Koľko by sa mali deti do 5 rokov denne hýbať, sedieť či spať? WHO vydala pre rodičov nové odporúčania

WHO odporúča rodičom, ako by mali deti tráviť čas, aby sa zdravo vyvíjali.
WHO odporúča rodičom, ako by mali deti tráviť čas, aby sa zdravo vyvíjali. / Foto: Bigstock

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vydala v apríli tohto roku odporúčania pre rodičov, koľko času by deti mali podľa vekových kategórií stráviť fyzickou aktivitou, sedením a spánkom, aby boli zdravé. Rané detstvo je obdobím rýchleho fyzického a kognitívneho vývoja, počas ktorého sa vytvárajú návyky dieťaťa, ktoré si ponesú celý život. Je preto dôležité, ako trávia svoj čas. Ako uvádza WHO deň sa skladá zo spánkového času, sedavého času a ľahkej, miernej alebo intenzívnej fyzickej aktivity. Sedavý čas pri malých deťoch je čas strávený v kočíku, detských stoličkách alebo v nosičoch, ale aj čas pri obrazovkách. Málo rodičov si uvedomuje, že ak dieťa posadí pred televíziu, tak dieťa síce poslušne sedí, ale na úkor fyzickej aktivity, ktorá je pre detský vývoj nevyhnutná. Deti sú rôzne a nedá sa, samozrejme, zovšeobecňovať, ale podľa výskumov, z ktorých WHO vychádza je ideálny čas takýto:

 

Koľko času by mali tráviť fyzickou aktivitou, sedením a spaním?

Dojčatá do 1 roka?

Deti do 1 roka by mali byť fyzicky aktívne niekoľkokrát denne rôznymi spôsobmi, najmä prostredníctvom interaktívnej hry, čím viac tým lepšie. Pre tie deti, ktoré sa ešte samé nepohybujú, to znamená najmenej 30 minút v polohe na bruchu.

Deti by nemali byť sedením v kočíku, stoličke či v nosiči obmedzované na viac ako 1 hodinu. Čas strávený pred obrazovkou sa vôbec neodporúča.

Deti vo veku 0 - 3 mesiacov by mali spať aspoň 14-17 hodín. Od štvrtého mesiaca do 1 roka je potrebný spánok aspoň 12-16 hodín vrátane zdriemnutí cez deň.

 

Deti vo veku 1 – 2 roky

Deti medzi prvým a druhým rokom by mali stráviť najmenej 180 minút pri rôznych typoch fyzickej aktivity.

Deti by nemali byť sedením obmedzované na viac ako 1 hodinu. Pre 1-ročné deti sa vôbec neodporúča trávenie času sedením pred obrazovkou (napríklad sledovaním televízie alebo videa, či hraním počítačových hier).

Pre deti vo veku 2 rokov by čas sedením pred obrazovkou nemal presiahnuť 1 hodinu, ale platí, že čím menej, tým lepšie. V tomto veku by mali mať deti aspoň 11-14 hodín kvalitného spánku, vrátane zdriemnutia počas dňa.

 

 

Deti vo veku 3 – 4 roky

Deti v tomto veku by mali stráviť najmenej 180 minút pri rôznych typoch telesných aktivít, z ktorých najmenej 60 minút je mierna až intenzívna fyzická aktivita, ako napríklad behanie.

Deti by nemali byť sedením obmedzované na viac ako 1 hodinu. Pre deti vo veku 2 až 3 roky by čas sedením pred akoukoľvek obrazovkou nemal presiahnuť 1 hodinu, ale rovnako platí, že čím menej, tým lepšie.

V tomto veku by dieťa malo mať aspoň 10-13 hodín kvalitného spánku, ktorý môže zahŕňať zdriemnutie počas dňa.

 


Zdroj: www.who.int
Zdieľať na facebooku