Tipy, ako viesť deti k udržateľnému životnému štýlu

  Foto: Bigstock

Ako môžeme viesť deti k udržateľnému životnému štýlu? Inšpirujte sa našimi tipmi.

 

Rozhovory na tému trvalo udržateľného životného štýlu sú veľmi dôležité. Môže však byť komplikované snažiť sa tento pojem vysvetliť malému dieťaťu. Najskôr je potrebné, aby deti porozumeli pojmu udržateľnosť, jej vplyv na Zem a chápanie toho, že naše činy ovplyvnia život budúcich generácií. Trvalá udržateľnosť môže zahŕňať množstvo vecí, od recyklácie až po pestovanie si vlastnej úrody či vyrábanie si rôznych vecí pre vlastnú spotrebu. Hlavným bodom pri udržateľnom životnom štýle je zredukovať množstvo vyprodukovaného odpadu, ale aj množstvo nákupov. Existuje mnoho spôsobov, ako žiť ekologicky a zodpovedne voči prírode. No existuje zopár jednoduchých a veľmi účinných pravidiel, ako deťom ukázať, že aj jednoduché riešenia majú vplyv na prostredie okolo nich. Tieto tipy si môžete osvojiť aj u vás doma.

 

Buďte deťom príkladom

Ak chcete deti učiť o udržateľnom životnom štýle, najlepším spôsobom je ukázať im to na každodenných činnostiach, a popri tom vysvetľovať, aké to má výhody pre prírodu. Len ťažko by sa vám učilo deti triediť odpad, ak by ste doma všetky smeti hádzali do jedného koša. Robte všetky činnosti, ktoré považujete za ekologické, ale do každej skúste zapojiť deti. Recyklujte, znížte spotrebu energií a vody a vždy dieťa upozornite, aby tiež šetrilo týmito zdrojmi, vysvetlite im prečo je to dôležité. Zapojte doma deti do vynášania smetí, pri čom im môžete ukázať, ako sa správne triedi. Ak máte záhradu, môžete deti zapojiť do kompostovania a vysvetliť im princípy a výhody.

 

Naučte deti opravovať pokazené veci

Ak sa akákoľvek vec pokazí, pokúste sa ju s vašim dieťaťom opraviť, či už ide o hračku alebo oblečenie. Dáte tak dieťaťu dôležitú lekciu o tom, že netreba hneď veci vyhadzovať a vymieňať ich za nové, že niekedy stačí dávka kreativity a aj zo starého sa môže stať dobrá a funkčná vec.

 

Veďte deti k tomu, že nie všetko, čo sa pokazí treba vyhodiť. / Foto: Bigstock

 

Naučte deti rozpoznať, čo naozaj potrebujú kúpiť

Predtým ako niečo dieťaťu kúpite, porozprávajte sa o tom, či je to naozaj potrebná vec. Skúste sa spolu zamyslieť nad tým, kde bola vec vyrobená, z akých materiálov, koľko odpadu vyprodukujete a či nie je možné si niečo podobné doma vyrobiť.

 

Príklady každodennej udržateľnosti

Najlepší spôsob, ako začať, je pozrieť sa na každodenné činnosti, pri ktorých môžete deťom vysvetľovať, prečo ich robíte a to tak, aby vám vaše deti porozumeli. Je to skvelý spôsob, ako začať konverzáciu o udržateľnosti.

 

Napríklad:

  • Papier dávame do koša na papier, aby sa mohol použiť viackrát a tak sa nemusí rúbať toľko nových stromov. Pretože stromy potrebujeme, aby pre nás vyrábali kyslík.
  • Do obchodu si nosíme vlastné vrecká, aby sme nemuseli používa plastové, ktoré ničia prírodu a škodia zvieratám.
  • Zhasíname svetlá vždy, keď nie sme v miestnosti, aby sme tak šetrili energiu a chránili prírodu.
  • Kuchynský odpad dávame do kompostu, kde sa z neho vytvorí hnojivo pre záhradku.
  • Pri nakupovaní si vyberáme prírodné alebo ekologické výrobky, ktoré neničia prírodu (deti môžeme naučiť jednotlivé značky na obaloch ako eko, bio..).
  • Snažíme sa neplytvať vodou tak, že pri umývaní zubov vypínam vodu pretože pitná voda je pre nás veľmi dôležitá a vzácna.

 

Zapájajte sa do dobrovoľných aktivít s deťmi

Jednou z najlepších spôsobov ako deti naučiť o environmentálnom prostredí je zapájanie sa do rôznych aktivít. Ak sa niekde vo vašom okolí koná čistenie ulice, potoka či lesa, zapojte sa aj s deťmi. Neexistuje lepší príklad pre deti, ako keď na vlastné oči uvidia, koľko odpadu sa v prírode nachádza, a aký veľký je to problém. Z vašich detí sa tak určite stanú uvedomelejší ľudia, ktorí budú ohľaduplní voči prírode.

 

Aj dobrovoľnícke aktivity sú vynikajúcou príležitosťou na intenzívnejšie vnímanie svojho okolia. / Foto: Bigstock

 

Nestrašte deti globálnym otepľovaním, roztápajúcimi sa ľadovcami, či apokalyptickými scenármi. Namiesto toho vysvetlite deťom, prečo je dôležité recyklovať, zbierať odpadky, žiť ekologicky a priateľsky k prírode. Primerane veku treba deťom vysvetliť, prečo sa treba k prírode správať úctivo a ako jej môžeme pomôcť.

Zdieľať na facebooku