Digitálnymi nomádmi môžete byť aj vtedy, keď už máte deti. Čo pri tom zvážiť?

Digitálny nomád nemusí sedieť v kancelárii, dokáže si svoju prácu robiť odkiaľkoľvek a spoznávať pri tom svet.
Digitálny nomád nemusí sedieť v kancelárii, dokáže si svoju prácu robiť odkiaľkoľvek a spoznávať pri tom svet. / Foto: Pexels

O digitálnych nomádoch ste už možno počuli a závistlivo ste si povzdychli, ako úžasne a slobodne môže niekoho životný štýl vyzerať. Pokojne sa ale môžete stať jedným z nich, a to aj v prípade, že už máte deti.

 

Mnohí predpokladajú, že stať sa digitálnym nomádom je niečo, čo môžu urobiť iba bezdetní mladí ľudia, ale faktom je, že je to úplne bežné aj s rodinou a domácimi miláčikmi. Nedávna štúdia Lonely Planet poukazuje na objavenie „pracovníka odkiaľkoľvek“, ide o nový druh digitálneho nomáda, ktorý má tendenciu mať stabilnú prácu pre nejakú spoločnosť, ktorá mu ale umožňuje pracovať na diaľku vlastne odkiaľkoľvek. Prieskumu sa zúčastnilo 1 400 ľudí až 67 rôznych národností, z nich sa až 54 % identifikovalo ako pracujúci, ktorý môže pracovať odkiaľkoľvek – a 70 % z nich boli rodičia, ktorí so sebou na cesty berú svoje deti.

„Rodín, ktoré fungovali kočovne, bolo pred pandémiou menej,“ hovorí redaktorka Lonely Planet Sarah Stocking. Dve kľúčové zmeny však môžu za tieto zmeny: oveľa viac ľudí môže teraz pracovať flexibilnejšie a zároveň majú rodičia viac skúseností s domácim učením. Pandémia mnohým rodičom ukázala, ako môže vyzerať dištančné vzdelávanie.

Rodičia, ktorí vyznávajú životný štýl plný cestovania, veria, že ich deti môžu veľa získať – či už ide o vystavenie sa novým jazykom a kultúram, alebo získanie dôležitých zručností, ako je odolnosť a prispôsobivosť. 

 

Výhody a nevýhody digitálneho nomádstva

Byť digitálnym nomádom si vyžaduje prípravu a hľadanie spôsobu, ktorý bude fungovať pre konkrétnu rodinu. Tiež to nie je životný štýl pre každého a existujú rôzne spôsoby životného štýlu digitálnych nomádov. Byť nomádom neznamená každý týždeň alebo mesiac byť na inom mieste. Môže to fungovať, tak, že destináciu rodina zmení raz za rok alebo raz za dva roky.

 

Výhody životného štýlu digitálneho nomáda:

  • Možnosť ušetriť, pri výbere krajiny s nízkymi nákladmi na bývanie.
  • Flexibilita žiť tam, kde to rodine najviac vyhovuje, ale aj vybrať si najvhodnejšie počasie.
  • Spoznávanie nových kultúr a jazykov.
  • Jednoduchosť získavania priateľov z komunít nomádov.
  • Možnosť prispôsobiť pracovný čas svojim potrebám.
  • Učí sebadisciplíne.

 

Nevýhody životného štýlu digitálnych nomádov:

  • Vyžaduje veľa organizácie.
  • Nemožno vlastniť veľa vecí.
  • Po určitom čase môže nastať pocit odlúčenia od zvyšku rodiny.
  • Deti možno nebudú chcieť neustále meniť prostredie.
  • Cestovanie môže prestať byť vzrušujúce.
  • Dane, poplatky a víza vás môžu zaskočiť.
  • Môžu nastať komplikácie so zdravotným systémom pri ochorení rodičov alebo detí.

 

Digitálnym nomádom môžete byť aj vtedy, keď už máte deti. / Foto: Bigstock

 

Rodiny digitálnych nomádov vychovávajú globálne zmýšľajúce deti

Zmeny, ktoré rodičia vidia u svojich detí hovoria za všetko. Zažijú túto neuveriteľnú skúsenosť – naučia sa nový jazyk v prirodzenom prostredí, zažijú novú kultúru a spoznajú nových ľudí z celého sveta. Už v útlom veku sa stanú nezávislejšími. Vytvorenie rutiny a pocitu komunity a prijatie novej kultúry patria pre rodičov medzi najväčšie výzvy. Ale budovanie odolnosti je jednou z najväčších výhod pre všetkých, hovorí Stacey Yates Sellar, ktorá vedie workshop vedomého rodičovstva v Sintre pre rodičov a v súčasnosti sa zúčastňuje programu v Syros v Grécku so svojím manželom a dvoma synmi. Predtým cestovali 18 mesiacov na 36 miestach. „Ľudia sa ich často pýtajú: ‚Ako sa vaše deti prispôsobujú a nie je to pre nich ťažké?‘ Áno, je to náročné a musia byť prispôsobivé. Ale rozdiel medzi tým, či je niečo strašidelné alebo vzrušujúce, je v tom, ako im to prezentujeme,“ hovorí Yates Sellar. „Deti, ktoré cestujú, nevnímajú kultúru, jazyk a polohu, ony len vidia celý rad nových detí, s ktorými sa môžu hrať.“

 

A čo škola?

Jednou z hlavných obáv tohto životného štýlu je školská dochádzka, ale ak si rodičia zachovajú určitú mieru štruktúrovaného učenia a skombinujú ho so skúsenosťami, ktoré vaše dieťa získa na cestách, nie je potrebné sa obávať. Deti sa učia o veciach okolo seba a prostredníctvom nich. Matematika sa dá naučiť praxou v reálnom živote. Jazykové zručnosti budú prekvitať prostredníctvom interakcií a veda, príroda, šport a umenie sú niečo, čo deti zažijú na každom kroku. Samozrejme, nájsť vhodné metódy domáceho vzdelávania a nájsť materiály, ktoré pomôžu na cestách je veľmi dôležité, ale najväčšou súčasťou výchovy pre malé deti je socializácia a učenie sa fungovať ako jednotlivec. A to je niečo, čo vás cestovanie naučí viac ako čokoľvek iné. Worldschooling je veľmi populárne vzdelávacie hnutie a niečo, čo inšpirovalo niektorých rodičov, aby so svojimi deťmi skočili do digitálneho nomádstva. Priaznivci worldschoolingu veria, že deti sa môžu najlepšie učiť interakciou s okolitým svetom a používaním sveta ako svojho vzdelávacieho zdroja.

 

Aký vplyv má nomádstvo na rodinu?

Pre deti v akomkoľvek veku, ako aj pre dospelých, môže byť dlhá cesta do sveta jedinečným vzdelávacím zážitkom, ktorá podnieti nové záujmy a vášne. A hoci rodičovstvo na cestách môže byť niekedy náročné, jedinečné dobrodružstvá a spomienky to viac než vynahradia.  Okrem toho sa neustále učíte. Ľudia, ktorých stretnete na cestách vás môžu veľa naučiť o miestnej kultúre. V nomádskom živote neexistuje typický deň, mesiac alebo rok. Všetko sa neustále mení a nomádsky životný štýl rozvíja dynamiku. Hoci žiadny život nie je dokonalý; aj cestovateľský život má svoje ťažkosti. Najdôležitejšie však je, aby ste sa spolu rozprávali a vyhýbali sa hádkam. Spoločné cestovanie totiž výrazne zlepšuje rodinné spojenie.

Zdieľať na facebooku