Tipy, ako začať počítať s najmenšími

  Foto: Shutterstock

Deti sa stretnú s počítaním a jednoduchými matematickými úkonmi veľmi skoro. Po prvýkrát asi pri otázke: „Koľko máš rôčkov?“ Veľmi rýchlo sa naučia prštekmi ukazovať svoj vek. Rodičia sami čoskoro zistia, že pri vhodnej hre si deti ľahko osvoja počítanie. Ako môžeme pomôcť deťom porozumieť číslam v bežných situáciách?

 

Počítajte s riekankami

Deti sú zvedavé od narodenia. Už pri obliekaní sa môže dieťa naučiť, že ponožky sú dve. Papučky a topánky sú takisto dve. Nohavice jedny. Deti sa pravdepodobne najskôr zoznamujú s číselným radom za sebou. Poznajú názvy čísel, ale pri počítaní robia chyby. Rodičia im môžu pomôcť riekankami.

 

Jeden, dva, tri, štyri, päť,
spočítam si všetko hneď.
Päť kvietočkov na lúke, päť prštekov na ruke,
päť gulôčok v jednej jamke, utekajme k našej mamke.
Jeden, dva, tri, štyri, päť, už to vieme naspamäť.

 

Počítajte veci, čo nájdete doma

Na to, aby ste deti naučili počítať nemusíte kupovať drahé pomôcky. Zapojte najskôr svoju fantáziu a poobzerajte sa po svojej domácnosti. Môžete spočítať príbory a zároveň ich triediť. Pomiešajte malé lyžičky s veľkými lyžicami a ukladajte ich na samostatnú kôpku. Pri prestieraní príborov k obedu môže dieťa pripraviť presne toľko lyžíc, vidličiek a nožov, koľko je členov rodiny. Spojí si jednotlivé počty a uvedomí si nové súvislosti.

Môžete použiť aj iné predmety, s ktorými sa deti rady hrajú. Napríklad štipce na bielizeň. Vtedy môžete pripojiť aktivitu s farbami, teda triediť štipce podľa farieb a zároveň ich spočítať. Tak zistíte, ktorá farba prevažuje a ktorá je v menšine.

 

Počítajte pri príprave jedál v kuchyni

Zapájajte dieťa do činností v kuchyni a učte ho počítať. Môže si samo pripraviť ovocnú desiatu alebo olovrant. Na koľko kúskov pokrája banán? Koľko mesiačikov má mandarínka alebo pomaranč? Koľko bobúľ má strapec hrozna?

Dieťa bude na seba hrdé, ak s vami upečie koláč. Najskôr si pripravte suroviny a zrátajte ich. Rátajte, koľko vajíčok ide do cesta? Koľko lyžíc múky a cukru je potrebných na cesto? Dieťa samo pochopí, že čísla ho robia múdrejším a cíti sa byť rovnocenné s „veľkáčmi“.

 

 

Spievajte a počítajte

Mnoho rodičov sa uchýli k možnosti pustiť deťom video s pesničkou, v ktorej sa počíta. Často to prepoja s cudzím jazykom, takže dieťa sa učí počítať a chytá základy, napr. angličtiny. Jednou z obľúbených pesničiek je 5 malých opíc, ktoré skáču na posteli. Pesnička učí deti odpočítavať. Postupne opičky padajú z postele, až zostane jedna, ktorá takisto spadne.

 

 

Spájanie obrázkov a čísel

Deti majú rady spájanie bodiek do obrázkov. Musia hľadať jednotlivé čísla a spájať ich tak, ako idú za sebou. Mnoho takých obrázkov nájdete na internete alebo sú v rôznych kreatívnych zošitoch. Pri malých deťoch môže byť problém nájsť obrázok s menším počtom čísel, ale môžete ich vyrobiť aj doma.

 

Zdroj: Colouring.ws

Obrázkové aktivity na stiahnutie!

 

Využite pri počítaní prechádzky

Počítať môžete aj počas prechádzky alebo v obchode. Koľko schodov vedie na hrad? Koľko žltých áut sme videli na ceste? Dieťa môže prevziať zodpovednosť za nákup. Čítajte mu zoznam vecí, ktoré treba nakúpiť a nechajte ho rátať, napr. ovocie, pečivo, a pod. Dieťa sa bude cítiť dôležito, pochopí, že rodičia potrebujú jeho pomoc pri nákupe. Neskôr ho môžete podporiť v tom, aby si samo pamätalo zoznam vecí na nákup.

 

 

Nájdite si počítacie knižky

Počítať môžete aj pri čítaní. Na výber je mnoho leporel a knižiek, ktoré vhodným spôsobom učia deti počítať. Učíme sa počítať z vydavateľstva Slovart je jedna z nich. Prípade Vás môže zaujať

 

Počítanie v životných situáciách

Ak dieťa počítať nechce, skúste ho nechať rozdeliť cukríky medzi súrodencom alebo kamarátom. Veľmi rýchlo zistí, že počítanie je preň dôležité. Predsa sa nechce dať oklamať, že bude mať menej cukríkov ako ten, s kým sa delí.

Dieťa si osvojuje matematické zručnosti aj v hádke o to, kto má koľko hračiek. „Ja mám tri bábiky!“ chce sa pochváliť Adelka. „No a čo! Ja mám štyri bábiky!...

Keď sa dieťa učí čísla, tak nezabudnite na číslo nula. Dieťa chápe, že ak zjedlo všetky cukríky, tak už nemá žiadny. Vysvetlite mu, že číslo 0 znamená žiadny cukrík. Dieťa by však nemalo vedieť len to, koľko má rokov. Naučte ho, aby vedelo svoju adresu, číslo domu, na ktorom poschodí býva. To, že vie aj telefónne čísla svojich rodičov môže byť preň životne dôležité.

Čítajte viac o téme: Matematika
Zdieľať na facebooku