Výskumy ukazujú, že športovaním v zime môžete spáliť viac tuku

POdľa vedcov športovaním v chlade spálite viac tuku.
POdľa vedcov športovaním v chlade spálite viac tuku. / Zdroj: runnersworld.com

Nepriaznivé počasie býva dobrou výhovorkou, prečo zostať doma a nejsť si zabehať, ale nový výskum naznačuje, že cvičením pri nižších teplotách môže spáliť viac tukov ako obvykle - aspoň pokiaľ ide o kratšie vysoko intenzívne cvičenia na čerstvom vzduchu.

 

V štúdii s 11 dospelými dobrovoľníkmi, ktorí mali miernu nadváhu, sa oxidácia lipidov - odborný výraz pre spaľovanie tukov - zvýšila počas cvičenia v chladnejšom prostredí 0 stupňov Celzia viac ako trikrát, v porovnaní s termoneutrálnym prostredím okolo 21 stupňov Celzia.

 

Účastníci cvičili štandardné tréningy vysoko intenzívneho intervalového cvičenia (HIIE), známe tiež ako vysoko intenzívne intervalové tréningy (HIIT), pri každej teplote: desať 1-minútových cyklistických šprintov s 90-percentným úsilím, po ktorých nasledovalo 90-sekundový interval zotavenia z cyklistiky pri 30-percentnom úsilí. Na konci oboch sedení nasledovala fáza ochladenia.

 

„Toto je prvá známa štúdia, ktorá skúma účinky nízkych teplôt prostredia na akútny metabolizmus počas vysoko intenzívnych intervalových cvičení, ako aj postprandiálny metabolizmus (pozn. redakcie postprandiálny - po jedle) nasledujúci deň,“ píšu vo svojom príspevku vedci z Laurentian University v Kanade .

 

"Zistili sme, že vysoko intenzívne intervalové cvičenie v chladnom prostredí skutočne mení akútny metabolizmus v porovnaní s termoneutrálnym prostredím. Pridanie chladného stimulu však bolo menej priaznivé pre postprandiálne metabolické reakcie nasledujúci deň."

 

Keď sú naše telá aktívne, sú schopné lepšie spracovávať živiny a pravidelné hladiny lipidov alebo tukov v krvi. Aby sa zistil vplyv na dobrovoľníkov zapojených do štúdie, vedci merali teplotu pokožky, teplotu tela, srdcovú frekvenciu a množstvo kyslíka dodávaného do svalov štvorhlavého svalu.

 

Nasledujúce ráno - po raňajkách s vysokým obsahom tukov - boli odobraté vzorky krvi na kontrolu hladín inzulínu, glukózy a triglyceridov, na opätovné zistenie rýchlosti oxidácie lipidov a či sa výhody z predchádzajúcej noci preniesli aj do ranného spaľovania tukov.

 

Zatiaľ čo cvičenie v zime bezprostredne potom zvýšilo oxidáciu lipidov o 358 percent po cvičení, nasledujúce ráno po raňajkách („postprandiálne“ obdobie) nebol zaznamenaný žiadny podstatný rozdiel. V skutočnosti glykemická odpoveď (zmena hladiny cukru v krvi v tele po jedle) bola lepšia po cvičení v termoneutrálnom prostredí, pokiaľ išlo o raňajky v nasledujúci deň.

 

„Zatiaľ sa zdá, že pri akútnom HIIE tréningu v chlade sa vyskytujú jasné benefity, postprandiálne metabolické reakcie sú menej priaznivé, keď sa intenzívne intervalové cvičenie vykonáva pri akútnom vystavení chladu,“ uzatvárajú vedci.

 

Vďaka tak malému počtu dobrovoľníkov a iba niekoľkým tréningom HIIE je príliš skoro na vyvodenie rozsiahlych záverov zo štúdie - je to však zaujímavý východiskový bod pre skúmanie toho, ako môže okolitá teplota ovplyvniť spaľovanie tukov počas intenzívneho cvičenia.

 

Predchádzajúce štúdie ukázali, že HIIE je veľmi efektívny pri spaľovaní tukov - čo je súčasťou jeho príťažlivosti - a tiež existuje súvislosť medzi metabolizmom tela po cvičení a tým, aké je horúce alebo studené prostredie. Táto nová štúdia kombinuje tieto dve oblasti výskumu a hľadá ďalšie korelácie.

 

Vieme, že pohyb je zásadný pre udržanie dobrého stavu tela a zníženie rizika cukrovky , chorôb pečene, kardiovaskulárnych chorôb a ďalších zdravotných problémov - takže čím viac vieme o tom, čo prispieva k efektívnemu a prospešnému cvičeniu, a čo nie, tým lepšie.

 

Výskum bol publikovaný v časopise Journal of Applied Physiology.

 


Zdroj: Science Alert
Čítajte viac o téme: Výskum, Zdravie
Zdieľať na facebooku