Ekologickejšie ozdoby na stromček či zabalené darčeky? Aj vaše Vianoce môžu byť krásne a pritom šetrné k životnému prostrediu

Aj Vianoce môžeme prežiť šetrnejšie voči životnému prostrediu.
Aj Vianoce môžeme prežiť šetrnejšie voči životnému prostrediu.  

Posledné roky sa Vianoce namiesto obdobia s dôrazom na duchovný rozmer a hodnoty stali obdobím konzumu, obrovskej spotreby a tiež zbytočného odpadu. Ale vianočné sviatky nemusia byť také. Naše domovy, darčeky, jedlá na stole, to všetko môže byť odrazom sviatočnej nálady a výnimočnosti, no pritom nezahltíme svoje domácnosti zbytočným odpadom. Môžeme sa teda inou optikou pozrieť na nové ozdoby na našich vianočných stromčekoch, na množstvo koláčov, ktoré tento rok upečieme alebo ako darčeky svojim blízkym zabalíme. Pozrite si zopár inšpirácií, ktoré môžu byť pre vás návodom, ako prežiť Vianoce a príchod Nového roka slávnostne, no zároveň ohľaduplne voči našej planéte.

 

Vianočné dekorácie z korenín a ovocia

Vianočné ozdoby z korenín, orechov či ovocia môžu vyčarovať rovnako krásnu atmosféru ako tie kupované a navyše vám rozvoňajú celý dom. Využiť môžete na rôzne spôsoby šupky z citrusového ovocia a koreniny ako je škorica, bobkový list alebo badián. 

 

 

 

Napečené vianočné ozdoby

Vianočné ozdoby si tento rok môžete aj upiecť. Pripravte si slané cesto a ozdobte ho podľa svojich predstáv.

 

Vianočné ozdoby z cesta

 

Vianočné ozdoby z toho, čo nájdeme doma

S deťmi si môžete vyrobiť ozdoby z rôznych paličiek, trblietok, látky, gombíkov, jednoducho z čohokoľvek, čo doma nájdete.

 

 

 

Vianočné ozdoby z plodov prírody a prírodných materiálov

Aj na potulkách lesom môžete nájsť materiál, z ktorého môžu vzniknúť originálne vianočné ozdoby.

 

 

Ako zabaliť darčeky ekologickejšie

Darčeky nemusíte baliť len do ligotavých papierov, tašiek a zdobiť zlatými mašľami, ktoré hneď vyhodíte. Pozrite sa, ako krásne a originálne môžete s láskou zabaliť darček do materiálov, ktoré bežne nájdete doma.

 

Zdieľať na facebooku