Lekári a sestry nosia na hrudiach svoje fotografie, kde sa usmievajú, aby upokojili pacientov s COVID-19

Lekári a sestry chcú aj počas pandémie upokojovať svojich pacientov.
Lekári a sestry chcú aj počas pandémie upokojovať svojich pacientov. / Zdroj: Instagram

Americkí lekári a sestričky v nemocniciach v prvej línii v boji proti koronavírusu sa rozhodli nosiť svoje usmiate tváre na ochranných oblekoch, aby upokojili pacientov.

 

Zdravotnícky personál dnes môže na pacientov nakazených COVID-19 pôsobiť desivo. Ochranné obleky, masky, rukavice - to všetko je síce veľmi potrebné, aby sa zabránilo nakazeniu lekárov a sestier, no u pacientov to môže zvyšovať úzkosť  a strach z nasledujúcich dní.

 

Jednou z vecí, ktoré zdravotníci bežne robia, aby sa pacienti cítili lepšie je, že ich upokojujú svojimi úsmevmi. Teraz im však pod ochrannými maskami a okuliarmi svoj úsmev sprostredkovať nedokážu.

 

Respiračného terapeuta Robertina Rodrigueza zo San Diega to trápilo, a tak si minulý týždeň, keď sa chystal do práce do nemocnice Scripps Mercy Hospital ako zvyčajne, urobil niečo neobyčajné.

Na svoj Instagram terapeut napísal, že sa kvôli svojim pacientom cítil zle. „Upokojujúci úsmev robí u vystrašeného pacienta veľký rozdiel,“ upozornil.  Preto sa rozhodol sprostredkovať svoj úsmev pacientom inak. Na svoj oblek si pripol zalaminovanú fotografiu svojej tváre, kde sa usmieva a dal si ju na hruď.

 

 

Je to možno malé gesto, ale pre pacienta s COVID-19, ktorý sa dnes ocitne v nemocnici, môže znamenať v danú chvíľu veľa. Cíti, že pod oblekom a maskou je súcitný človek, ktorý pre neho práve robí maximum.

 

Krátko po tom, čo Rodriguez zverejnil svoju fotografiu, začali sa k nemu pridávať aj ďalší lekári a sestry, ktorým sa toto gesto páčilo.

 

 

 

Čítajte viac o téme: Koronavírus
Zdieľať na facebooku