Ak nenosíte rúško správne, je vám nanič. Aké chyby ľudia robia najčastejšie?

Ochranné rúška by nám mali pomôcť spomaliť šírenie nákazy novým koronavírusom COVID-19. Pokiaľ ich však nenosíme správne, sú zbytočné.
Ochranné rúška by nám mali pomôcť spomaliť šírenie nákazy novým koronavírusom COVID-19. Pokiaľ ich však nenosíme správne, sú zbytočné. / Foto: Bigstock

18.3.2020 - Ochranné rúška by nám mali pomôcť spomaliť šírenie nákazy novým koronavírusom COVID-19. Pokiaľ ich však nenosíme správne, sú pravdepodobne zbytočné.

 

V Británii práve prebieha jeden z najväčších experimentov v histórii ich krajiny - postupujú v opatreniach ohľadne šírenia koronavírusu úplne inak ako väčšina európskych štátov. Vláda stále neodporúča ľuďom nosiť rúška, a to aj napriek tomu, že začiatkom marca v prestížnom magazíne The Lancet uverejnili štúdiu, ktorá odporúča, aby rúška nosili všetci – chorí i zdraví ľudia. V Británii sa odvolávajú na vyjadrenia WHO, ktoré uvádza, že neexistujú dôkazy o účinnosti rúšok pri nakazení koronavírusom COVID-19. Čínski vedci, ktorí publikovali spomínanú štúdiu, však oponujú, že nedostatok dôkazov ešte neznamená neúčinnosť rúšok a to najmä v novej situácii, ktorej dnes čelíme. Kolektívne nosenie rúšok považujú za jeden z významných predpokladov, aby sa obmedzilo šírenie nákazy v spoločnosti. Dôležitosť nosenia rúšok aj „zdravými ľuďmi“ odôvodňujú vedci tým, že človek je vysokoinfekčný práve v prvých dňoch nákazy, kedy ešte o svojom ochorení nevie a nemá žiadne viditeľné symptómy. Zodpovedným nosením rúška tak chránime všetkých.

 

Nosenie rúška má význam len vtedy, ak ho nosíme správne

Nosenie rúška má však význam jedine v prípade, že ho nosíme správne. Pretože tak ako môže rúško slúžiť na našu ochranu, rovnako sa stáva možným pôvodcom nákazy a môže ohroziť nás i našich blízkych. Treba si uvedomiť, že na jeho povrchu sa zachytávajú baktérie a vírusy, s ktorými by sme nemali prísť do kontaktu.

 

Ako nosiť ochranné rúško správne?

  1. Skôr ako si nasadíte ochranné rúško umyte si dôkladne ruky mydlom alebo dezinfekciou.
     
  2. Rúško by malo VŽDY zakrývať váš nos, ústa a tiež bradu, aby čo najtesnejšie obopínalo tvár. Ak máte jednorázové chirurgické rúško, v časti okolo nosa je drôtik, ktorý je potrebné ohnúť, aby rúško čo najlepšie sedelo na tvári. Ak ste si rúško vyrobili svojpomocne, mali by ste si ho šnúrkami utiahnuť tak, aby čo najtesnejšie priliehalo k tvári.
     
  3. Počas nosenia rúška sa NIKDY NEDOTÝKAJTE PREDNEJ ČASTI RÚŠKA. Ak si chcete rúško zložiť, urobte tak pomocou gumičiek okolo uší alebo šnúrok uviazaných za hlavou. Môže byť totiž kontaminované, a tak by ste k nemu vždy mali pristupovať. Ak sa prednej časti rúška počas nosenia bežne dotýkate, nosíte ho s veľkou pravdepodobnosťou úplne zbytočne.
     
  4. Rúško by ste NIDKY NEMALI MAŤ NA KRKU ALEBO NA ČELE, ak si chcete chvíľu „oddýchnuť“. Pokiaľ je kontaminované, práve sa po opätovnom nasadení stáva možným pôvodcom vašej nákazy.
     
  5. Jednorázové rúško by ste po zložení mali dať do uzavretého smetného koša. Pokiaľ máte látkové bavlnené rúško, mali by ste ho vyprať na vysokej teplote a prežehliť, resp. prinajmenšom prežehliť.
     
  6. Po zložení rúška si ihneď umyte ruky alkoholom, emulziou na ruky alebo obyčajným mydlom a vodou. Ruky si umývajte dôkladne najmenej 20 sekúnd.
     
  7. Pokiaľ je vaše rúško vlhké, mali by ste ho ihneď  vymeniť za suché.
     
  8. Nikdy NEPOUŽÍVAJTE JEDNORÁZOVÉ RÚŠKA OPAKOVANE. Po použití ich okamžite uzavrite do odpadkového koša.

 

Minister dopravy Arpád Ersék v priamom prenose novinárom na tlačovej konferencii nechtiac názorne predviedol, ako ochranné rúško určite nepoužívať. Pozrieť si to môžete v tomto videu.

 

V videu WHO si zase môžete pozrieť, ako to robiť správne.

 

WHO upozorňuje, že žiadne ochranné rúško nás samo o sebe neochráni pred novým koronavírusom. Je potrebné, aby sme robili všetky odporúčané preventívne opatrenia, hlavne dodržiavali hygienu a umývali si dôkladne ruky.

 

Chrániť by sme si mali aj oči

Experti z Americkej akadémie oftalmológie tvrdia, že rovnako ako ústa a nos by sme si mali chrániť aj oči. Vďaka tomu taktiež môžeme zabrániť šíreniu koronavírusu a ochoreniu COVID-19.

 

Uvádzajú niekoľko dôvodov:

  1. Pokiaľ chorý človek kašle alebo rozpráva, môžu sa častice vírusu dostať z jeho úst alebo nosa do vašej tváre. Tieto kvapky s veľkou pravdepodobnosťou vdýchnete nosom alebo ústami, ale môžu sa dostať do vášho tela aj prostredníctvom očí.
     
  2. Ľudia, ktorí majú koronavírus, ho môžu rozširovať aj prostredníctvom svojich sĺz. Dotyk so slzami alebo povrchom, na ktorý slzy dopadli, môže byť pôvodcom nákazy.
     
  3. Infikovať sa môžete aj tak, že sa dotknete povrchu niečoho, na čom je vírus – napríklad stôl alebo kľučka – a následne sa dotknete svojich očí. Podľa posledných zistení vedcov sa dokáže koronavírus udržať na materiáloch niekoľko hodín, ale aj dní. V aerosóloch vo vzduchu napríklad prežije tri hodiny.

 

Chrániť sa zodpovedne podľa odporúčaní odborníkov je v tomto období dôležité nielen voči sebe, ale aj voči ľuďom okolo nás. Myslite na to vždy, keď si nasadzujete rúško.

Čítajte viac o téme: Koronavírus
Zdieľať na facebooku