12 znakov, ktoré predpovedajú, že dieťa bude mať do svojich 10 rokov nadváhu

Nadváhu u detí možno predpovedať podľa 12 znakov, tvrdia vedci.
Nadváhu u detí možno predpovedať podľa 12 znakov, tvrdia vedci. / Foto: Bigstock

Nový výpočet podľa vedcov dokáže predpovedať, či bude dieťa v 10 rokoch trpieť nadváhou. Tvrdia, že rozhodujúcich je 12 znakov.

 

Výskum na viac ako 7-tisíc rodinách zistil, že podľa jednoduchých vecí možno relatívne presne predpovedať, či sa ich dieťa obalí rokmi tukom a skončí s nadváhou či obezitou alebo nie.

Odborníci uviedli, že tento nástroj by sa mal používať na identifikáciu rizikových bábätiek a batoliat, aby bolo možné ich potenciálnym problémom predísť. Väčšina faktorov totiž môže byť identifikovaná ešte pred narodením dieťaťa.

 

Výskum na takmer 8-tisíc holandských deťoch

Holandský výskum bol prezentovaný na Európskom kongrese o obezite v Glasgowe a zahŕňal 7 810 detí vo veku 10 – 12 rokov. Vedci vďaka nemu identifikovali 12 významných faktorov, ktoré možno použiť v praxi skôr, ako začne mať dieťa problémy s nadváhou.

 

Najväčšie riziko je, ak matka trpela cukrovkou a ak rodičia fajčili. Ďalšie kľúčové faktory zahŕňali hmotnosť matky a otca, pôrodnú váhu dieťaťa a jeho rast v prvých 6 mesiacoch života.

Zistili tiež, že u detí, ktoré navštevovali počas prvých mesiacov detské opatrovateľské centrum ako jasle bolo riziko nadváhy nižšie ako v domácom prostredí. Myslia si, že dôvodom je lepší režim, ktorým im bol poskytovaný a malý predpoklad, že by boli deti prekrmované. Upozornili však, že takáto cudzia starostlivosť a odlúčenie od matky má v prvých mesiacoch zase iné negatívne dopady na dieťa.

 

12 rizikových faktorov, že dieťa bude trpieť nadváhou
1Matka má vysoké BMI pred tehotenstvom.
2Otec má vysoké BMI.
3Matka trpí cukrovkou.
4Matka fajčila počas tehotenstva.
5Otec fajčí doma.
6Matka nie je vzdelaná.
7Matka je mladšia ako 20 rokov a staršia ako 35 rokov.
8Dieťa je dievča.
9Dieťa nie je západnej etnickej príslušnosti.
10Ak dieťa váži menej ako 3 kg pri narodení.
11Navštevuje menej ako 50 dní v roku jasle.
12Miera rastu dieťaťa počas prvých mesiacov.

 

Týchto 12 vecí umožnilo vedcom pomôcť predpovedať nadváhu dieťaťa na úrovni 70 percent. Výskumníci hovoria, že model potrebuje ďalšie vylepšenia, ale môže byť varovaním rodičov, aby iniciatívne ochránili svoje deti pred priberaním. Vedci sú presvedčení, že zdravotníci by mali varovať rodičov dostatočne vopred ako sa objavia prvé príznaky problémov s váhou. Veria, že tak mnoho dokážeme v neskoršom živote detí zmeniť.

 

Profesorka Tanja Vrijkotte z Medicínskeho centra v Amsterdame na kongrese uv, že politika proti obezite zameraná na deti v školskom veku prichádza už neskoro na to, aby spôsobila významný rozdiel. „Mala by prichádzať oveľa skôr, lebo učenie zdravému životnému štýlu začína narodením a dokonca už v tehotenstve,“ myslí si. Väčšina negatívnych faktorov je už totiž prítomná už pri narodení dieťaťa.

Tam Fry z Národného fóra pre obezitu vyzval NHS, aby zaviedla včasné kontroly hmotnosti mladých detí s cieľom podnietiť rodičov k zmene životného štýlu ich rodiny.

 

 

Zdroj: NHS Digital
Čítajte viac o téme: Výskum, Obezita
Zdieľať na facebooku