Obchody čestnosti v školách učia deti v Indii poctivosti

Obchody čestnosti alebo poctivosti pomáhajú budovať u detí zodpovednosť.
Obchody čestnosti alebo poctivosti pomáhajú budovať u detí zodpovednosť. / Foto: Kamala Thiagarajan NPR

Chcete mať čestné deti? Poctivú spoločnosť? V Indii sa s tým rozhodli niečo robiť už v školách. Vybrali si na to netradičnú cestu – tzv. obchody čestnosti.  

 

Predstavte si, že ste žiakom v bežnej triede na základnej škole. Sú v nej každý deň na stole krabice plné chutného jedla ako voňavé čokoládové muffiny, sladkosti, čerstvé lahodné pečivo a je to pripravené len pre vás. Stačí si vziať. Hneď vedľa je ale tiež krabička na peniaze.  A je len na vás, či za jedlo zaplatíte, alebo nie. Nikto sa nepozerá a nikto vás ani nepotrestá.

 

Boli by ste čestným občanom a vhodili mince do krabičky? Alebo by ste odkráčali s chutnou desiatou a peniaze si nechali vo vrecku?

 

Viesť deti k robeniu správnych rozhodnutí je cieľom tzv. obchodu čestnosti – nestráženého obchodu, ktorý sa spolieha na svojich zákazníkov, že urobia správnu vec, aj keď sa práve nikto nepozerá a nebudú potrestaní.

 

Indické školy už celé roky experimentujú s obchodmi čestnosti v tých častiach Indie, kde boli krádeže bežným javom. Ak si Indiu predstavujete ako posvätný obrázok poctivosti, budete asi dosť ďaleko. Táto hodnota práve nepatrí k jej silným črtám. Anketa, ktorú realizovalo Transparency International v roku 2017 posadila Indiu až na 81. miesto spomedzi 180 krajín v rebríčku korupcie. Slovensko sa v ňom vtedy umiestnilo na 54. mieste.

 

Hodnoty treba budovať už u detí

V škole St. Claret v dedine Karumathur v južnej Indii, majú deti každý deň možnosť dokazovať a trénovať ich morálnu vytrvalosť. Každá trieda má svoj vlastný obchod čestnosti a deti si z neho môžu vziať čokoľvek, na čo majú chuť. Zástupcovia študentov potom robia na týždennej báze evidenciu, či je v rovnováhe tovar a vyzbierané peniaze. A väčšinou aj sú. Podľa magazínu NPR bol napríklad rok 2017 pre deti obzvlášť úspešný. Chýbalo im na jeho konci len 13 dolárov, pričom pred pár rokmi to bolo aj 85 dolárov.

 

Obchody vymyslel kňaz

Za vznikom obchodov stojí Otec Ansel Mus, ktorý založil školu v 80.-tych rokoch, aby slúžila deťom, ktoré pochádzali zo sociálne slabých rodín. Obával sa, že tieto deti žili v oblasti, kde sa mnoho kradlo a tak čelili rôznym predsudkom. „Otec Mus chcel vzdelanie, ktoré poskytuje hodnoty, ktoré im dokážu pomôcť v živote,“ povedal pre portál NPR súčasný riaditeľ školy Otec Soosai Manickam. Čítal o tomto koncepte a bol zvedavý, či by to u nich mohlo fungovať.

 

A ako to funguje?

Dvaja študenti z každej triedy denne zaznamenávajú, koľko peňazí sa každý deň vyzbieralo a odovzdajú hotovosť učiteľovi. Účet je takto monitorovaný každý deň. Ak trieda ukazuje stratu, študenti sa radia na zhromaždení, kde sa zúčastní celá škola. Nikomu sa nič nevyčíta, len sa hovorí o tom, že by mali byť v budúcnosti čestnejší. Triedy so stratou sa nepomenujú. Vyzdvihnú sa však tí, ktorí hospodárili najlepšie. Študentov ani nevyzývajú, aby odstránili nedostatky. Vedenie hovorí, že nechcú, aby to bolo akýmkoľvek spôsobom represívne.

 

Je podľa nich správne, dávať deťom priestor slobodne robiť chyby a naprávať ich. Je to dôležité a vidia v tom aj kľúč ku zmenám v krajine. „A funguje to pretože robí poctivosť tímovým úsilím,“ dodáva riaditeľ.

„Najväčšou lekciou, ktorú sme sa dozvedeli z obchodov čestnosti, je to, že poctivosť je voľba a mala by sa rozšíriť na všetky aspekty nášho života," hovorí deviatak Sivakarthikeyan Angeeshwarar. „Nie je to len o koláčoch. Je to o poznávaní správnej veci."

 

Miestny policajt Pasumpon Veeranan absolvoval školu v roku 2010, je absolútnym fanúšikom týchto obchodov. Myslí si, že tu platí pravidlo, že ak dokážete byť čestný v malých veciach, dokážete to aj vo veľkých. Obchody poctivosti ho dokonca inšpirovali, aby sa stal policajtom.

Čítajte viac o téme: Pozitívna edukácia
Zdieľať na facebooku