Problémy s bruškom u detí neprehliadajte, vedci tvrdia, že môžu súvisieť s neskoršími psychickými problémami

Problémy s tráviacim systémom v detstve signalizujú podľa vedcov možné problémy s psychikou.
Problémy s tráviacim systémom v detstve signalizujú podľa vedcov možné problémy s psychikou. / Foto: Bigstock

Problémy s bruškom sú u detí celkom bežné. Výskumníci ale upriamujú pozornosť na to, že by sme ich nemali podceňovať. Tvrdia, že môžu mať dopad na mozog i správanie človeka v dospelosti.

 

Nová štúdia Kolumbijskej univerzity sa zamerala na skúmanie súvislosti medzi bolesťami brucha v detstve a neskoršími psychickými problémami ľudí. Výskum publikovaný v časopise Development and Psychopathalogy skúmal súvislosť medzi črevami a mozgom, ktorej sa len zriedkavo u detí venuje pozornosť. Analyzoval zdravotný stav 330 mladých ľudí vo veku od 3 do 18 rokov. Vzorka pozostávala z dvoch skupín – jedna pochádzala z detských domovov a pestúnskych rodín a druhá z ľudí, ktorí boli vychovávaní svojimi biologickými rodičmi.

Výskumníci zistili, že deti opatrovateľov mali skôr poruchy spojené so zažívacím systémom ako napr. viac bolestí žalúdka, zápchy, vracanie a iné nevoľnosti. Tieto prejavy tiež boli spojené s príznakmi úzkosti.

„Tráviaci systém produkuje až 98 percent serotonínu v našom tele, ktorý ovplyvňuje prítomnosť depresie a úzkosti,“ priblížil Dr. Malas, riaditeľ psychiatrickej pediatrickej poradne v Detskej nemocnici CS Mott v Ann Arbor v Michigane. Dodal, že už dnes vieme, že mladí ľudia s chronickými problémami s ochoreniami tráviaceho systému majú oveľa vyšší výskyt depresie, úzkosti, rizika zvýšeného stresu a horšej kvality života.

Ak má dieťa nejakú traumu, môže to spôsobiť zmenu tvorby viacerých hormónov v tele, ako napr. kortizolu, ktorý následne ovplyvňuje typy baktérií, ktoré sa produkujú v čreve.  „Baktérie, ktoré rastú v črevách v dôsledku vysokej hladiny kortizolu, sa javia ako tie, ktoré posielajú signály zvýšeného stresu a úzkosti,“ povedal Marc Milstein, Ph.D. biochemik, ktorý sa špecializuje na súvislosti medzi črevami a mozgom.

 

Rovnováhu treba opäť naštartovať čo najskôr

Odborníci sa zhodujú, že v prípade tejto štúdie ide len o vrchol ľadovca, no upriamy pozornosť na to, ako liečime problémy s tráviacim systémom v detstve. Čo by sme ako rodičia mali v prvom rade riešiť pri opakovaných problémoch s tráviacim traktom, je psychická pohoda pre dieťa a tiež vyvážená strava. Tá zahŕňa potraviny s probiotickými alebo prebiotickými zložkami, ktoré podporujú mikrobiálne zdravie tým, že pomáhajú obnoviť rovnováhu črevného mikrobiómu. Správna strava totiž predstavuje základ pre zdravé črevá a tráviaci systém. Čím dlhšie zostáva organizmus v nerovnováhe, v akejkoľvek oblasti, tým zásadnejšie dopady to má na jeho organizmus.

Zdieľať na facebooku