Majiteľ rodinnej reštaurácie u nich zakázal mobily a tablety: „Buď sa venujte deťom, alebo zostaňte doma,“ hovorí

Attila Yilmaz, majiteľ Pazar Food Collective
Attila Yilmaz, majiteľ Pazar Food Collective / Zdroj: pazar.com.au

Obľúbená reštaurácia v Sydney zakázala mobily a tablety vo svojej reštaurácii. Majiteľ je presvedčený, že robí správnu vec.

 

Pazar Food Collective, turecko-mexická reštaurácia v austrálskom Sydney, prišla s nezvyčajným obmedzením pre svojich zákazníkov. Zakázala používanie technológií v ich reštaurácii deťmi aj ich rodičmi. Chcú, aby sa rodičia venovali svojim deťom a aby mali rodiny zážitok z jedla. Nie aby neprestajne civeli do obrazoviek. „V opačnom prípade by mali zostať doma,“ hovorí Attila Yilmaz, majiteľ reštaurácie. K zákazu technológií za stolom pridal navyše aj zákaz omaľovánok a hračiek. Myslí si, že ak hostia prídu jesť, mali by sa podľa toho aj správať.

 


 

Attila Yilmaz je sklamaný, ako sa ľudia v poslednej dobe v reštauráciách správajú. Nedávno rozhorčený publikoval na sociálnej sieti neporiadok, aký po sebe zanechala jedna rodina. „Je veľmi znepokojivé pre všetkých z nás, že neprišlo žiadne, prepáčte za ten neporiadok. Rodičia sa len smiali a povedali, že veď sú to len deti,“ povedal majiteľ pre denník Herald.

„Očakávajú, že sme tam na to, aby sme po nich upratovali neporiadok, a do určitej miery aj sme, ale existuje tiež  niečo ako ľudská slušnosť a rešpekt,“ povedal.

 

Podobne sa pozerá ale aj na technológie za stolom. Nechápe, prečo do nich ľudia musia pozerať ešte aj vtedy, keď si nájdu čas ísť spolu na obed či na večeru. Nie je to slušné, ani vhodné. Hovorí, že jeho reštaurácia je o tom, aby tam ľudia spolu prichádzali a delili sa navzájom o jedlo, no bohužiaľ okolo vidí trend, ktorý nazýva „obrazovkový zombie“. „Ľudia nevnímajú nikoho, len sedia v rohu, pozerajú do obrazoviek a niekedy dokonca ani nejedia. To nie je to, o čom naša reštaurácia je. Má byť o zážitkoch zákazníkov pri večeri,“ povedal v rozhovore pre austrálsky News majiteľ. Yilmaz dodáva, že doterajšie reakcie ľudí na ich rozhodnutie sú pozitívne.

 

Nie je to ale po prvý raz, čo reštaurácia zakázala telefóny pri stole, aby ich hostí večera spájala a aby si tento spoločný čas užili. V Británii napríklad zaviedla toto pravidlo ako prvá rodinná reštaurácia Frankie and Benny's. Pri vstupe žiadali rodičov, aby odložili svoje mobily do „bezmobilového boxu“ priamo na svojom stole a užili si s deťmi jedlo.

 

So zákazom nesúhlasia všetci

Nie všetci rodičia s týmto trendom reštaurácií ale súhlasia. Mamička dvoch detí z miestnej austrálskej komunity Anita Vitanova si myslí, že by mali deti zaujať napr. procesom varenia a nielen očakávať od detí, že budú ticho sedieť a čakať na jedlo.

Iná mamička Jade Laingová takýto nápad obmedziť technológie naopak víta, no myslí si, že zákaz omaľovánok je už cez čiaru a považuje ho za extrém. Detská pozornosť je predsa napr. v dvoch rokoch na veľmi nízkej úrovni. Je podľa nej nemožné, že takéto deti vydržia bez nejakej činnosti čakať na jedlo.

 

Majiteľ reštaurácie Attila Yilmaz je otcom dvoch detí a myslí si, že sa to dá. On sám deťom technológie ani iné hračky za stolom nedovoľuje. Verí, že takýto zákaz rodičov neodradí, no zároveň zabráni rodinám, aby sa správali medzi ľuďmi akoby boli doma vo svojej vlastnej kuchyni.

 


Zdroj: newstalkzb.co.nz, news.com.au
Zdieľať na facebooku