V čom sú sú deti narodené v septembri špeciálne? Vedci našli 5 zaujímavostí

Deti narodené v septembri spájajú viaceré benefity.
Deti narodené v septembri spájajú viaceré benefity. / Zdroj: Pexels

Každé dieťa je pre svojich rodičov výnimočné a svojím spôsobom špeciálne. Vedci však realizovali niekoľko výskumov, ktoré odkazujú na určitú výnimočnosť septembrových detí. V čom sú im podľa nich hviezdy v živote naklonené?

 

1. Bývajú v škole úspešnejšie

Štúdia publikovaná v časopise National Bureau of Economic Research skúmala viac ako 1,2 milióna detí vo veku 6 – 15 rokov. Zistila, že deti narodené v septembri majú tendenciu byť v škole úspešnejšie v porovnaní s deťmi narodenými v iných mesiacoch. V tomto prípade nejde o žiadny zázrak, no o výhodu času, ktorú oproti svojim rovesníkom získali.

Ide totiž o deti, ktorým hovoríme, že im „zle vychádzajú roky“ a nastupujú do školy neskôr. Bývajú teda v triede najstaršie. Majú v porovnaní so svojimi spolužiakmi výhodu vo svojom vývine 11 mesiacov, čo je v prípade detí významný náskok. Je preto prirodzené, že sa im študuje s ľahkosťou a úspech sa im bude lepiť na päty oveľa prirodzenejšie ako deťom narodeným v júni či júli.

 

V ďalšom z výskumov vedci zistili, že deti narodené v septembri majú až o 20 percent vyššiu šancu, že sa dostanú na prestížne univerzity ako Cambridge alebo Oxford v porovnaní s deťmi narodenými v auguste. Tieto deti boli navyše v škole menej šikanované a šťastnejšie ako augustové. V rámci štúdie skúmali vedci 48 000 britských detí.

 

2. Dariť sa im bude pravdepodobne aj v športe

Podobne ako pri akademickou úspechu sa táto výhoda času prejaví aj v športe. A tieto deti bývajú úspešnejšie aj na hracom poli. Doktor Gavin Sandercock z Vedeckého centra pre šport a cvičenie na Essexskej univerzite sa zameral na skúmanie úspešnosti detí v športe podľa dátumu ich narodenia a taktiež dospel k podobným záverom.

Spomedzi všetkých detí boli najúspešnejšie práve deti narodené v jeseni. Tieto deti mali podľa neho jemne väčšie kosti i svalstvo už pri narodení. Vďaka tomu, že mali rýchlejšie vyvinuté svalstvo začínali byť i skôr aktívnejšie a začínali skôr s atletikou. Výsledkom týchto skutočností je jeden pozitívny cyklus, v ktorom sa jesenné deti prakticky neplánovane ocitnú.

Za budúcim úspechom týchto jesenných detí môže byť vitamín D, ktorého majú tieto deti viac ešte v maternici práve v poslednom období svojho vývinu. Ten je totiž významný práve pri správnej stavbe kostí.

 

3. Majú menej často depresie a bipolárnu poruchu

Ak odmietate horoskopy a neveríte, že dátum narodenia má čosi spoločné s našou osobnosťou, možno vás presvedčia vedecké názory. Odborníci tvrdia, že dátum, kedy sa narodíme, naozaj definuje aj našu osobnosť. Podľa vedcov existuje mnoho faktorov, ktoré ovplyvňujú vývin plodu v maternici. Strava hrá medzi nimi významnú rolu, pretože obsahuje dôležité látky a vitamíny pri vývine dieťaťa. Ak má matka nedostatok vitamínu C a D, dokáže to počas tehotenstva negatívne ovplyvniť vývoj jeho mozgu, srdca či kostí. Naopak dostatok vitamínu D, dokáže pozitívne ovplyvniť našu psychiku.

V tejto súvislosti bola podľa výskumu z roku 2012 u septembrových detí zaznamenaná nižšia miera výskytu depresií a bipolárnej poruchy v dospelosti. Opäť tu teda podľa vedcov významnú úlohu zohráva práve hladina vitamínu D pred narodením dieťaťa.

 

4. Menej často sa dostávajú do problémov

Deťom narodeným v septembri sa darí dobre v škole a tiež sa menej často dostávajú do problémov so zákonom, ako napr. deti narodené v auguste.

 

5. Dožijú sa možno viac ako 100 rokov

Vedci skúmali 1500 ľudí, ktorí sa dožili 100 a viac rokov. Zistili, že narodení v septembri alebo novembri majú väčšiu pravdepodobnosť, že sa dožijú 100 rokov. Vedci z Chicagskej univerzity si myslia, že to môže byť skorým vystavením týchto novorodencov sezónnym infekciám, ktoré budujú dobrú detskú imunitu.

 

Vyzerá to, že september je vynikajúcim mesiacom mať narodeniny, čo poviete?

 


Zdroj: mother.ly
Zdieľať na facebooku