Škóti budú učiť v školách už aj prvákov, že si môžu sami vybrať svoj rod

Hovoriť o výbere rodu s 5-ročnými deťmi považujú mnohí za neprimerané.
Hovoriť o výbere rodu s 5-ročnými deťmi považujú mnohí za neprimerané. / Foto: iStock

Deti od 5 rokov budú môcť na základných školách v Škótsku učiť, že je na nich, či chcú byť chlapcom alebo dievčaťom.

 

Podľa návrhu vlády by deťom vo veku 5 – 9 rokov mohli v škótskych školách učitelia hovoriť „Tvoj rod je to, čo si vyberieš ty sám.“ Učebné plány, ktoré by mohli vstúpiť do platnosti v roku 2019, hovoria: „Tvoje pohlavie je to, čo ti povedal lekár, keď sa narodíš. Väčšine ľudí povedia, že sú mužského pohlavia (chlapec) alebo ženského pohlavia (dievča).“

„Ľudia si môžu myslieť, že poznajú tvoj rod podľa tvojich šiat, ktoré nosíš alebo vecí, ktoré rád robíš. Si však jedinečná osobnosť a len ty vieš, kto si,“ píše sa v materiáloch.


Zástancovia rodinných hodnôt, politici a experti však varujú, že ide o „dospelácke témy“ a takéto plány so sebou nesú riziko, že deti budú zmätené skôr, ako budú vôbec pripravené porozumieť problematike rodov a identity.

Chris McGovern, predseda kampane za Skutočné vzdelávanie, povedal pre Scottish Mail: „Deti v tomto veku veria ešte na škriatkov a drakov, nerozumejú problematike dospelých. Táto diskusia v tak skorom veku môže byť pre deti veľmi zmätočná.“

Liz Smith, hovorkyňa Škótskeho konzervatívneho vzdelávania, si myslí, že s tým nebudú stotožnení ani rodičia detí.„Je v poriadku, že učíme deti o rodovej diverzite a významoch týchto slov. No mnoho rodičov môže mať pocit, že je to priskoro učiť ich o tejto téme,“ hovorí.

 

Učebné plány budú nadväzovať na časť o online vzdelávacích materiáloch na témy vzťahy, sexuálne zdravie a rodičovstvo. Tieto vyučovacie hodiny budú zamerané na to, aby deti porozumeli, že všetci sme si na svete rovní a tiež domnienkam, ako ľudia okolo nás vnímajú náš rod. Vďaka tomu by si mali byť vedomé, že domnienky iných ľudí ich nemôžu limitovať v tom, čo chcú v živote robiť.

Podľa týchto plánov budú učitelia dávať deťom príklady typických stereotypov v spoločnosti a hovoriť im napríklad, že chlapci môžu hrať futbal rovnako ako dievčatá alebo piecť koláče. Obe pohlavia môžu plakať rovnako a prejavovať svoje emócie. Plány tiež hovoria o tom, že deti môžu byť aj transrodoví ľudia.

 

Táto téma podnietila obavy, že je to preťažovanie detí priveľa informáciami a príliš skoro. Dr Amanda Gummer, detská psychologička, si myslí, že pre deti v tomto veku to nie je znepokojujúce. „Zaujíma ich len hra s hračkami a to, kto sedí vedľa nich na obede,“ vysvetľuje.

 

Rodičia sa však v médiách hromadne vyjadrujú k zverejnenej informácii a ich reakcie sú prevažne negatívne. Objavujú sa obavy, že deti, ktoré o takejto veci nikdy neuvažovali, by to pod vplyvom zaujímavých informácií mohli z recesie chcieť skúsiť. Pýtajú sa tiež, prečo by tým mala byť zaťažovaná väčšina detí, ktorá žiadne problémy s rodom nemá. Hovoria, že ide o veľmi malú skupinu ľudí, aby sa takéto témy zavádzali plošne do škôl. Iní zasa píšu, že by školy a učitelia mali byť pod väčšou kontrolou rodičov v ich smerovaní, pretože takéto niečo považujú pre svoje deti za škodlivé.

Zdieľať na facebooku