Facebook z nás robí nešťastných a závistlivých ľudí, tvrdí dánska štúdia

Dánska štúdia zistila, čo sme si už dávno mysleli, a to že sociálna sieť Facebook z mnohých ľudí robí nešťastných a nespokojných ľudí.
Dánska štúdia zistila, čo sme si už dávno mysleli, a to že sociálna sieť Facebook z mnohých ľudí robí nešťastných a nespokojných ľudí. / Foto: Bigstock

Dánska štúdia zistila, že sociálna sieť Facebook z nás robí nešťastných ľudí. Tvrdí, že ľudia, ktorí trpia tzv. "Facebook závisťou", sa obzvlášť utápajú v depresiách. Tento výskum však priniesol aj isté pozitívne zistenia. Používatelia, ktorí sa týždeň neprihlásili na sociálne siete, boli spokojnejší so svojím životom a svoj pociťovali vyššiu spokojnosť so svojím životom.

 

Experimentu, ktorý uskutočnila Kodaňská univerzita, sa zúčastnilo 1 095 ľudí. Polovicu z nich požiadali, aby používala Facebook bez obmedzení ako dovtedy, a druhá polovica sa na Facebook prihlásiť nesmela. Ukázalo sa, že používatelia, ktorí trpeli vysokou hladinou "Facebook závisti", teda žiarlili na aktivity svojich priateľov na Facebooku, obzvlášť trpeli depresiami a necítili sa šťastní. Štúdia dokázala, že Facebook môže týmto spôsobom v ľuďoch pravidelne vyvolávať negatívne emócie a vyvolávať v nich pocity nepohody a nespokojnosti.


„Každý deň ľudia venujú Facebooku spolu milióny hodín. Sme dnes bezpochyby lepšie prepojení ako kedykoľvek predtým, ale je toto spojenie dobré pre našu spokojnosť? Podľa štúdie je odpoveďou „nie“. V skutočnosti intenzívne používanie Facebooku na komunikáciu a získavanie informácii o druhých, ktoré máme ako zvyk, ovplyvňuje našu spokojnosť so životom negatívne v niekoľkých dimenziách,“ uvádza v správe jej autor Morten Tromholt.

 

Štúdie sa zúčastnili používatelia z celého Dánska s priemerným vekom 34 rokov, ktorých priemerný počet priateľov na Facebooku je 350, píše Independent.

Čítajte viac o téme: Výskum, Šťastie, Sociálne siete
Zdieľať na facebooku