6 tipov na motivačné knihy pre deti, ktoré sa dotknú ich sŕdc

Aj knihy môžu malé deti motivovať k rôznym pozitívnym veciam. Inšpirujte sa výberom 6 kníh, ktoré svojimi príbehmi privádzajú deti k zamysleniam na dôležité témy.
Aj knihy môžu malé deti motivovať k rôznym pozitívnym veciam. Inšpirujte sa výberom 6 kníh, ktoré svojimi príbehmi privádzajú deti k zamysleniam na dôležité témy. / Foto: Shutterstock

Poznáte to. Blúdite po kníhkupectve a hľadáte tú pravú. Knihu, ktorá vaše dieťa vtiahne do príbehu, zaujme obrázkami, má veľké písmenká, obsahuje jednoduché slová a je o niečom, s čím sa môže stotožniť aj vaše dieťa. Hľadáte  knihu, ktorá je niečím výnimočná, dotkne sa srdca a zároveň mu odovzdá odkaz, ako byť dobrým či šťastným človekom.

My sme pre vás vybrali 6 detských kníh, ktoré všetky tieto podmienky sĺňajú. Spájanie detských príbehov s morálnym ponaučením, rozprávanie o hodnotách a ich pochopenie, to všetko nájdete v najnovších detských knihách pre deti od vydavateľstva Pro Solutions.

 

1 | Malé nehody veľkých nezbedníkov

 

Pomáhajme druhým, keď to potrebujú. O tom je farebné leporelo s milou aktivitou pre deti. Kniha je o zvieratkách, ktoré sa pri hre porania. Psík si poranil labku, ovečka si odrela kožúšok na konáriku, medvedík si sadol na špicaté drievko...  Úlohou malého čitateľa je pofúkať boľavé miesta a ošetriť zranené zvieratká. Leporelo obsahuje farebné náplaste, ktoré je možné opakovane používať a liečiť nimi boľavé miesta zvieratiek. Príbeh je spracovaný v pekných veršoch, čo pridáva na literárnej hodnote knihy. Táto kniha učí deti empatii a jej príbeh si priam žiada, aby sme sa s malými čitateľmi rozprávali o tom, kedy a ako pomôcť niekomu, kto to naozaj potrebuje.

 

Vydalo: Pro Solutions, 2017

 


 

Dnešné deti to nemajú ľahké. Denne sa porovnávajú so svojimi kamarátmi zo škôlky či školy, prežívajú svoje malé veľké sklamania, učia sa byť fér a zároveň obstáť medzi rovesníkmi. Niekedy sa im to darí viac, inokedy menej. Učíme ich, že je dôležité mať dobrých priateľov, byť čestný, vážiť si svojich blízkych. Snažíme sa povzbudzovať ich pri prvých školských neúspechoch, učíme ich veriť v samých seba. Hovoríme s nimi o hodnotách a občas sa nám zdá, že nechápu, čo toľkým vysvetľovaním chceme povedať. Jednoduchšie to možno za nás dokáže povedať práve kniha.

 

2 | Magdaléna a psík z knižnice

V dnešnej dobe sa veľmi často skloňuje výraz „individuálny prístup“. Akceptovať odlišnosť  sa mnohí denne učíme. Rodičia a učitelia zohrávajú na tejto ceste dôležitú úlohu. Deťom už od raného veku vysvetľujeme, že aj dieťatko, ktoré nosí okuliare, má inú farbu pleti alebo nevie ešte povedať „r“, vie byť ten najlepší kamarát či kamarátka. Učiteľom sú denne zverené deti, ktorých odlišnosť je viac či menej zrejmá. Každé dieťa v triede má talent na niečo iné, niektoré číta už pri zápise, inému to nejde ani po pol roku poctivej domácej prípravy. Učiť deti vzájomnej tolerancii je niekedy veľmi ťažké, ale je to nesmierne dôležité aj pre ich budúcnosť.

 

Nádherne ilustrovaná kniha Magdaléna a psík z knižnice rozpráva príbeh o Magdaléne, ktorej čítanie nešlo tak ľahko a rýchlo ako jej spolužiakom v triede. Aj ona túžila po hviezdičke od učiteľky za pekné čítanie, a hoci ju učiteľka povzbudzovala, nebolo jej čítanie dostatočne dobré. Ako nakoniec Magdalénka prekonala prekážku a získala vytúžené ocenenie, to sa dočítajú deti v príbehu. Nám sa kniha veľmi páči, lebo predstavuje v rukách rodičov a učiteľov silný motivačný nástroj pre deti. Je vhodná na kolektívne čítanie v triede práve na podporu akceptácie „inakosti“ u detí. Tie sa zároveň naučia, že každá snaha raz prinesie vytúženú odmenu a že sa nesmieme vzdávať pri prvých neúspechoch.

 

Vydalo: Pro Solutions, 2017

 


 

3 | Pletú sa mi písmenká

Niektoré témy sa s deťmi komunikujú neľahko a povzbudenie je u detí, ktoré majú problémy s čítaním, veľmi dôležité. Príbeh o Samkovi, ktorý sa stretáva s nástrahami dyslexie, je témou detskej knihy Pletú sa mi písmenká. Odhaľuje Samkov vnútorný svet, v ktorom pochopí, že je len na ňom, či sa z neho stane výnimočný človek, ktorého bude poznať celý svet. Kniha nie je postavená na konkrétnom príbehu a neobsahuje veľa textu. V rukách dospelého predstavuje most, cez ktorý prevedie dieťa s oslabeným sebavedomím. Kniha si jednoznačne zaslúži svoje čestné miesto aj v poradiach špeciálnych pedagógov.

 

Vydalo: Pro Solutions, 2017

 


 

4 | Skutočný kamarát

 

Šikanovanie je problém, s ktorým sa stretávajú deti na celom svete. Správanie, ktoré spôsobuje fyzickú či psychickú ujmu komukoľvek, nie je prípustné. Táto citlivá a aktuálna téma vzťahových konfliktov medzi deťmi je hlavnou myšlienkou knihy Skutočný kamarát. Násilie medzi deťmi sa často vyskytuje v skrytej podobe a zvyčajne sa deje, keď nablízku nie sú dospelí. Kniha rozpráva príbeh o malom školákovi, ktorý je svedkom šikany kamaráta. Je o odvahe povedať pravdu a pomôcť priateľovi, keď to naozaj potrebuje.

 

Vydalo: Pro Solutions, 2017

 


 

5 | Lož má krátke nohy

 

Poznáte príslovie „Lož má krátke nohy“? Deti občas zaklamú, dôvody sú snáď nespočítateľné. Kniha o klamstve, ktoré ťaží, o jeho následkoch a aj o tom, ako prekonať strach z priznania, opisuje príbeh malého Matúška. Deti sa s hlavným hrdinom rýchlo stotožnia, chápu jeho motív a dôvod, pre ktorý klamal. Kniha otvára veľký priestor na rozhovor, ktorý môže viesť rodič s dieťaťom počas spoločného čítania príbehu o Matúškovi. Veď každý z nás niekedy nepovedal v živote pravdu. S touto knihou každé dieťa pochopí, že lož má krátke nohy a pravda vždy nakoniec vyjde najavo.

 

Vydalo: Pro Solutions, 2017


 

6 | Môj starý otec, Moja stará mama

Počúvajte, pozerajte, čítajte o starom otcovi, ktorý má toľko spomienok ako je na nebi hviezd. Poďte sem, každý chlapec, každé dievča, poďte, kto chce čítať o starej mame. Spoznať ju, jej lásku, dotyky, úsmev, vrásky i šediny. Takto sa prihovára kniha Môj starý otec, Moja stará mama vnukom a vnučkám.

Nádherné ilustrácie sprevádzajú stránky kníh malých čitateľov od začiatku až do konca. Deti sa dozvedajú o živote svojich starých rodičov. Počas čítania môžu  porovnávať minulé zážitky starkých so svojimi súčasnými, čím ich kniha učí premýšľať, porovnávať a komunikovať... a vážiť si svojich starých rodičov.

 

Vydalo: Pro Solutions, 2017


 

Vnímavé deti vás pozývajú na besedu o knihách s liečebnou pedagogičkou, ktorá otvorí témy blízke každému rodičovi. Detské knihy sa vedia dotknúť citlivých miest v živote dieťaťa. Správne knihy majú silu deti motivovať a nasmerovať ich k správnym rozhodnutiam. Ako správne čítať deťom a ako najlepšie s nimi komunikovať tak, aby si z kníh odniesli do života maximum sa dozviete na knižnom veľtrhu Bibliotéka 2017 počas besedy  Čítanie kníh bez dialógu znamená polovicu úspechu.

 

Beseda: Čítanie kníh bez dialógu znamená len polovicu úspechu
Kde: Bibliotéka 2017, výstavisko Incheba, pódium Literárneho informačného centra
Kedy: Nedeľa 12.11. o 11,00 - 12,00 hod.

Viac sa o udalosti dozviete aj TU: facebook.com/events

 


Čítajte viac o téme: Knihy pre deti
Zdieľať na facebooku