Prečo tak veľmi milujeme čokoládu?

Odborníci nevedia presne vysvetliť, prečo je čokoláda tak veľmi obľúbená. V jej prípade pravdepodobne pôsobí viacero faktorov.
Odborníci nevedia presne vysvetliť, prečo je čokoláda tak veľmi obľúbená. V jej prípade pravdepodobne pôsobí viacero faktorov. / Foto: Pexels

Veľa ľudí miluje čokoládu. Niekto jej zje viac, niekto menej. No sú aj takí, ktorí bez čokolády nedokážu prežiť ani jediný deň. Ako udržať túto vášeň pod kontrolou?

 

Hoci je pojem závislosti na čokoláde v lekárskej literatúre stále kontroverzný, čokoláda,  a najmä horká, sa považuje za látku, ktorá má vplyv na náladu a čokoládové cukrovinky sú takmer vždy na vrchole zoznamu jedál, po ktorých ľudia hovoria, že po nich túžia. Túžba môže byť v niektorých prípadoch taká silná, že čokoholici môžu pociťovať abstinenčné príznaky, ak sa túžba nenaplní. Psychoaktívne zložky čokolády, ktoré vyvolávajú dobrý pocit, sa nazývajú tryptofán a fenyletylamín. Tieto látky môžu prispieť k reakciám podobným ako pri závislosti. Množstvo cukrov použitých v čokoládových cukrovinkách tiež ovplyvňuje psychoaktívne účinky čokolády. Ukazuje sa, že látka zvaná enkefalín môže byť zodpovedná za to, že čokoláda sa z celkom chutnej maškrty stala legitímne neodolateľným pôžitkom. Vedci, ktorí kŕmili potkany čokoládou, zistili, že enkefalín spúšťa opioidné receptory. Sú to tie receptory,  ktoré reagujú na opiáty ako morfín, a to v tej časti mozgu, ktorá zvyšuje chuť k jedlu. Účinok fungoval dvomi spôsobmi. Konzumácia čokolády podnietila produkciu enkefalínu a injekcie látok podobných enkefalínu zvýšili spotrebu čokolády, čo naznačuje, že je celkom ľahké sa pustiť do jedenia. Akonáhle začnete, váš mozog vám povie, aby ste jedli  stále viac a viac.

 

Čokoláda ako zdroj zdravia a šťastia

Pochúťka na báze kakaových bôbov je, okrem iných látok, bohatá aj na hodnotné ingrediencie. Nechýba jej  horčík, ktorý je zodpovedný za reguláciu výkonnosti nervových buniek a uvoľňovanie energie z potravy. Biela a mliečna verzia čokolády je bohatá na vápnik, ktorý je zodpovedný za stavbu kostí. Ďalšia mikroživina – železo má hematopoetickú funkciu a okrem toho je zodpovedná za transport kyslíka v tele. Čokoláda navyše obsahuje selén a zinok, ktoré zasa podporujú uvoľňovanie endorfínov (hormónov šťastia). Čokoláda však obsahuje aj zložky, ktoré negatívne ovplyvňujú organizmus, vrátane látok, ktoré pôsobia na receptory umiestnené v mozgu. Ide už o spomínaný  fenylalanín a anandamid. Ovplyvňujú síce vylučovanie endorfínov, no robia to s extrémnou silou. Opioidné receptory zodpovedné za produkciu hormónov šťastia reagujú podobne ako pôsobenie morfínu (inhibujú pocit bolesti), vyvolávajú pocit pokoja, rozkoše, blaženosti, ba vyvolávajú aj euforické stavy. Vzhľadom na to, že nervový systém je pomerne flexibilná štruktúra a telo potrebuje pozitívnu stimuláciu, vyššie uvedené látky spôsobujú silnú psychickú a fyzickú závislosť.

 

Návykový charakter čokolády je však spôsobovaný hlavne  kofeínom, ktorý môže čokoláda tiež obsahovať. Ide o psychoaktívnu látku, ktorá pri dlhodobom užívaní vedie k tachyfylaxii, čiže tolerancii (podobne ako hormón šťastia). Táto látka mimoriadne ľahko prekonáva hematoencefalickú bariéru a vďaka svojej štruktúrnej podobnosti s adenozínom pôsobí ako antagonista adenozínových receptorov, čo následne môže viesť k závislosti. Kofeín má síce tiež pozitívny vplyv, no je považovaný za návykovú látku, preto nadmerná konzumácia čokolády získala prívlastok čokoholizmus.

 

Prečo je čokoláda z cukroviniek najobľúbenejšia?

Odborníci nevedia presne vysvetliť, prečo je čokoláda tak veľmi obľúbená. V jej prípade pravdepodobne pôsobí viacero faktorov. Nielenže jedenie čokolády podnieti chemické reakcie v mozgu, ktoré vám povedia, aby ste v konzumácii pokračovali, ale zanecháva na túto činnosť  aj trvalý dojem.  Má moc zanechávať dlhotrvajúce spomienky na to, ako skvelo chutila v minulosti a ako dobre sme sa po nej cítili. Čo presne spôsobuje túto kombináciu chemickej a emocionálnej príťažlivosti? Cukor a tuk určite zohrávajú svoju úlohu a práve klasická mliečna čokoláda obsahuje oboje. Ale je toho viac. Čokoláda obsahuje stimulant horkej chuti, nazývaný teobromín, ktorý pomáha získavať nával energie, keď zjeme pár kúskov. Teobromín je dôvodom, prečo je čokoláda toxická pre psov, ale u ľudí je analogická s kofeínom a môže byť aspoň jedným z dôvodov, prečo je taká návyková. V kombinácii so skutočným kofeínom v čokoláde výsledné duo zlepší náladu a koncentráciu.  Existujú v živote chvíle, kedy nie sme schopní pustiť z hlavy predstavu o hnedej maškrte, a to v ľubovoľnej forme. Môžeme však hovoriť o závislosti, ktorá by sa dala prirovnať napríklad k alkoholizmu?

 

Čo na lásku k čokoláde hovoria vedci?

Čokoláda skutočne obsahuje látky, u ktorých nie je asociácia s istou formou závislosti úplne od veci. Napríklad z tryptofánu, esenciálnej aminokyseliny, ktorú v čokoláde nájdeme, naše telo syntetizuje serotonín, hormón šťastia. Práve preto pravdepodobne siahneme po čokoláde, keď máme zlý deň. Náš mozog by totiž rád zažil aspoň trochu šťastia a podľa predchádzajúcej skúsenosti s čokoládou už vie, že sladká lahôdka nám na chvíľu skutočne  pomôže bojovať proti zlej nálade. Ďalšou látkou, ktorá má potenciál na vytvorenie závislosti, je fenylethylamín, ktorému sa hovorí čokoládový amfetamín. V tele spôsobuje pocity vzrušenia a príťažlivosti. Hoci čokoláda spĺňa základné vlastnosti závislosti, teda intenzívnu chuť na danú potravinu, stratu kontroly nad jej užívaním a pokračovanie v užívaní, vedci aj napriek týmto všetkým zisteniam sa zdráhajú ju označiť za návykovú látku. Tzv. craving, ktorý sa do slovenčiny prekladá ako baženie, teda nekontrolovateľná túžba po niečom, je aj vedcami považovaná za reálnu. Napriek všetkým týmto poznatkom čokoholizmus je stále termínom, ktorý vo vedeckých kruhoch nebol oficiálne uznaný za diagnózu.

 

Jesť alebo nejesť čokoládu?

Čokoláda má pre bohatstvo minerálov pozitívny vplyv na metabolizmus. Môže sa tak stať dôležitým prvkom jedálnička, no netreba zabúdať, že jej nadmerná konzumácia vedie nielen k obezite, ale aj k psycho-fyzickej závislosti. Z tohto vidíme, že je potrebné ju konzumovať s mierou. Keď nabudúce pocítite chuť na čokoládu, venujte tejto túžbe zvýšenú pozornosť. Namiesto toho, aby ste automaticky siahali po svojej preferovanej sladkosti, venujte chvíľu čas tomu, aby ste sa aktívne rozhodli vo svojej mysli, či tejto túžbe podľahnete alebo nie. Ak sa len predsa rozhodnete dať si čokoládu, zamerajte sa na každé sústo, jedzte pomaly, aby ste si predĺžili pôžitok z nej. Ak sa rozhodnete počkať, užívajte si predstavu, že sa o seba dobre staráte. Rovnaký prístup zvoľte aj v súvislosti s pitím alkoholu, k fajčeniu a jedeniu vo všeobecnosti. Robte to dostatočne často a možno zistíte, že žijete zdravšie.  Odborníci tiež odporúčajú siahnuť po vegánskej čokoláde bez laktózy a lepku.

Čítajte viac o téme: Zdravie
Zdieľať na facebooku