7 dôvodov, prečo vymeniť auto za bicykel

Bicyklovanie v sebe spája cvičenie, relax aj pobyt na čerstvom vzduchu. Dokáže urobiť radosť dospelým i deťom.
Bicyklovanie v sebe spája cvičenie, relax aj pobyt na čerstvom vzduchu. Dokáže urobiť radosť dospelým i deťom. / Foto: Bigstock

Šport slúži ako prevencia pred chorobami, dodáva energiu, eliminuje stres a pomáha udržiavať optimálnu telesnú váhu. Jedným zo spôsobov, ako znížiť riziko zdravotných problémov spojených so sedavým životným štýlom, je aj bicyklovanie. Spoznajte hlavné benefity, ktoré prináša cyklistika.

 

Podľa nedávnej štúdie vykonávanej spoločne na King's College London a University of Birmingham umožňuje pravidelná jazda na bicykli udržať ľudské telo v lepšej forme. Do štúdie bolo zaradených 125 amatérskych cyklistov vo veku 55 až 79 rokov, z ktorých 84 bolo mužov a 41 žien. Muži mali  prejsť 100 km na bicykli pod 6,5 hodiny, zatiaľ čo ženy museli zvládnuť 60 km za 5,5 hodiny. Zo štúdie boli vylúčení fajčiari, silní alkoholici a ľudia s vysokým krvným tlakom alebo inými zdravotnými problémami. Účastníci výskumu podstúpili sériu testov v laboratóriu a porovnávali ich so skupinou dospelých, ktorí sa pravidelne nezúčastňujú fyzickej aktivity. Túto skupinu tvorilo 75 zdravých ľudí vo veku 57 až 80 rokov a 55 zdravých mladých dospelých vo veku 20 až 36 rokov. Štúdia ukázala, že strata svalovej hmoty a sily nenastala u tých, ktorí pravidelne cvičia. Cyklistom sa tiež vekom nezvyšovala hladina telesného tuku alebo cholesterolu a hladina testosterónu u mužov tiež zostala vysoká, čo naznačuje, že sa možno vyhli aj mužskej menopauzy. Celkove výskum ukázal, že ľudia, ktorí pravidelne používajú tento druh dopravy, sú psychicky mladší a vitálnejší. Ale nielen to. Pozrime sa na množstvo ďalších benefitov, ktoré bicyklovanie so sebou prináša.

 

1. Bicyklovanie zlepšuje psychickú pohodu

Jeden z výskumov ukázal, že ľudia s fyzicky aktívnym životným štýlom mali skóre pohody oveľa vyššie ako neaktívni jedinci. Cyklistika spája fyzické cvičenie s pobytom vonku a objavovaním nových zákutí krajiny. Môžete jazdiť samostatne, čo vám poskytne čas na spracovanie starostí či obáv, alebo môžete jazdiť so skupinou, ktorá rozšíri vaše spoločenské kontakty. Vedci sa pýtali 1 000 dospelých na rôzne faktory ovplyvňujúce pohodu, ako je pocit veselosti a optimizmus a potom analyzovali vzťah medzi ich odpoveďami a ich životným štýlom. Výsledky ukázali, že aktívny životný štýl zvýšil skóre pohody v priemere o 13 percent, pričom cvičenie sa ukázalo obzvlášť užitočné na to, aby sa ľudia cítili uvoľnene a zvýšili si sebaúctu. Mnoho ľudí, ktorí trpeli depresiou, sa vďaka bicyklovaniu choroby zbavili alebo sa zlepšil jej priebeh.

 

2. Posilňuje imunitný systém

Dr. David Nieman a jeho kolegovia z Appalachian State University študovali 1 000 dospelých vo veku do 85 rokov. Zistili, že cvičenie má obrovské výhody pre zdravie horných dýchacích ciest. Napríklad znižuje aj výskyt bežnej nádchy. Profesor Tim Noakes z Univerzity v Kapskom Meste tiež hovorí, že už aj  mierne cvičenie môže zlepšiť náš imunitný systém. Je to hlavne vďaka zvýšenej produkcii základných bielkovín a tiež vďaka rýchlejšiemu prebudeniu lenivých bielych krviniek. Existuje ešte viacero zdravotných benefitov, ktoré poskytuje pravidelná cyklistika. Poďme sa pozrieť na niektoré z nich:

  • zlepšuje hodnota krvného tlaku u pacientov s hypertenziou,
  • ovplyvňuje pomer HDL-cholesterolu a LDL-cholesterolu,
  • zlepšuje kontrolu hladiny cukru v krvi,
  • zlepšuje pohyblivosť kĺbov,
  • zvyšuje svalovú silu a pružnosť,
  • zabezpečuje silnejšie kosti, bedrové a kolenné kĺby,
  • zlepšuje držanie a koordináciu tela,
  • zlepšuje duševný zdravotný stav, zmierňuje stres, depresiu a úzkosti.

 

3. Vďaka bicyklovaniu môžete schudnúť

Aby ste schudli, musíte spáliť viac kalórií, ako skonzumujete. Cyklistika spaľuje kalórie. Môže to byť  medzi 400 a 1000 kalórií za hodinu, v závislosti od intenzity jazdy a hmotnosti jazdca. Samozrejme, chudnutie ovplyvňujú aj ďalšie faktory: zloženie kalórií, ktoré skonzumujete,  kvalita vášho spánku a samozrejme aj množstvo času, ktorý strávite spaľovaním kalórií, teda ako dlho robíte určitý šport.

 

4. Bicyklovanie znižuje riziko srdcových chorôb a rakoviny

Bicyklovanie  patrí medzi tie formy cvičenia, ktoré pomáhajú znížiť riziko vzniku závažných ochorení, ako sú srdcové choroby a rakovina. Nové dôkazy boli predložené v štúdii  uskutočnenej na University of Glasgow. Vedci skúmali viac ako 260 000 jedincov v priebehu piatich rokov a zistili, že jazda na bicykli, napríklad do práce, môže znížiť riziko vzniku srdcových chorôb alebo rakoviny na polovicu.  

 

5. Bicyklovanie podporuje kvalitný spánok

Vedci z University of Georgia skúmali mužov a ženy vo veku 20 až 85 rokov počas obdobia 35 rokov a zistili, že pokles kondície o 2 percentá u mužov a 4 percentá u žien viedol k problémom so spánkom. Vedec Rodney Dishman bol jedným z hlavných autorov štúdie a poznamenal: „Najvýraznejší pokles kardiorespiračnej zdatnosti nastáva medzi 40. a 60. rokom života. Lepší spánok spôsobuje nielen pohyb, ale znižovanie úzkosti . Cvičenie tiež chráni pred priberaním súvisiacim s vekom, čo je ďalšou príčinou poruchy spánku. Aktívny pohyb má priaznivý vplyv nielen na fyzickú kondíciu, ale i duševné zdravie.“ Bicyklovanie uvoľňuje stres, napätie a úzkosť a pomáha udržať si čistú myseľ. Pri športovej aktivite sa vylučujú adrenalín, endorfíny a testosterón. Tieto hormóny spúšťajú pozitívne zmeny v psychike. Okrem lepšej pozornosti budete po bicyklovaní aj ľahšie zaspávať.

 

6. Zlepšuje mentálne zdravie

Nie je nič lepšie, ako si môcť dopriať príval pozitívnej energie na počkanie. Okrem endorfínov (hormónov šťastia), ktoré sa po fyzickej aktivite trvajúcej aspoň 30 minút, vyplavujú v našom tele, nám počas jazdy zlepší náladu s určitosťou viacero faktorov. Výhľad, príroda, čistý vzduch, spievajúce vtáky či šum stromov. Bicyklovanie je skvelým spôsobom ako spojiť príjemné výhľady v prírode či v meste s tým, že urobíte niečo aj pre svoje zdravie.

 

7. Cyklistika je šetrná k životnému prostrediu

Cyklistika je skvelou náhradou za iné možnosti dopravy, ktoré zahŕňajú dlhé sedenie v premávke. Je to užitočné najmä vtedy, keď idete na miesta, ktoré sú príliš ďaleko na prechádzku, ale nechcete ísť autom. Bonusom je, že nemusíte bojovať o parkovacie miesto v preplnených oblastiach. Európsky výskum z roku 2021 zistil, že dochádzanie na bicykli namiesto autom raz denne znižuje uhlíkovú stopu o 67 %.

 

Ďalšie výhody bicyklovania:

  • šetrí čas – nestojíte v zápche a v cieli ste rýchlejšie ako keby ste išli pešo,
  • zlepšuje myslenie – lepšie okysličenie mozgu priaznivo vplýva na jeho činnosť,
  • odstraňuje únavu – krátka relaxačná jazda na bicykli je účinnejšia než šálka kávy,
  • omladzuje – prekrvenie a okysličenie spolu s teplom optimalizujú tvorbu kolagénu a prispievajú tak k hladkej a žiarivej pokožke,
  • nezaťažuje kĺby ako beh,
  • rozširuje okruh známych – stačí sa pripojiť ku skupinke cyklistov alebo sa pridať do skupiny na sociálnej sieti a vyraziť s nimi,
  • utužuje rodinu – bicyklovanie zvládne každý, stačí len vybrať vhodnú trasu a rýchlosť,
  • rozširuje obzory – choďte, kam vás oči povedú a pozorujte okolie.
Čítajte viac o téme: Šport
Zdieľať na facebooku