7 malých trikov, vďaka ktorým sa budete vo vzťahu cítiť spokojnejšie a šťastnejšie

Často sa stáva, že ľudia majú tendenciu zaobchádzať so svojimi partnermi horšie ako s cudzími ľuďmi. Snažte  sa, aby ste sa partnerovi (partnerke) správali čo najlepšie, ako dokážete.
Často sa stáva, že ľudia majú tendenciu zaobchádzať so svojimi partnermi horšie ako s cudzími ľuďmi. Snažte sa, aby ste sa partnerovi (partnerke) správali čo najlepšie, ako dokážete. / Foto: Bigstock

Vzťah je živý mechanizmus. Je dôležité, aby sme vzťah dokázali vnímať ako niečo, čo nie je nemenné, ale naopak ako niečo, na čom treba neustále pracovať, pozorovať a rozvíjať tak, aby obom bolo v ňom dobre. Niekedy stačí pár maličkostí, ktoré dokážu oživovať vzťah každý deň a partneri tak dokážu šťastie prežívať dlhé roky.

 

Udržať si celý život krásny a láskavý partnerský vzťah je niekedy náročné. Vyžaduje si to mnoho úsilia z oboch strán. Našťastie existuje niekoľko známych skutočností, ktoré dokážu neustále vzťah oživovať a zachovávať v ňom pozitívnu energiu. Na čo je potrebné myslieť najviac?

 

1. Naplánujte si spoločný čas

Trávenie kvalitného času so svojím partnerom (partnerkou) je najlepší spôsob, ako zabezpečiť, aby váš vzťah zostal zdravý a silný. Manželstvo, v ktorom partneri pravidelne spoločne vykonávajú určité aktivity, väčšinou sa necítia osamelo. Premyslite, čo vás oboch napĺňa, teší, zaujíma, stanovte si presné dátumy, kedy spoločnú činnosť budete vykonávať a veci sa za pár dní zmenia. Stále sa budete mať na čo tešiť. Je jedno, čo to bude, hlavne že budete spolu rozumne prežívať čas. V dnešnej uponáhľanej dobe je veľmi potrebné plánovanie aktivít nielen v práci, ale aj vo vzťahu. Dni utekajú tak rýchlo, že si plynutie času niekedy vôbec neuvedomujeme a ak na plánovanie spoločných aktivít pozabudneme, jeden z partnerov môže začať pociťovať prázdnotu.

 

2. Často sa spolu rozprávajte

Komunikácia je základom všetkého a aj každého vzťahu. Je preto dôležité rozprávať o svojich potrebách, pocitoch a problémoch, aby ste ich následne mohli spoločne prekonať. Ak si prajete, aby váš vzťah trval čo najdlhšie, musíte sa naučiť spolu komunikovať. Nikdy sa vám nič nepodarí, ak nebudete vedieť, ako dávať pred tým druhým najavo svoje city a potreby. Komunikácia robí vzťah kvalitným. Ak si večer po príchode z práce nemáte čo povedať, nebude to najlepšia vizitka vášho vzťahu. I keď sa vám zdá, že ste už všetky témy vyčerpali, že všetko o sebe viete, snažte sa hľadať stále nové a nové témy. Čím intenzívnejšiu a otvorenejšiu komunikáciu budete udržiavať, tým aktívnejší bude váš vzťah a nuda nebude mať šancu doň zasiahnuť. Dvojica vo vzťahu sa potrebuje rozprávať o svojich pocitoch, túžbach, problémoch a radostiach. Dnes sme však často svedkami situácie, keď dvaja ľudia síce sedia spolu pri jednom stole, ale každý hľadí do svojho mobilu. Tadiaľ cesta nevedie. Odborníci tiež odporúčajú, aby si partneri čo najčastejšie hovorili, že sa milujú. Dôležité je to hlavne po viacerých rokoch manželstva.

 

3. Zaraďte do vzťahu spiritualitu

Viacerí odborníci v oblasti psychológie a filozofie sa zhodujú v tom, že kultivovanie duchovného života má pre človeka veľký význam preto, lebo jeho praktizovaním lepšie vnímame naše poslanie na Zemi a máme aj väčšiu chuť toto poslanie napĺňať. Duchovný život nám pomáha aj pri dosahovaní vnútorného pokoja a radosti. Spiritualita znamená pre rôznych ľudí rôzne veci. Všeobecne povedané, spiritualita je o viere v niečo, čo presahuje fyzickú sféru existencie. Spiritualita sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi.  Môžete sa spoločne modliť, meditovať, počúvať prednášky o duchovne, čítať duchovné knihy, o ktorých sa môžete rozprávať. Spiritualita sa dá nájsť aj v prírode.

 

4. Nezabúdajte na malé pozornosti

To, čo je vo vzťahu podstatné, sú práve maličkosti, ktoré pre toho druhého robíte. Sú to skutky, ktoré ukazujú, že chcete kvôli partnerovi niečo urobiť len tak. Nie je na to potrebná nijaká zvláštna príležitosť ani sviatok. Nepotrebujete plán na to, aby ste niekomu ukázali, že ho milujete. Existujú malé veci, pomocou ktorých môžete prejaviť svoju lásku. Môže to byť pomoc v domácnosti, uvarenie jedla, pripravenie kávy, raňajok, pripravenie desiaty do práce a podobne. Alebo vyskúšajte niečo z týchto typov:

  • Keď ste spolu, vyhnite sa technológiám. Sila prítomného okamihu intenzívne spája ľudí.
  • Spomínajte spoločne na chvíle a okamihy, ktoré ste spolu prežili. Nájdete v nich veľa šťastia, smiechu a možno vám partner pripomenie niečo, na čo ste už dávno zabudli.
  • Dotýkajte sa jeden druhého. Dotyky liečia.
  • Neberte jeden druhého ako samozrejmosť. To, že ste sa našli je pre vás ten najväčší dar. Jeden druhého si vážte, tolerujte sa a buďte za seba vďační.
  • Choďte sa na partnera/partnerku pozrieť, keď športuje, vezmite si na starosť dieťa, keď ide na vzdelávací kurz, kúpte mu/jej to, o čom sníva.

 

5. Nahraďte sľuby činmi

Sľúbiť sa dá čokoľvek. Ak viackrát niečo sľúbite a potom to aj tak nedodržíte, po určitej dobe vám už nikto neverí. Skutočný vzťah nie je o tom, čo sľúbite alebo poviete, ale o tom, čo naozaj robíte a aké sa správate.

 

6. Správajte sa k svojmu partnerovi (partnerke) lepšie ako k niekomu inému

Často sa stáva, že ľudia majú tendenciu zaobchádzať so svojimi partnermi horšie ako s cudzími ľuďmi. Snažte  sa, aby ste sa partnerovi (partnerke) správali čo najlepšie, ako dokážete. Snažte sa byť úctiví, rešpektujúci, milujúci, vďační.

 

7. Smejte sa spolu

Život je stresujúci, a preto pomáha, ak dokážete nájsť v ňom ľahkosť. O to vzácnejšie je to vtedy,  keď ste v ťažkej situácii. Zvyčajne, keď má pár zmysel na pre humor, znamená to, že má perspektívu. Spoločný zmysel pre humor zvyšuje aj puto medzi partnermi.

 


Zdroje:
Miroslava Holoubková: Kvalitní partnerské vztahy
Making marriage better
Secrets for great marriage

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Komunikácia
Zdieľať na facebooku