Čo sa deje s telom, keď trpíte kvôli láske?

Problémy s láskou sú pre každého ťažké. Prežívame negatívne emócie a stres a tieto skúsenosti majú priamy vplyv na naše telo.
Problémy s láskou sú pre každého ťažké. Prežívame negatívne emócie a stres a tieto skúsenosti majú priamy vplyv na naše telo. / Foto: Bigstock

Rozchody sú pre každého ťažké. Prežívame negatívne emócie a stres a tieto skúsenosti majú priamy vplyv na naše telo. Pozrime sa, čo sa skutočne deje s telom a zdravím po ukončení vzťahu.

 

Klinická psychologička Catherine Jackson hovorí, že mozog sa s bolesťou z rozchodu vyrovnáva rovnako, ako s fyzickou bolesťou. Keď nás niečo bolí fyzicky, len ťažko sa od toho dokážeme odtrhnúť, práve preto sa aj naša myseľ neustále k rozchodu a jeho okolnostiam vracia. Je všeobecne známe, že láska zaplavuje telo hormónmi rovnako ako závislosť. Psychoterapeutka Christine Scott-Hudson dokonca prirovnáva lásku k užívaniu drog. Nanešťastie, podobné nie sú len príznaky zamilovania sa, ale aj príznaky rozchodu. Keď zrazu prídeme o zdroj šťastia, prežívame rovnako ako pri drogách, abstinenčné príznaky. Pozrime sa na jednotlivé časti tela, v ktorých môžeme cítiť problémy súvisiace s rozchodom.

 

1. Úzkosť, zmätok a problémy so spánkom

My ľudia sme naprogramovaní tak, že potrebujeme ľudský kontakt, no a keď ho stratíme, cítime bolesť. Tak, ako už bolo spomenuté, vedecké štúdie dokázali, že bolesť pri rozchode aktivuje tú istú časť mozgu, ktorá je stimulovaná aj pri odvykaní si od drog. Z tohto dôvodu človek cíti úzkosť a nemôže spať. Psychologička Susan Quilliamová hovorí, že útrapy z rozchodu vyvolávajú hlboko zakorenené spomienky na to, že sme boli opustení ako dieťa. Tieto spomienky má každý, a to dokonca aj bez toho, aby o tom vedel. Hovorí tiež: „Človek je naprogramovaný tak, aby potreboval ľudský kontakt a aby bol negatívne ovplyvnený, keď ľudský kontakt zrazu zmizne. Musíme trpieť, keď sme zrazu opustení, lebo nechceme, aby sme stratili svoje matky, túžime, aby sa o nás postarali.“

Ľudia prechádzajú počas rozchodu podobným procesom smútku, ako keď niekto zomrel, dodáva psychologička. „Ľudia prechádzajú cyklom úmrtia, šokom, popieraním, smútkom, hnevom, obviňovaním, sebaobviňovaním, bezmocnosťou, strachom z budúcnosti, depresiou a potom prijatím,“ upozorňuje Susan Quilliamová .

Ak máte zlomené srdce, môžete si tiež všimnúť, že začínate robiť zvláštne veci. Napríklad si odložíte telefón do chladničky, zle si oblečiete niektoré časti odevov alebo zabudnete na plánované stretnutia s priateľmi.  Prečo sa objavuje tento zmätok? Keď trpíte, vaša myseľ je tak zameraná na smútok a na udalosti, ktoré smútok spôsobujú, že váš mozog nie je schopný sústrediť sa na každodennú prácu alebo jednoduchú činnosť.

 

2. Bolesť na hrudníku

Ľudia po rozchode dostávajú do tela nervové signály spojené so skutočnou fyzickou bolesťou. Tieto signály dokážu spôsobiť najčastejšie tlak na hrudníku. Srdce po rozpade vzťahu nefunguje tak, ako by malo. Osobe, ktorá trpí srdcovými ochoreniami, hrozí, že nebude schopná zvládať stres. Ďalším rizikom je arytmia alebo srdcový záchvat. Kardiológovia tvrdia, že štrnásť dní po rozchode alebo rozvode existuje veľké riziko, že môžete dostať infarkt, pretože telo zaplavujú stresové hormóny kortizol a adrenalín. Takže byť odmietnutý alebo smútiť nad stratenou láskou môže skutočne bolieť. Problémom môže byť tiež  nepravidelný t alebo zrýchlený tep.

 

3. Kožné problémy

Okrem toho, že počas depresie či veľkého smútku sa človek o seba menej stará, stav pokožky sa zhoršuje aj kvôli stresovým hormónom. To môže viesť k akné a dokonca k vypadávaniu vlasov. Keď sa stresové hormóny uvoľňujú vo veľkých množstvách, už existujúce kožné ochorenia, ktoré máte,  ako je napríklad psoriáza, rosacea alebo akné, sa môžu zhoršiť.

 

4. Bolesť svalov

V depresívnom stave sú ľudia viac náchylní na zranenia ako obvykle. Ale aj kvôli stresu sa môžu objaviť kŕče a napätie vo svaloch, čo spôsobuje bolesť v rôznych častiach tela.

 

5. Strata chuti do jedla alebo prírastok hmotnosti

Po rozchode prichádza na rad početné množstvo stravovacích problémov. Zo začiatku sa prejavuje nechutenstvo, ale z  dlhodobého hľadiska však rozchod často vedie k nadmernému priberaniu na hmotnosti. Kvôli stresu sú bunky menej citlivé na inzulín, čo urýchľuje hromadenie tukov. Prírastok hmotnosti môže byť tiež spojený s nespavosťou a nedostatkom cvičenia. Koniec koncov, stres tiež narúša tráviaci trakt, ktorý spôsobuje bolesti brucha a hnačku. Môžu sa u vás prejaviť aj rôzne chute, ktoré súvisia hlavne s nezdravými potravinami (sacharidy, tuky, slané a príliš sladké jedlá). Tiež bolo zistené, že ľudia po rozchode menej cvičia a pijú viac alkoholu, čo všetko môže viesť k tomu, že sa nahromadia kilogramy.

 

6. Oslabenie imunitného systému

Stresové hormóny znižujú aj imunitný systém tela, čo znamená, že je pravdepodobnejšie, že ochoriete. Môžete prechladnúť, dostanete chrípku alebo na vás zaútočia iné infekcie.

 

7. Opuchnuté oči

Bazálne slzy sa uvoľňujú kvôli tomu, aby zostali oči vlhké a reflexné slzy sa uvoľňujú v reakcii na dráždivé látky. Napríklad, keď človek krája cibuľu. Slzy spojené s emocionálnym plačom sa nazývajú „psychické“ slzy a produkuje ich slzná žľaza, ktorá sa nachádza v hornom rohu očných viečok. Sú vodnatejšie a menej slané ako bazálne či reflexné slzy. Emocionálne slzy stekajú po lícach a cez drobné kanáliky v zadnej časti nosa. Takže kvôli procesu osmózy sa voda presúva do slanších tkanív očí, vďaka čomu „napučia“ a vyzerajú nafúknuté. Silné trenie v tkanivách môže spôsobiť, že sú červené a bolestivé.

 

Všetky tieto fyzické príznaky zlomeného srdca fungujú ako signály, ktoré nám umožňujú uvedomiť si, že v našom tele sa deje niečo zlé. Na druhej strane, keď sa tieto znaky stanú menej viditeľnými alebo dokonca začnú miznúť, naše telo sa nám snaží povedať, že liečenie začalo. Približne po troch mesiacoch dôjde k viditeľnej úľave, človek začne pociťovať slobodu a jeho zdravotný stav sa začne rýchlo zlepšovať.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Zdravie
Zdieľať na facebooku