9 rád, ako sa stať obľúbenou starou mamou

Starí rodičia sú akousi bezpečnou oázou pre deti, ktoré neustále potrebujú istotu v tomto chaotickom svete, ktorý ich denne zneisťuje.
Starí rodičia sú akousi bezpečnou oázou pre deti, ktoré neustále potrebujú istotu v tomto chaotickom svete, ktorý ich denne zneisťuje. / Foto: Bigstock

Vzťahy v rodinách môžu byť rôzne. Niekedy ich narodenie vnúčat zlepší, inokedy naštrbí ešte viac. Starí rodičia majú v tomto rodinnom kruhu rôzne postavenie i vplyv na výchovu detí. Hlavne babičky bývajú v rodinách buď veľmi obľúbené, alebo naopak. Existujú prístupy, vďaka ktorým sa môžu starí rodičia stať  veľmi obľúbenými. Viac sa dozviete v článku.

 

Štúdia Oxfordskej univerzity tvrdí, že vnúčatá, ktoré majú nablízku starých rodičov, majú menej emocionálnych problémov, úzkostí a problémov so správaním. Ľahšie sa vyrovnávajú s traumatickými životnými situáciami, ako je napríklad rozvod rodičov alebo aj šikanovanie v škole. Starí rodičia sú akousi bezpečnou oázou pre deti, ktoré neustále potrebujú istotu v tomto chaotickom svete, ktorý ich dennodenne zneisťuje. Starí rodičia často pomáhajú pri činnostiach a povinnostiach, ktoré pracujúci rodičia nestíhajú zrealizovať a pomáhajú vnúčatám vidieť svet šťastnejšie a pozitívnejšie. No, žiaľ, nie vždy je všetko v rodinách takéto ideálne. Aby tomu naozaj tak bolo, musia sa o to snažiť všetci členovia rodiny. Hlavne vtedy, keď má prísť na svet prvé vnúča, niektoré budúce staré mamy svojím správaním vnášajú do rodiny stres a napätie. V dnešnom článku sa pozrieme, ktoré prístupy by mali dodržiavať, aby prinášali do rodiny radosť, pokoj a pozitívnu náladu.

 

1. Snažte sa rozprávať pozitívne veci

Počas rokov a pri výchove detí staré mamy toho zažili veľmi veľa a majú obrovské množstvo skúseností. A tak si možno vo chvíli, keď sa dozvedia o tehotenstve dcéry alebo nevesty, začnú predstavovať všetky tie prípady, keď to nedopadlo dobre. Odborníci však odporúčajú všetky tie strachy a historky nechať si pre seba. Nerozprávajte o tom, čo zlé sa prihodilo, skúste si spomenúť hlavne na tie dobré a veselé historky. Budúcu mamičku povzbudzujte a dodávajte jej pozitívnu energiu.

 

2. Rešpektujte hormóny

Môže sa stať, že sa naozaj snažíte pomáhať, ste milá, komunikatívna a aj tak necítite vďaku, nadšenie alebo akúkoľvek pozitívnu spätnú väzbu od dcéry alebo nevesty. Určite ste smutná alebo máte tendenciu sa aj uraziť. V takejto situácii je rozumné nič nehovoriť a na pár dní sa odmlčať. Počkajte. Možno o dva dni dostanete SMSku, ako keby sa nič nestalo. V takomto prípade svoje urobili hormóny. Keby ste predčasne zareagovali, možno by došlo k hádke. Tým, že počkáte, dokážete predísť hádkam a urážkam.

 

3. Nemusíte byť súčasťou úplne všetkého, ak to v skutočnosti nechcete

Blíži sa termín pôrodu a váš zať vám práve oznámil, že vám napíše, keď pôjdu do pôrodnice. Ak nemáte nervy všetko prežívať s nevestou, pokojne povedzte nie a že vám stačí fotka šťastnej rodiny po pôrode. S pôrodom niekedy súvisia veľké stresy. Často túto situáciu sprevádzajú nasledujúce otázky: „Už päť hodín nevolajú, niečo sa stalo? Už je to 5 hodín a nič!  Určite sa niečo zlé stalo." Niekto proste nezvláda psychicky uniesť tieto situácie. Niekto takto trpí aj niekoľko hodín a napokon zistí, že budúca rodička aj jej muž doma spia, lebo ich z pôrodnice poslali domov, pretože išlo o planý poplach.

 

4. Nekritizujte zbytočne

Ešte pred pôrodom sa uvažuje o výbere mena, kočíka, nábytku do detskej izby a podobne. Niekto má napríklad tendenciu presadzovať, aké meno dať dieťaťu. Budúcich rodičov to môže znervózňovať alebo môžu cítiť výčitky svedomia, že neurobili tak, ako ste si priali. Ideálne je nekritizovať výber toho, čo si rodičia vyberú. Takto zostanete v neutrálnej pozícii a váš postoj pomáha aj v tejto situácii zachovávať pokoj a pohodu v rodine.

 

5. Nevnucujte svoje názory

Niektoré  budúce mamičky netušia úplne presne, čo ich čaká. Možno nakupujú veci, ktoré sú úplne zbytočné, venujú pozornosť tomu, čo nemá zmysel a zanedbávajú to, čomu by sa, naopak, mali maximálne venovať. Samozrejme, upozorniť na niečo môžete, ale nehovorte o tom každý deň, lebo vašu dcéru alebo nevestu to môže znervózňovať a postupne bude s vami čoraz menej komunikovať.

 

6. Nechodievajte často na návštevy, ak to nie je potrebné

Hlavne svorky by mali pochopiť, že s nimi novopečená matka predsa len nemá taký blízky vzťah ako so svojou matkou. Česť výnimkám. A tak si možno nebude želať, aby ste za ňou hneď na druhý deň bežali do pôrodnice. Dojčenie a všetky tie zdravotné komplikácie po pôrode jej odoberú množstvo energie a nebude mať chuť  zdieľať svoju radosť s každým, a to najmä vtedy, keď to zažíva prvýkrát. Fotka z pôrodnice vám asi bude musieť na chvíľu stačiť. Rešpektovať by sa malo aj súkromie po návrate z pôrodnice. Ideálne je rozumne sa dohodnúť na dátume návštevy.

 

7. Snažte sa pochopiť názory a požiadavky novej generácie

Po dlhých rokoch prežívate situáciu, keď sa po niekoľkých mesiacoch čakania konečne môžete na novorodené bábätko pozrieť. Stopercentne vás to zasiahne. Vy si pamätáte krajkové zavinovačky a látkové plienky a vaše vnúča má možno  jeho matka v šatke na bruchu. Nechajte si to vysvetliť, naučte sa dieťa prebaľovať či už do ekologických látkových plienok (vyzerajú úplne inak ako tie z vašej mladosti) alebo do tých papierových. Naučte sa polohovať kočík, používať rôzne elektronické pomôcky , bezdotykové teplomery a podobne. Snažte sa prispôsobiť mladej generácii a nespomínať na to, ako to bolo voľakedy. Nebojte sa noviniek, inak sa vám budú báť dieťa zveriť a vy z toho budete smutná.

 

8. Premyslite si, čo naozaj kúpite

Aj keď vy si možno pamätáte, ako ste neustále zháňali veci pre deti, ktorých bolo veľmi málo, dnes je všetkého pre bábätká naozaj veľa. Idete okolo obchodu a vidíte tam roztomilé tričko  v tvare medvedíka aj s ňufákom na kapucni. A iba za 25 eur! Niečo tak krásne ste na svoje deti nikdy nemali! Nechoďte hneď do obchodu a radšej sa spýtajte, čo naozaj vaše vnúča potrebuje. Dnes si mamičky medzi sebou pomáhajú. Koluje medzi nimi množstvo oblečenia. Možno bude  dcéra či nevesta radšej, keď jej nejaké peniaze venujete a ony si za to kúpia to, čo naozaj potrebujú.

 

9. Tešte sa z chvíľ, keď ste s vnúčatami

Vy na rozdiel od novopečených rodičov už viete, ako to všetko rýchlo utečie. Nájdite si čas na svoje vnúčatá, robte s nimi to, čo ste so svojimi deťmi nestihli a na čo ste možno ani nemali chuť a silu. Trpezlivo sa im prihovárajte, keď budú plakať, naplánujte si, že im budete čítať knižky, budete niekde spolu chodiť na výlety a podujatia a podobne. A nezabudnite zapojiť do hier aj starých otcov. Väčšina z nich je ochotná svojim vnúčatám venovať viac pozornosti ako svojim deťom. Aj oni majú svoje emócie spojené s výchovou vnúčat a keď im dáte možnosť sa prejaviť, krásne vás prekvapia. Súčasní starí otcovia dokážu byť veľmi obetaví. Spoločne prežitý čas, keď sa s vnúčatami spolu hráte, čítate im, chodíte na prechádzky, rozprávate sa či smejete, patria medzi najkrajšie chvíle a čím ich je viac, tým lepšie.

 


Zdroje: 
Rob Parsons: Desať tipov pre rodinu
R. Posse, J.Melgosa: Umenie výchovy

Čítajte viac o téme: Rodina, Starí rodičia
Zdieľať na facebooku