10 viet, ktoré túžia počuť všetky deti

Rodičovstvo je náročná práca, ale venovať každý deň len pár sekúnd svojmu dieťaťu, aby ste mu pripomenuli, aké je skvelé, sa oplatí.
Rodičovstvo je náročná práca, ale venovať každý deň len pár sekúnd svojmu dieťaťu, aby ste mu pripomenuli, aké je skvelé, sa oplatí. / Foto: Bigstock

Čo robiť, aby deti cítili viac lásky, rodičovské prijatie, aby v rodine zavládla pozitívna atmosféra? Odborníci tvrdia, že niekedy stačí niekoľko povzbudzujúcich viet a tie dokážu atmosféru v rodine naplniť pozitívnym vyžarovaním a radosťou.  Ktoré to sú?

 

Deti potrebujú každý deň cítiť nejakú formu povzbudenia. Niekedy stačí pohľad, úsmev, pochvala a niekedy im silu a radosť dokážu poskytnúť správne sformulované vety. Deti sú veľmi citlivé a pravidelné vyslovovanie pozitívne sformulovaných viet, môže výrazne ovplyvniť to, ako vnímajú seba a svet okolo seba. Pozrime sa na 10 viet, ktoré by rodičia mali povedať svojim deťom. Urobia tak ich život krajším.

 

1. Oceňujem tvoje úsilie

Jeden z výskumov naznačuje, že keď sú deti chválené za snahu a nie za známky, je pravdepodobnejšie, že sa budú v budúcnosti viac snažiť. To vytvára návyk, na základe ktorého deti vynakladajú viac úsilia v procese učenia, užívajú si nie známky, ale samotný proces získavania vedomostí, cítia väčší pocit sebauspokojenia, viac sa snažia a celkove majú väčší pocit spokojnosti.

 

2. Som rád (rada), že môžem s tebou tráviť svoj čas

Mnohí rodičia majú obrovské množstvo povinností. Môže to byť práca na plný úväzok, udržiavanie hladkého chodu domácnosti, starostlivosť o starších príbuzných, starostlivosť o deti a podobne.  V časovom úseku, keď sa intenzívne venujú svojim deťom, mali by im viditeľne dať najavo, že sú šťastní, keď sú práve s nimi. Dieťa by malo cítiť, že je pre rodičov šťastím, radosťou a naplnením ich života. Viete koľko detí sa utápa v pocite, že sú nechcené, že sú príťažou, bremenom alebo prekážkou v živote svojich rodičov? Dieťa prežíva nádherné detstvo, keď vie, že je súčasťou šťastia vo svojej rodine.

 

3. Si úžasný(á)

Deti sú v súčasnosti pod väčším tlakom ako kedykoľvek predtým. Veľké nároky sú na ne kladené v škole, väčšinou v podobe rôznych testov či rôznych projektov. Mnohé športujú, kde chcú tiež vyniknúť a ani v oblasti kultúry sa to nedá prežiť bez porovnávania. A predsa každý chce byť najlepší. Čelia tiež obrovskej záplave mediálnych správ a reklám, ktoré im hovoria, ako by mali a nemali vyzerať. Niekedy im toto všetko spôsobuje len úzkosť a pocity nešťastia. A keď práve v takejto chvíli im rodič povie, že je úžasné dieťa, dáva mu to obrovskú nádej, že na svete je všetko v poriadku a že je všetko tak, ako má byť. Dieťa by malo vedieť, že je úplne normálne, že je také, aké je a nemusí sa neustále snažiť byť niekým iným.

 

4. Vyskúšaj to ešte raz!

Deti chcú a potrebujú, aby ich rodičia povzbudzovali, keď sa im nedarí. Výskum ukazuje, že je to užitočné a dôležité najmä pre deti zo znevýhodneného prostredia. Chyby a neúspech nás učia mnohým veciam. Napríklad:

  • Neúspech nás učí pokore. Konfrontuje nás s našimi obmedzeniami a ukazuje nám, že nie sme neprekonateľní.
  • Neúspech nám ukazuje, ako môžeme opraviť priebeh našej činnosti. Dáva nám príležitosť skúšať inú cestu.
  • Neúspech nás učí, že nemôžeme mať vždy všetko. Niekedy to jednoducho nevyjde, aj keď sa veľmi snažíme.
  • Neúspech nás učí o sile nášho charakteru. Provokuje nás, aby sme po prehre siahli hlbšie k našim zdrojom.
  • Neúspech nás učí vytrvalosti.
  • Neúspech nás učí, že porážka sa dá prežiť. Neuspieť nie je hanba. Hanba je báť sa vstať a skúsiť to znovu.

 

Je dobré, keď aj deti pozerajú na svoje neúspechy z tejto perspektívy. Je dobré,  keď ich berú ako niečo, čo im má pomôcť a nie ich zabrzdiť. Nie vždy sa však na chyby pozerá práve týmto spôsobom. Niekedy zlá známka dieťa poníži, domotivuje, zníži sebavedomie. Možno by v tej chvíli stačilo, aby sa na zlyhania a chyby pozeralo inými očami. Boli by na základe svojich zlyhaní motivovaní a nie apatickí. Zvedavosť je prirodzená vlastnosť človeka. 

 

5. Ľúbim ťa

Koľkokrát sa toto spojenie objavuje v piesňach, vo filmoch, v reklamách? Ale používame ho často aj v našich rodinách? Hovorí sa, že ak sa má detská duša vyvíjať správnym smerom, mala by toto spojenie počuť aspoň raz denne. Ak tieto slová patria k vašej dennej rutine, neupustite od toho krásneho zvyku. Človek v každom veku potrebuje cítiť a počuť, že je milovaný.

 

6. Kráčaš po  správnej ceste

Keď si deti nie sú celkom isté, či sú na ceste k splneniu osobného cieľa alebo k získaniu novej zručnosti, často hľadajú uistenie a vedenie u svojich rodičov. Táto jednoduchá veta dokáže udržať dieťa motivované. Za iných okolností by sa možno vzdalo.

 

7. Si veľmi milý (á)

Nedávny výskum naznačuje, že 80 percent rodičov si viac cení u dieťaťa dobré známky, akademické schopnosti či športové úspechy pred láskavosťou a starostlivosťou o ostatných. Čo môžeme urobiť, aby sme tento trend zvrátili? Rodičia musia začať s oceňovaním  láskavosti vždy, keď je to možné. Deťom to odovzdá poznanie, že na svete je veľmi dôležité byť láskavým, empatickým a súcitným človekom.

 

8. Poďme sa spolu zabávať

Každé dieťa sa potrebuje aj zabávať. Aj keď je pre nich dôležité hrať sa s rovesníkmi a rozvíjať zručnosti potrebné na to, aby s nimi dobre vychádzali, zábava s rodičmi je skvelý spôsob, ako si vybudovať pekné spomienky na detstvo, ako aj prehĺbiť puto medzi rodičom a dieťaťom.

 

9. Verím ti

Deti majú rady pocit, že môžu prevziať zodpovednosť za niektoré veci v rodine. Ukazuje sa, že to, čo od detí očakávame, je zvyčajne to, čo nám dávajú na oplátku. Takže je ideálne, keď sa k nim rodičia správajú  ako k zodpovedným a umožnia im, aby si zodpovednosť čo najčastejšie trénovali.

 

10. Môžeš to urobiť sám (sama)

Deti čelia každodenným výzvam, či už ide o to, aby sa naučili zaviazať si šnúrky na topánkach, pripraviť si desiatu, uvariť jednoduché jedlo alebo musia zvládnuť prechod do novej školy. Získanie veľmi potrebného povzbudenia od mamy alebo otca môže podporiť ich sebadôveru, ktorá vydrží nielen krátkodobo, ale aj v dospelosti.

Rodičovstvo je náročná práca, ale venovať každý deň len pár sekúnd svojmu dieťaťu, aby ste mu pripomenuli, aké je skvelé, sa oplatí. Ako dospelí vám budú ďakovať, že ste im verili a podporovali ich.

Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi
Zdieľať na facebooku