10 tipov, vďaka ktorým budete stále kreatívni

Kreativita pomáha pri riešení problémov, pomáha nám produktovať nové nápady, poskytuje motiváciu, pomáha pri učení, v práci, pomáha prežívať aj  väčšiu pohodu a šťastie.
Kreativita pomáha pri riešení problémov, pomáha nám produktovať nové nápady, poskytuje motiváciu, pomáha pri učení, v práci, pomáha prežívať aj väčšiu pohodu a šťastie. / Foto: Bigstock

Naučiť sa, ako byť tvorivý v každej chvíli života, vôbec nie je na škodu. Kreativita totiž pomáha pri riešení problémov, pomáha nám produkovať nové nápady, poskytuje motiváciu, pomáha pri učení a tiež v práci. Výskumy tiež naznačujú, že keď zapojíte do života viac kreativity, zažijete väčšiu pohodu a šťastie.

 

Veľa ľudí si myslí, že kreativita je spojená len s umením, hudobnou, výtvarnou či literárnou tvorbou. Ale v skutočnosti každá práca využíva kreatívne myslenie a každý ho môže vyjadriť vlastným spôsobom. Kreatívne činnosti sú aj spoľahlivým spôsobom, ako si do života priniesť viac radosti, pohody a šťastia. Keď sa ľudia zapájajú do rôznych tvorivých aktivít, postupne môžeme u nich pozorovať zvýšenie pozitívnych emócií a zníženie negatívnych.  U každého z nás sa striedajú vysoko kreatívne obdobia s tými, v ktorých akýkoľvek nový nápad čakáme márne. Ak sa práve nachádzate skôr v druhej fáze, vyskúšajte týchto 10 spôsobov a možno sa naštartujete k novým nápadom.

 

1. Počas dňa na pár minút vypnite mobil počítač aj tablet

Samozrejme, internet ponúka veľa výhod: nákup, predaj, komunikáciu, zábavu, kultúru, informácie, pracovné príležitosti, komunikáciu so vzdialenými rodinnými príslušníkmi.  Tieto pozitíva internetu nikto nikdy nevezme. Pokým sa internet využíva na prácu, všetko je v poriadku. Veľa ľudí sa však pripája k internetu len preto, lebo sú unudení, leniví, závislí na hrách alebo na komunikácii na sociálnej sieti často s neznámymi ľuďmi. Keď na pár minút vypnete všetky spomínané zariadenia, vaša kreativita sa zvýši. Budete mať výhodu oproti tým, ktorí sa už odpojiť nevedia. Budete mať veľa nových nápadov.

 

2. Svoje nápady si nakreslite alebo si vytvorte myšlienkové mapy

Pokúste sa vyjadriť svoje nové nápady a myšlienky v kresbách a uvidíte, že s vašou mysľou to spraví zázraky. Vôbec pritom nemusíte byť veľkí umelci, ide len o zábavu. Kreslenie je totiž veľmi silným spúšťačom kreatívneho myslenia. Namiesto kreslenia môžete využiť aj myšlienkové mapy. Náš mozog nepracuje lineárne. Ak si predstavíte ako vyzerajú neuróny, tak podobným spôsobom, hoci oveľa zložitejším, prijíma náš mozog informácie. Informáciu, ktorú mozog získa z rôznych podnetov, spája do kombinácií a asociácií. Často sa nám situácie spájajú s vôňou alebo hudbou, či dokonca s farbami. Ide o asociácie, ktoré mozog vytvára a my si to ani neuvedomujeme. Podstatou myšlienkových máp je, že okolo centrálnej myšlienky koncentrujete všetko ostatné, spôsobom napájania nepravidelnými líniami, až dosiahnete tvar takmer neurónu. Ideálne je všetko doplniť obrázkami, ktoré celok dotvoria k ľahšiemu zapamätaniu. Tému alebo problém, o ktorom  chcete premýšľať, napíšte uprostred papiera. Potom  do bublín, ktoré k pojmu pripájame čiarou, napíšte nové nápady a dôležité myšlienky. Od každej novej bubliny môžete nadväzovať čiarami ďalšie bubliny, do ktorých si môžete napísať nápady. Takto môže vzniknúť veľké množstvo nových nápadov.

 

3. Každý večer si napíšte 5 nových nápadov

Vždy pred spaním si napíšte aspoň 5 vecí, na ktorých môžete začať pracovať hneď zajtra. Do nového rána sa tak zobudíte s pocitom, že pre svoj pracovný deň už máte vytvorený základ. Prvé 2-3 nápady nájdete veľmi ľahko, no ak zvýšite svoju sústredenosť, napadnú vám i ďalšie veci.

 

4. Nájdite ľudí, ktorí vás inšpirujú

Kreatívne aktivity môžu byť individuálne, ale aj kolektívne. Niektorí majú radi chvíle, keď sú osamote, riešia problémy v mysli alebo sa zameriavajú na vytvorenie niečoho nového. Pre iných je kreativita silnejšia, keď pracujú v prostredí tímu alebo sa stretávajú so skupinou ľudí. Spojte sa s ľuďmi, ak to tak cítite. Môže to byť pri samotnej tvorbe alebo pri  získaní spätnej väzby.

 

5. Vyhľadávajte inšpiratívne momenty

Chvíle úžasu vás inšpirujú. Majú tendenciu motivovať zvedavosť a často rozvíjajú pocity prepojenia s ostatnými. Štúdia University of California zistila, že vďaka skúsenostiam, ktoré vyvolávajú pocit úžasu, sa nám v tele uvoľňujú bielkoviny zvané cytokíny, ktoré majú pozitívny vplyv na šťastie, pohodu a kreativitu. A tak skúste prežívať čo najviac času v prírode, užívajte si západ slnka, oceňte krásu kvetov alebo si vychutnávajte  hudbu či iné  umelecké diela. Zrazu zistíte, že máte oveľa viac nápadov budete aj šťastnejší. Alebo choďte do divadla, alebo si prečítajte knihu, ktorá sa odkláňa od vášho obľúbeného žánru. Nadviažte priateľstvá s ľuďmi, ktorí zmýšľajú inak ako vy. Rozšírenie vnemov prispeje k vašej tvorivej kapacite a v neobvyklých kombináciách konceptov uvidíte nové možnosti.

 

6. Venujte sa viac športu

Aj fyzické cvičenie môže zvýšiť kreativitu. Štúdia na University of Leiden zistila, že keď ľudia cvičili, mali tendenciu myslieť tvorivejšie. Podobným spôsobom na človeka pôsobia aj prechádzky. Vedci predpokladajú, že kreativita sa zvyšuje prostredníctvom fyzickej aktivity kvôli zvýšenému prietoku krvi do mozgu a kvôli takzvanému vyčerpaniu ega (ego-depletionego), počas ktorého ľudia nechávajú svoju myseľ blúdiť, zatiaľ čo pracujú na fyzických úlohách.

 

7. Snažte sa mať slobodnú myseľ

Keď sa človek cíti slobodný, pomáha mu to rozvíjať jeho tvorivosť. Keď môžete slobodnejšie skúmať, ste viac zvedaví a dokážete odkloniť svoje myslenie od toho zaužívaného a známeho. Vytvoríte tým podmienky pre rast kreativity, a teda i šťastia. Vytvoríte viac nápadov, čo môže mať za následok aj zlepšenie ich kvality.

 

8.  Buďte sami sebou

Čím viac môžete byť sami sebou, tým viac nápadov budete mať a budete aj šťastnejší. Keď ste uprostred kreatívnej činnosti, využite sebadôveru a riskujte. Odvážte sa vyskúšať niečo, čo sa vymyká vašej typickej oblasti a odbornosti, teda urobte aj niečo neočakávané.

 

9. Nájdite si dostatok času len pre seba

Ďalším faktorom, ktorý môže brániť slobodnému mysleniu, je nedostatok času. Keď sa pokúšate vyriešiť problém v práci, v škole alebo nájsť riešenie nejakej životnej výzvy, často to býva urgentné. A tak môže pocit uponáhľanosti zabrzdiť nové nápady. Nájdite spôsoby, ako získať dostatok času len pre seba a svoje nápady. Ak sa dokážete dištancovať od časového nátlaku, naučíte sa myslieť slobodnejšie. Nájdite si dočasnú samotu, prijateľný tichý priestor, uvoľnite sa a prizvite do života svojho tvorivého ducha.

 

10. Nemyslite na predsudky

Kreatívne myslenie viete najlepšie využiť vtedy, keď sa dokážete preniesť cez predsudky, či už vášho vnútorného kritika alebo ľudí okolo vás. Potrebujete priestor na preskúmanie myšlienok, vytvorenie nových spojení a prepájania informácií bez zbytočného odsudzovania. Tak sa snažte v procese tvorby nápadov nemyslieť na žiadne predsudky.

Čítajte viac o téme: Motivácia, Produktivita, Kreativita
Zdieľať na facebooku