12 tipov na úspešné zvládnutie skúškového

Skúškové obdobie je časom, ktorý potrápi mnoho študentov.
Skúškové obdobie je časom, ktorý potrápi mnoho študentov. / Foto: Bigstock

Skúškové obdobie je už v plnom prúde, študenti sa prehrabávajú v kope kníh a poznámok. Už ani nevedia, kde im hlava stojí, a ktorý predmet sa majú začať učiť ako prvý. Takéto pocity často vyvolávajú beznádej, zdá sa im, že sa na daný termín nedokážu naučiť také kvantum informácií, že skúšky nezvládnu. Lepší prístup ale môže priniesť dobré výsledky.

 

Panika ešte nikdy nič nevyriešila, jediným spôsobom, ako môžete byť počas skúškového obdobia úspešnými je poriadne sa naň pripraviť, učiť sa, pokiaľ to nebudete mať v malíčku. Aj keď sa to možno zdá nemožné, vždy si spomeňte na to, že toto obdobie o chvíľu odíde a vy si budete môcť vychutnávať sladký pocit úspešne absolvovaných skúšok.

 

Prečítajte si niekoľko tipov, ako úspešne zvládnuť skúškového obdobie:

 

1. Učte sa na mieste, na ktorom sa vám nechce spať

Spánok je najväčším lákadlom nie len pri učení, ani sa nenazdáte a zrazu spíee v množstve papierov a kníh. Preto je potrebné nájsť si vhodné miesto na učenie, a teda aj polohu. Posteľ to rozhodne nie je, skúste zvoliť pracovný stôl, kde je veľa denného svetla. Ak si poviete, že len si na chvíľu odpočiniem a potom sa budem naozaj učiť, je to klamanie samého seba. Ak vás to ťahá spať, vyvetrajte sa, dajte si pár koliečok okolo domu alebo bežte vysypať smeti.

 

2. Nenechávajte si učenie na poslednú chvíľu

"Skúšku mám až o týždeň, to sa ešte nepotrebujem učiť," takto sa učenie bežne odkladá zo dňa na deň, a nakoniec si ráno dávate skoré budíky, aby ste dobehli všetko zameškané. Skúste sa učiť v predstihu, každý deň si prejdite kúsok z učiva a postupne na to nabaľujte nové informácie, nielen, že sa vyhnete stresu, ale informácie sa v hlave ľahšie rozložia a nebude toho zrazu tak veľa na zapamätanie.

 

3. Nemusíte sa učiť od slova do slova

Neučte sa každý riadok, pokúste sa učivo skôr pochopiť. Spájajte si informácie do súvislostí, samozrejme sú predmety, kde sa veci nabifľujete, pretože im vôbec nerozumiete a chcete len, aby ste ten predmet mali z krku. Ak sa budete učiť s porozumením, pôjde to oveľa ľahšie a rýchlejšie.

 

4. Nájdite si spôsob, akým sa učiť

Ak ste na vysokej škole, už by sa mali mať overený spôsob učenia zo strednej školy, ktorý vám najviac vyhovuje. Pre niekoho to môže byť učenie pri hudbe, niekto sa učí tak, že chodí po miestnosti a nahlas číta. Iný si zase robí myšlienkové mapy, lepí si papieriky po celej miestnosti s hlavnými výrazmi, keď sa na daný papierik pozrie, vie čo k tomu patrí a hneď to zo seba vysype. Niekto sa zase rád učí vo dvojici, pričom sa navzájom skúšajú a vysvetľujú si učivo. Ak vám ale váš zaužívaný spôsob nefunguje, popýtajte sa spolužiakov, aký štýl učenia je pre nich efektívny a skúste ho.

 

5. Neprokrastinujte

"Dnes je fakt nádherné počasie, idem von a učiť sa budem večer."  alebo " Večer má prísť frajer, musím poupratovať, mama vravela, že treba umyť okná, tak sa do toho pustím." Počas skúškového obdobia je zrazu v celom byte o niečo čistejšie. Nevyhýbajte sa učeniu, aj tak si vás počká a vy sa budete učiť zase na poslednú chvíľu. Ak bolo okno špinavé dva mesiace, tak ďalší týždeň to určite ešte zvládne.

 

6. Skúste šťastie

Možno máte pocit, že nič neviete, a preto sa rozhodnete na skúšku neísť. Čo ak si vytiahnete otázku, ktorá vám sadne a budete to mať všetko za sebou? Ak to nebudete vedieť, nikto po vás nebude kričať, proste pôjdete na ďalší termín. Rozhodne sa vždy oplatí skúsiť to, nevzdávajte sa vopred.

 

7. Odložte telefón

Pípne telefón, a poviete si: "Len sa pozriem na to, kto mi píše a hneď sa idem učiť." No do toho začnete prezerať príspevky na instagrame a zrazu ubehne hodina či dve. Telefón naozaj nemá nič spoločné s učením. Ak ho máte pri sebe kvôli poznámkam odfoteným v telefóne, tak si ich vytlačte, a skúste byť počas doby učenia offline.

 

8. Motivujte sa

Učenie vždy bolo, je a aj bude tak trochu otravné. Každý si vie predstaviť oveľa zaujímavejšie veci, ako doma sedieť a učiť sa celé hodiny. Preto nezabúdajte na motiváciu, skúste sa namotivovať tým, čo budete robiť po skúškach.

 

9. Nezabúdajte oddychovať

Ak si dáte chvíľu pauzu od učenia, nemusíte mať z toho výčitky. Zabehajte si, prejdite sa so psom, zavolajte rodičom alebo kamarátom. Krátka pauza prospeje, mozog je potom pripravený na ďalšie učenie sa a sústredenie.

 

10. Urobte si časový plán

Skúste si naplánovať učenie tak, aby ste mali vždy dostatok času. Niektoré sú ľahšie a potrebujú dlhšiu prípravu, iné zvládnete za dva dni. Na skúšky sa vždy treba prihlásiť, preto už keď viete, čo vás ktorý deň čaká, skúste si urobiť časový harmogram učenia a nezabudnite ho dodržiavať.

 

11. V živote sú aj horšie veci

Skúškové netrvá večne, mesiac či dva ubehne rýchlo, možno si poplačete, ponadávate, budete unavení, ale nakoniec to všetko odznie. To v prípade, keď urobíte všetky skúšky, alebo aj nie. Ak neurobíte jednu či dve skúšky nikto vás zato nezbije, nevyhodí z domu ani nič tomu podobné, skúsiť to môžete aj v ďalšom roku.

 

12. Káva pomáha

Počas učenia prijímajte kávu alebo zelený čaj, ktorý vám pomôže zlepšiť sústredenosť, avšak dajte si pozor, aby ste to s kofeínom neprehnali. V skúškovom období je dobré jesť orechy, ktoré podporujú mozog či piť čaj z Ginka.

 

Skúškové je namáhavé obdobie, no netreba vešať hlavu a vzdávať sa. Zatnite zuby, povedzte si, že to zvládnete a pokračujte ďalej.

Zdieľať na facebooku