Prečo sú prestávky dôležité, keď sa učíte?

Pravidelné prestávky pri učení vám pomôžu učiť sa efektívnejšie.
Pravidelné prestávky pri učení vám pomôžu učiť sa efektívnejšie. / Foto: Pexels

Možno by ste sa chceli učenia rýchlo zbaviť a tak sa snažíte bez prestávky zvládnuť toho čo najviac. Pravidelné prestávky pri učení vám ale pomôžu učiť sa efektívnejšie.

 

Robiť si časté prestávky v práci je prospešné nielen pre naše fyzické zdravie, ale aj pre naše duševné zdravie. Každý z nás potrebuje chvíľu voľna bez toho, aby premýšľal o práci alebo aktivitách spojených so školou. Viacero štúdií poukazuje na to, že prestávky v našej rutine môžu pozitívne ovplyvniť našu pozornosť. Prestávka počas učenia každých zhruba deväťdesiat minút môže zlepšiť koncentráciu a pozornosť. Okrem pravidelných prestávok v učení môže tiež záležať na tom, čo robíme s každou prestávkou. Je dôležité vybrať si správny typ aktivity na prestávku v štúdiu, aby sme sa mohli vrátiť oddýchnutí a koncentrovaní a pripravení vrátiť sa ku svojim knihám. Niekedy sa úlohy hromadia a každý blížiaci sa termín spôsobuje, že úroveň úzkosti stúpa. Takéto pracovné zaťaženie je extrémne ťažké zvládnuť, pretože ľudia, najmä študenti, nemajú ani dostatok času na spánok alebo jedlo. Dlhé študijné hodiny a pravidelné večery si vyberajú svoju daň na zdraví a pohode. 

 

Dôvody, prečo si robiť pri učení prestávky

  1. Zdravšie návyky - pravidelné prestávky nám pomáhajú viesť šťastnejší a zdravší život. Umožňujú nám zotaviť sa a rozvíjať prospešné návyky. Potrebujeme prestávky na obed, zdravý spánkový režim a dostatok času na to, čo nás baví. 

     
  2. Znižujú hladinu stresu - keď ľudia pracujú alebo študujú nepretržite, existuje vysoká pravdepodobnosť, že si spôsobia chronický stres. Je to vážny stav, ktorý môže poškodiť naše zdravie mnohými spôsobmi. Stres v prvom rade ovplyvňuje imunitný, tráviaci a kardiovaskulárny systém. Okrem toho robí ľudí podráždenejšími, unavenejšími a nespavejšími. Pravidelné prestávky nás udržiavajú v dobrom fyzickom a duševnom zdraví. Každý človek potrebuje chvíľu voľna bez toho, aby premýšľal o práci alebo aktivitách spojených so školou. Ideálnym spôsobom, ako sa vyhnúť vyhoreniu a stresu, je vziať si dovolenku. Krátke prestávky nie sú o nič menej dôležité ako dlhé prázdniny. Ich vplyv nemusí byť zrejmý, ale aj krátka prestávka môže obnoviť našu energiu a znížiť hladinu stresu.
     
  3. Posilňujú kreativitu - všimli ste si niekedy, ako vám počas prestávky prídu najkreatívnejšie riešenia? Stáva sa to preto, že keď získate čas na zotavenie, získate novú perspektívu a prídete s novými nápadmi. Naproti tomu nepretržitá práca znižuje našu tvorivú kapacitu. Rovnako ako potrebujeme dať svojim svalom čas na zotavenie po tréningu, naša myseľ potrebuje nejaký čas voľno, aby bola opäť kreatívna. 
     
  4. Zvyšujú produktivitu - prestávky nám poskytujú malé míľniky, ktoré štrukturujú našu prácu a umožňujú nám zvládnuť úlohy s menším úsilím. Robia ľudí angažovanejšími, pretože odpočinok dopĺňa duševné zdroje. Harmonogram s vyváženým časom odpočinku môže zvýšiť motiváciu a udržať ľudí zameraných na dlhodobé ciele. 

 

Ako si urobiť efektívne prestávky?

  1. Nastavte si svoje hranice - dĺžka prestávky by mala závisieť od toho, ako dlho pracujete, a teda ako veľmi sa potrebujete znova nabiť. Ak ste napríklad strávili posledné dve hodiny prácou na ťažkých matematických úlohách, potom je 20-30 minútová prestávka v poriadku. Nastavte si na telefóne budík, aby sa spustil, keď vyprší čas prestávky. A hneď ako zazvoní alarm vráťte sa do učenia. Toto je dôležité. Sila vôle potrebná na to, aby ste sa dostali späť, je značná, takže dodržanie veľmi presného času zabráni 10-minútovej prestávke v štúdiu, ktorá sa zmení na hodinu prokrastinácie. Krátke prestávky nie sú o nič menej dôležité ako dlhé prázdniny. Ich vplyv nemusí byť zrejmý, ale aj krátka prestávka môže obnoviť našu energiu a znížiť hladinu stresu.
     
  2. Zacvičte si - cvičenie je možno najefektívnejším spôsobom obnovy mysle a okrem fyzických výhod podporuje aj pamäť.
     
  3. Dajte si niečo na jedenie - najlepšie jedlá, ktoré môžete jesť počas študijnej prestávky, sú zdravé, ako ovocie, orechy, chudé bielkoviny a uhľohydráty s pomalým uvoľňovaním, ktoré  posilňujú mozgové schopnosti. Sladké nápoje, hranolky a vysoko spracované nezdravé jedlá bohužiaľ na tomto zozname nie sú. Cukor môže spočiatku zvýšiť vašu energiu, ale čoskoro dôjde k zníženiu energetických hladín vďaka zvýšenej produkcii inzulínu. To má za následok, že vás prinúti zdriemnuť si na ďalšiu hodinu.
     
  4. Prečítajte si niečo - ak ste v rámci štúdie čítali, nemusí sa to spočiatku zdať ako správna prestávka. Ale kľúčové je prečítať si niečo zábavné a úplne nesúvisiace s tým, na čom ste pracovali. Môže to byť zaujímavý článok v časopise alebo beletria. Literatúra faktu je v poriadku, ale fikcia alebo humor dajú vášmu mozgu šancu zmeniť prevodový stupeň z analytického na kreatívny.
     
  5. Zdriemnite si - driemanie môže byť skvelým spôsobom dobíjania za predpokladu, že budete dodržiavať určité zásady. Pri plánovaní spánku je dôležité nastaviť si časovač, aby ste nespali dlhšie ako dvadsať minút. To by vám malo poskytnúť dostatok času na to, aby ste sa dostali do plytkých fáz spánku, ale nie do hlbších fáz, z ktorých sa veľmi ťažko prebúdza. Krátky spánok by tiež nemal zasahovať do vášho spánku v noci, zatiaľ čo dlhý spánok môže.
     
  6. Zavolajte kamarátovi - toto môže byť skvelý spôsob, ako dohnať priateľov a uviesť svoju myseľ do úplne iného stavu, aby sa mohla nabiť. Ak ste však typ človeka, ktorý nemôže prerušiť a povedať: „Ďakujem, to je skutočne zaujímavé, ale musím už ísť“, potom táto taktika nie je pre vás. V opačnom prípade je telefonovanie priateľovi príjemný spôsob, ako vypnúť na krátky čas.
     
  7. Dajte si rýchlu sprchu - každý sa cíti osviežený, keď vyjde čerstvý zo sprchy. Počas ďalšej študijnej prestávky si dajte päť alebo desaťminútovú sprchu, ktorá vám pomôže revitalizovať a osviežiť telo i myseľ. Odporúčame vám tiež spievať z plných pľúc - len pre zábavu.
     
  8. Pite dostatok tekutín - pri štúdiu je dôležité zostať hydratovaný. Mozog potrebuje na správnu funkciu hydratáciu.
Zdieľať na facebooku