5 znakov, ktoré signalizujú, že človek predstiera pozitívne emócie

Vedci zistili, že neustále predstieranie niečo iného, čo naozaj cítime, sa negatívne podpisuje pod náš zdravotný stav.
Vedci zistili, že neustále predstieranie niečo iného, čo naozaj cítime, sa negatívne podpisuje pod náš zdravotný stav. / Foto: Bigstock

Nie všetci sú úprimní, niektorí ľudia často predstierajú svoje pozitívne emócie a skrývajú tie zlé. V článku sa dozviete, prečo k tomuto javu dochádza a ako sa prejavujú ľudia, ktorí nie sú autentickí a svoje pozitívne emocionálne nastavenie len predstierajú.

 

Vieme, že úprimné vzťahy a úprimná komunikácia tvoria základ zdravých vzťahov v rodine i na pracovisku. Emócie plnia jedinečnú sociálnu funkciu tým, že pomáhajú ľuďom prispôsobiť sa jeden druhému spôsobmi, ktoré môžu podporiť vzájomné porozumenie, pretože odhaľujú, čo ľudia cítia a nielen hovoria. Existuje však veľa dôvodov, prečo ľudia maskujú alebo skrývajú svoje skutočné emócie, čím blokujú tento priamy spôsob komunikácie. Niektorí ľudia dokážu perfektne maskovať svoje skutočné  emočné nastavenie. Pri povrchnom predstieraní sa zvyčajne snažia zakryť také negatívne emócie, ako je hnev alebo frustrácia, pretože ich vyjadrenie by ich v určitých situáciách mohlo dostať do problémov. Bežný scenár zahŕňa úsmev alebo priateľský hlas, ktorý používajú „predstierači emócií“ vtedy, keď sú napríklad nahnevaní. Niekto dokáže realitu maskovať lepšie, niekto horšie. Niekto dokáže takto žiť dlhú dobu, niekto sa po určitom čase prezradí. Predstierať emócie musíme často v práci, ale aj v rodine. Veď koľkokrát ste sa museli  vysporiadať s príbuzným, ktorého otravné správanie vás tlačilo na hranice možností? Toto jeho správanie ste nemohli priamo konfrontovať buď preto, že osoba má nad vami moc, alebo preto, že by jednoducho nebolo vhodné  povedať, ako sa v jeho prítomnosti cítite. Toto sú úplne bežné situácie. A predstieranie emócií sa čoraz viac vyžaduje v takých povolaniach, kde pracujeme s ľuďmi. Túto skutočnosť skúmali aj vedci a zistili, že neustále predstieranie niečo iného, čo naozaj cítime, sa negatívne podpisuje pod náš zdravotný stav.

 

Predstieranie emócií zhoršuje zdravotný stav

Emocionálne predstieranie si môže vybrať svoju daň v podobe zhoršeného zdravia.  Podľa nedávnej štúdie, ktorú realizoval v roku 2021 Xiaoxiao Hu a kolegovia z univerzity v Západnej Virgínii, je predstieranie emócií spojené najmä s takými problémami, akými sú horšie fyzické zdravie, nižšia úroveň psychickej  pohody, spokojnosti, horší pracovný výkon a menej energie potrebnej na vykonávanie rôznych činností. Vo významnej miere tento jav celkove brzdí produktivitu práce na pracovisku. Tiež bolo zistené, že emocionálne predstieranie sa potom z práce šíri aj do ďalších sociálnych prostredí, vrátane rodiny. Výskum tiež potvrdil, že v niektorých profesiách ľudia sú nútení zakrývať svoju negativitu a pôsobiť pozitívne, lebo sa to jednoducho vyžaduje. Najčastejšie sa tak deje v obchodoch, v úradoch, v školách, v zdravotných službách a podobne. Jednoducho, zamestnanci vedia, že sa to od nich akosi automaticky vyžaduje, že budú pozitívne naladení, a tak sa o to niekedy snažia aspoň nasilu, keď to nejde prirodzeným spôsobom. Zamestnávatelia očakávajú, že ľudia poskytnú dokonalý servis aj ľuďom, ktorí sú nahnevaní, rozladení, smutní, pretože to ovplyvňuje zisk a prosperitu firmy. Lenže zamestnanci po určitej dobe môžu byť z toho frustrovaní. Existuje povrchové a hĺbkové predstieranie. Ak človek predstiera povrchovo, tak napríklad do telefónu odpovedá volajúcemu tak, že mení svoj vonkajší výraz, teda hovorí správne veci a počúva, zatiaľ čo jeho pravé pocity sú nedotknuté. Ak si však človek vyberie hlboké predstieranie, zámerne sa snaží zmeniť svoje pocity, aby zodpovedali tomu, čo volajúci hovorí. Tento človek sa snaží spojiť s uhlom pohľadu druhej osoby. Práve pri hlbokom predstieraní je podľa výskumov nižšia šanca emocionálneho vyhorenia. Výskumy zdôrazňujú, že ak sa človek pri interakcii snaží obuť do topánok toho druhého a pochopiť jeho názor, budú dopady na jeho duševnú pohodu menšie ako v prípade vyjadrovania pocitov, ktorým v skutočnosti neverí. V priemere sa účastníci výskumu hodnotili tak, že s väčšou pravdepodobnosťou potláčajú negatívne emócie, ako predstierajú pozitívne. 

 

5 znakov, pomocou ktorých môžete zistiť, či človek svoje emócie predstiera

Keďže je všeobecne známe, že mnohí ľudia svoje skutočné pocity buď skrývajú, alebo predstierajú, môžete predpokladať, že za určitých okolností sa aj vy sami dostanete do kontaktu s takýmito ľuďmi. Uvedomenie si nasledujúcich piatich znakov vám pomôže uistiť sa v tom, či osoba, s ktorou komunikujete je autentická alebo svoje pozitívne naladenie len predstiera. V niektorých situáciách je dobré o tomto vedieť, a to halvne vtedy, keď by vás chcel niekto oklamať a podobne.

 

1. Situácia, v ktorej sa nachádzate, nezodpovedá emóciám, ktoré osoba prejavuje

Toto prvé znamenie vyžaduje, aby ste sa pozreli reálne na  situáciu, v ktorej sa s určitou osobou nachádzate. Ak cítite, že ste podráždení alebo nahnevaní a napriek tomu sa ten druhý stále usmieva, treba sa hlbšie zamyslieť nad tým, či vás dotyčný človek chce skutočne potešiť, vliať vám pozitívnu energiu alebo len maskuje vhodnú reakciu, o ktorej sa všeobecne vie, že by sa mala v tejto situácii použiť. Takže, ak sa reakcia dotyčnej osoby nezhoduje so situáciou, je vhodné spozornieť. Môže ísť  o falošnú a predstieranú pozitivitu.

 

2.Máte pocit, že na interakcii niečo nie je v poriadku

Je možné, že daná osoba je príliš výstredná a vo svojej reči používa príliš silný tón hlasu, aby pôsobila zaujímavo alebo dôležito. Alebo sa môže stať, že sa daná osoba smeje na niečom, čo ste povedali, ale čo nie je až také vtipné. Pri všetkých týchto reakciách je potrebné spozornieť.

 

3. Osoba, s ktorou komunikujete, vykazuje prejavy stresu

Tento stres sa môže prejavovať buď v tvári, alebo v hlase. Hoci verbálne bude všetko vyzerať v poriadku, môžu sa objaviť viditeľné neverbálne prejavy prezrádzajúce napríklad stres.

 

4. Cítite, že osoba chce z kontaktu s vami profitovať

Netreba dodávať, že jedným z dôvodov, prečo sa ľudia snažia využívať povrchné predstieranie, je získať niečo zo situácie. Môže za tým byť pozitívne hodnotenie od zákazníka, šéfa alebo nejaký finančný zisk. 

 

5. Osoba predčasne ukončí komunikáciu

Napätie spojené s nasadením falošného a  predstieraného správania je vyčerpávajúce. Niekedy sa situácia vyvinie tak, že človek je zo svojho predstierania taký unavený, že už zrazu nevládze a predčasne ukončí stretnutie a odchádza.

Čítajte viac o téme: Emocionálna inteligencia
Zdieľať na facebooku