Ako motivovať dieťa, aby rado skúšalo nové veci a obľúbilo si dobrodružstvo?

Keď dieťa prekoná nejakú prekážku, zvládne situáciu a dostáva od vás spätne signál, že ste mu verili, dokáže byť aj v budúcnosti odvážne.
Keď dieťa prekoná nejakú prekážku, zvládne situáciu a dostáva od vás spätne signál, že ste mu verili, dokáže byť aj v budúcnosti odvážne. / Foto: Bigstock

Dobré a bezpečné dobrodružstvo môže pomôcť dieťaťu v jeho rozvoji. Zvýši sa hlavne jeho sebavedomie, sebadôvera a odolnosť.

 

Každý rodič občas premýšľa nad tým, do akej miery vytvárať pre deti bezpečie a kedy ich motivovať aj k nejakej novej výzve, k novému dobrodružstvu. Odborníci tvrdia, že pestovanie zmyslu pre dobrodružstvo u detí  má veľký význam, pretože môže vybudovať životné zručnosti, ako je sebadôvera, odolnosť a ochota riskovať vo všeobecnosti. Niekedy sa rodičia obávajú potenciálne rizikových aktivít kvôli zlým skúsenostiam z ich vlastného detstva. Niekedy práve strach rodičov brzdí dieťa v jeho túžbe správať sa občas aj dobrodružne. Psychológovia v takomto prípade odporúčajú rodičom, aby si uvedomili, že svoje deti nebudú môcť chrániť navždy, takže im musia dať nástroje na to, aby sa dokázali v dospelosti  vyrovnať s rizikami. Pozrime sa na niekoľko spôsobov, ktoré pomáhajú prežívať dobrodružstvo bez toho, aby dieťa brzdil jeho alebo váš strach.

 

Rozprávajte sa s deťmi o tom, čo dobrodružné aktivity so sebou prinášajú

Keď deti zažijú vzrušenie a zvládnu strach prostredníctvom náročnejších aktivít, ako je napríklad lezenie po stromoch alebo sánkovanie, naučia sa vysporiadať sa so svojím strachom a vo všeobecnosti prevziať kontrolu nad viacerými situáciami. Ak sa vaše dieťa obáva nejakej aktivity, môžete ho uistiť, že ste situáciu dokonale preskúmali a že by ste ho nedostali do skutočne nebezpečnej situácie. Rozhovor a podrobné zoznámenie s okolnosťami, ktoré na dieťa čakajú, keď výzvu prijme, mu môže poskytnúť presnejšiu predstavu o tom, čoho sa bojí. Je vhodné, aby rodičia pozorne počúvali, čo dieťa znepokojuje, znervózňuje a tomu by sa ešte raz vo svojom rozprávaní mali venovať. Dieťa musí mať predovšetkým pocit, že aktivita je pre neho bezpečná. Samozrejme, je potrebné dávať veľkú dôraz na bezpečnostné opatrenia, ako je nosenie prilby a chráničov, tiež je potrebné mať v poriadku všetky športové potreby a podobne. Zatiaľ, čo niektorí rodičia musia deti presviedčať, aby skúsili niečo dobrodružné, iní si želajú, aby ovládli ich nekonečné  riskantné chúťky skôr, než sa zrania. 

 

Ako sa dohodnúť s dieťaťom, ktoré prehnane riskuje?

Hovorte otvorene o tom, čo sa môže stať. Ak dieťa prehnane riskuje, existujú spôsoby, ako sa so svojím malým kaskadérom môžete dohodnúť. Samozrejme, niektoré deti skutočne vyhľadávajú riziko. Často je ich mozog takto nastavený. Sú to deti, ktoré lezú na strom príliš vysoko, jazdia na bicykli príliš rýchlo alebo sa im zdá, že neustále hľadajú vyššie miesta, z ktorých by mohli skočiť. Títo miniadrenalínoví nadšenci môžu byť budúci horolezci, parašutisti alebo podnikatelia. Prefrontálny kortex, teda časť mozgu zodpovedná za rozhodovanie, nie je u dieťaťa úplne vyvinutá, takže mu musíte pomôcť naučiť myslieť skôr, ako začne konať. Ak chcú vyliezť až na vrchol stromu, opýtajte sa ho, či vie, aké problémy by ho mohli stretnúť a či má plán, ako tie problémy potom bude riešiť. Napríklad aj to, ak sa mu nebude dať z toho stromu zliezť dolu. Ak sa dieťa zraní, tak tieto zranenia využite ako vyučovacie momenty. Povedzte svojmu dieťaťu, že ho máte radi, že je fajn, že občas aj riskuje, pretože mu to v živote určite pomôže, ale ak sa zraní, dôrazne mu pripomeňte, že  musí v budúcnosti zvážiť iné možnosti a prijať ešte lepšie preventívne opatrenia a podobne.

 

Rozpoznajte, kedy je problémom váš strach

Je prirodzené pociťovať obavy z niečoho, čo dieťa ešte nerobilo a tiež to môže byť aj strach z toho, že sa vyskytnú zbytočné problémy. Niekedy však dospelí ľudia svoje úzkosti a fóbie prenášajú na svoje deti, brzdia ich vo vykonávaní určitých činností a nedovolia im vychádzať z komfortnej zóny.  Ak o svojich fóbiách viete a však vidíte, že dieťa po niečom naozaj túži a vy viete, že je to  práve váš strach, ktorý mu činnosť nedovolí urobiť, tak skúste vymyslieť nejakú jednoduchšiu alternatívu a postupne sa možno dopracujete aj k tej pôvodnej – vytúženej. Ak vaše dieťa túži napríklad po zážitku z raftingu na divokej vode, môžete začať kanoistikou, kajakom alebo paddleboardingom na pokojnej vodnej ploche. Začnite menšími dobrodružstvami a postupne sa spolu s dieťaťom dopracujete aj k tým väčším. Samozrejme, vysvetlite dieťaťu, že práve vaše obavy stoja za tým, že mu nedovolíte hneď to, po čom tak veľmi túži. Takto si jasne uvedomí, že nie jeho, ale váš strach ovplyvňuje spôsob vášho konania. Keď si svoj strach dokonale uvedomíte a budete chcieť s ním pracovať, môžete robiť určité činnosti spolu s dieťaťom.

 

Múdro povzbudzujte

Samozrejme, existujú aj veľmi odvážni rodičia a dieťa je bojazlivejšie. V takejto situácii je potrebné si uvedomiť, že tlačiť dieťa za jeho hranice skôr, než je pripravené tam ísť, môže byť skôr traumatizujúce ako posilňujúce. Aj po tom, ako dieťa vyskúšalo napríklad skateboarding, lyžovanie alebo jazdu na horskej dráhe, uistite sa, či má z toho skutočne radosť, aké má reálne pocity a či náhodou z tohto nemáte radosť len vy a dieťa trpí. Často deti urobia veľa vecí len preto, aby potešili svojich rodičov. Taktiež je potrebné si uvedomiť, že deti sa vyvíjajú vlastným jedinečným spôsobom a rôznym tempom, vďaka kombinácii ich genetickej predispozície a ich výchovy, a tak keď niečo zvládnu spolužiaci vášho syna, nikde nie je napísané, že to isté musí v určitom veku zvládnuť aj váš syn. Vnímajte citlivo obavy svojich detí, vysvetľujte im, že sú opodstatnené, ale popri tom ich neustále vyzývajte k ďalším novým dobrodružstvám. Postupne, keď sa zoznámia s viacerými možnosťami, napokon ich určite niečo zaujme, čo budú robiť rady, a tak budú svoje hranice strachu posúvať ďalej. Napokon uvidíte, ako sa zvyšuje ich sebadôvera a odvaha. Budú sa veľmi tešiť z toho, čo dokážu.

 

Buďte dobrým príkladom

Keď ste pozitívni, veríte si, radi prijímate nové výzvy, deti majú tendenciu správať sa podobne. Dôležité je tiež deťom ukazovať, že aj zábava  je v živote človeka veľmi dôležitá. A v budúcnosti, keď budú napríklad v letnom tábore, pôjdu ochotnejšie vyskúšať nový šport ako tie deti, ktoré doma takéto vzory nemajú.

 

Pracujte na tom, aby sa dobrodružstvu venovala celá rodina

Toto je úplne ideálny postoj. Je úžasné, keď celá rodina má dobrodružstvo v krvi. Ak má vaša  rodina na konte niekoľko úspechov, zvážte niektoré vylepšené možnosti. Ak ste vyskúšali sánkovanie, môžete vyskúšať jazdu na snežnom skútri. Ak ste skúsili bežky alebo výlety na snežniciach, skúste zjazdové lyžovanie. A takto, postupne, môžete svoje hranice posúvať stále ďalej a ďalej. 

 

Dávajte deťom najavo, že im veríte

V dnešnej dobe prevláda tendencia deti chrániť a ničím ich zbytočne nezaťažovať. Toto im však môže skôr uškodiť než pomôcť. Keď dieťa prekoná nejakú prekážku, zvládne situáciu a dostáva od vás spätne signál, že ste mu verili, dokáže byť aj v budúcnosti odvážne. Podporujte v deťoch ich nezávislosť, odvahu, chuť múdro a pod dohľadom experimentovať. V dospelosti tieto skúsenosti určite využijú.

 


Zdroje:
How to raise an adventurous kid
Adventure guide parenting
How to raise adventurous kid

Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi
Zdieľať na facebooku