10 tipov, vďaka ktorým prečítate viac kníh

Čítanie je pre nás veľmi dôležité, napriek tomu knihám dávame často v živote menej priestoru, ako by sme chceli alebo potrebovali.
Čítanie je pre nás veľmi dôležité, napriek tomu knihám dávame často v živote menej priestoru, ako by sme chceli alebo potrebovali. / Foto: Bigstock

Máte radi knihy, chcete čítať viac, ale zdá sa vám, že nemáte čas? Ponúkame vám 10 tipov, ktoré vám pomôžu prečítať viac kníh.

 

Čítanie je pre nás veľmi dôležité, napriek tomu knihám dávame často v živote menej priestoru, ako by sme chceli alebo potrebovali. Ak vám na čítaní skutočne záleží, vnímajte ho ako  súčasť denného režimu. Ak sa stane súčasťou denného rituálu, nebudete musieť hľadať čas na čítanie, už budete presne vedieť, kedy nastal, lebo budete naň už zvyknutí. Okrem formovania rituálov a návykov, ktoré podporujú čítanie, existuje aj niekoľko ďalších jednoduchých spôsobov, ktoré dokážu človeka naštartovať k tomu, aby dokázal prečítať väčšie množstvo kníh. Pozrime sa na niektoré z nich.

 

1. Definujte si dôvod

Skôr, než začnete čítať, spýtajte sa sami seba, prečo chcete čítať. Ľudia čítajú väčšinou z dvoch dôvodov. Buď sa chcú zabaviť, alebo  sa chcú niečo naučiť. Keď budete presne vedieť, prečo chcete čítať, budete zároveň vedieť, na ktoré knihy sa pri výbere sústrediť. Správna motivácia vás povzbudí aj v tom, aby ste knihu dočítali.

 

2. Dopredu si pripravte zoznam kníh

Aby ste si udržali systematickosť pri čítaní, majte vždy nachystané ďalšie knihy na stole. Ak by ste nemali pripravenú ďalšiu knihu na čítanie, zbytočne by ste stratili množstvo času pri hľadaní ďalšej a narušili by ste si rutinnú činnosť, na ktorú ste už zvyknutí. Takže,  pripravte si vopred zoznam kníh, ktoré si chcete prečítať. Zožeňte si knihy, ktoré vám odporučia kamaráti alebo rodinní príslušníci. Chodievajte pravidelne do kníhkupectva alebo do knižnice. Inšpirujte sa aj na stránkach bloggerov alebo spisovateľov.

 

3. Využívajte voľné chvíle na čítanie

Predtým ako začnete ráno pracovať alebo večer pred spaním je najlepší čas na čítanie. Nerušia vás vplyvy z okolia. Môžete si nosiť knihu aj so sebou. Počas dňa sa vždy vyskytnú situácie, keď sa vám dá čítať. Napríklad v dopravných prostriedkoch, v čakárni u lekára, cez dlhšiu prestávku v škole a podobne. Niekedy venujte čítaniu celý víkend. Napríklad vtedy, keď prší. Vôbec nemusíte pozerať filmy. Môžete sa venovať čítaniu a premýšľaniu nad knihami. Bude to pre vás príjemná zmena.

 

4. Vytvorte si príjemné prostredie na čítanie

Čítanie vyžaduje sústredenosť a koncentráciu. Z tohto dôvodu potrebujete mať tiché, pohodlné a príjemné miesto, kde sa môžete na čítanie dokonale sústrediť. Eliminujte zbytočné zvuky, odstráňte mobil z dosahu, aby vás nevyrušoval. Zavrite dvere na izbe. Za hodinu sústredeného čítania prečítate viac ako za tri hodiny rozptýleného čítania. Dôležité je aj to, aby ste si v príjemnom prostredí užívali knihu, na ktorú sa tešíte. Hlavne vtedy, keď sa cítite vystresovaní alebo smutní, urobte si krásny večer s obľúbenou knihou pri čaji a sviečkach. Zažijete tak dokonalý relax.

 

5. Stanovte si termín, dokedy knihu prečítate

Stanovenie termínu vám pomôže motivovať sa v tom, koľko strán by ste mali za deň alebo týždeň prečítať. Tým, že máte stanovený termín, dokážete sa lepšie sústrediť na konkrétne informácie, ktoré chcete v knihe hľadať. Možno ste si všimli, že knihy, ktoré máte požičané z knižnice, prečítate skôr ako tie, ktoré si kúpite. Ak si nestanovíte termín dočítania knihy, necítite naliehavosť a čítanie máte tendenciu odkladať.

 

6. Čítajte hlavne to, čo vás zaujíma 

Ak máte to šťastie, že čítate knihy pre zábavu a nemusíte sa z nich učiť, máte výhodu v tom, že si môžete vyberať len tie, ktoré vás skutočne zaujímajú. V dnešnej dobe existuje nekonečné množstvo najrôznejších kníh, takže máte naozaj možnosť čítať neustále to, čo vám urobí radosť. Neberte čítanie ako povinnosť, ale ako radosť. Ak budete čítať knihy, o ktorých si myslíte, že by ste mali čítať alebo si hovoríte, že pre vás môžu byť dobré, ale v skutočnosti vás nezajímajú, len spomalíte celý proces čítania. Namiesto toho vyhľadávajte knihy, ktoré vzbudzujú váš záujem a zvedavosť. Uvidíte, že budete tieto knihy čítať rýchlejšie.

 

7. V priebehu čítania sa sústreďte na pozitívne veci v knihe

Nekritizujte autora v priebehu čítania, znižuje to pochopenie toho, čo čítate. S autorom môžete nesúhlasiť, ale knihu dočítajte. Stále si dávajte otázku, prečo vlastne knihu čítate. Pre potešenie, pre rozšírenie poznatkov alebo preto, aby ste knihu kritizovali? Zameriavanie sa na gramatické chyby a preklepy spomaľuje čítanie. Vnímajte to tak, že preklep alebo chyba sa môže objaviť, ale kvôli tomu sa neochudobňujte o radosť z čítania.

 

8. Nečítajte každé slovo

Možno vás to prekvapí, lebo ste to ešte neskúšali, ale ak sa v texte pozriete na jedno slovo, ste očami schopní prečítať približne 4 centimetre, čo predstavuje asi 3-5 slov. Presúvajte teda svoje oči v priemere na každé štvrté slovo. Ušetríte si tým ešte viac času na ďalšie čítanie. V tomto prípade však, samozrejme, ide o techniku, ktorá si vyžaduje veľa cviku a tréning.

 

9. Nepozerajte televízor a vypnite sociálne siete

Naozaj chcete prečítať viac kníh a stále máte pocit, že nemáte na čítanie čas? Jednoduché riešenie spočíva aj v tom, že nebudete pozerať televízor. Jednoducho si poviete, že narušíte svoj stereotyp a jedného dňa televízor nezapnete a vezmete si knihu do ruky. Postupne si na tento nový rituál zvyknete a po čase zistíte, že ste prečítali obrovské množstvo kníh. V priemere človek denne trávi pred sociálnymi sieťami 118 minút. Ročne Facebooku, Instagramu, Youtubu či Twitteru venujeme 705 hodín. Ak by sme tento čas aspoň na polovicu skrátili a dali prednosť knihe, zvládneme prečítať aspoň sto kníh ročne. Priemerný Slovák strávi pred televízorom každý deň 228 minút, čo sú takmer štyri hodiny denne. To je spolu neuveriteľných 1 387 hodín. Ak by Slovák nepozeral televíziu každý večer a radšej si sadol ku knihe, prečítal by teoreticky približne 600 kníh. 

 

10. Nepovažujte čítanie za druhoradú činnosť

Čítanie je obvykle niečím, čo sa snažíme vtesnať do voľných chvíľ a krátkych časových úsekov. Zvyčajne sa mu venujeme na konci dňa, keď sme unavení zo všetkého, čo sme počas neho prežili. Celé čítanie tak trvá možno iba päť alebo desať minút. Keď čítame biografiu, zvyčajne potrebujeme niekoľko minút na to, aby sme sa dostali do kontextu. Keď ide o literatúru faktu, potrebujeme nastaviť svoju myseľ na odborný jazyk. Dokonca aj keď čítame beletriu, musíme si spomenúť na predchádzajúcu časť príbehu. Keď sme na konci dňa unavení, knihe venujeme iba čiastočnú pozornosť. Keď si však čítanie povýšite na prioritu a dáte ho vo svojom živote na popredné miesto, určite sa vám podarí počas života prečítať veľké množstvo kníh.

 


Zdroje:
15 ways help you read more
How to pick the right books to read
Use these 7-methods to easily learn speed reading

Čítajte viac o téme: Knihy
Zdieľať na facebooku