Chcete byť obľúbeným človekom? 12 tipov, ako budete ľudí priťahovať oveľa viac

Niektorí ľudia sú prirodzene charizmatickí, a tak aj prirodzene obľúbení, iní s tým môžu mať určitý problém. Dobrá správa však spočíva v tom, že existujú určité veci, ktoré keď budete robiť, stanete sa pre okolie sympatickými ľuďmi.
Niektorí ľudia sú prirodzene charizmatickí, a tak aj prirodzene obľúbení, iní s tým môžu mať určitý problém. Dobrá správa však spočíva v tom, že existujú určité veci, ktoré keď budete robiť, stanete sa pre okolie sympatickými ľuďmi. / Foto: Pexels

Každý človek disponuje inou úrovňou  sociálnych zručností. Niektorí ľudia sú prirodzene charizmatickí, a tak aj prirodzene obľúbení, iní s tým môžu mať určitý problém. Dobrá správa však spočíva v tom, že existujú určité veci, ktoré keď budete robiť, stanete sa pre okolie sympatickými ľuďmi.

 

Mnoho ľudí si myslí, že obľúbenosť je vrodená a že sympatickí sú len krásni, spoločenskí a talentovaní ľudia. Ale to nie je pravda. Okrem týchto ľudí sa podľa výskumov ako sympatickí javia aj ľudia, ktorí sú prístupní, pokorní a pozitívne naladení. Tieto a podobné kvality majú ľudia s vysokou emocionálnou inteligenciou. Okrem toho, že títo ľudia sú veľmi sympatickí, sú aj oveľa pracovitejší a aj lepšie finančne ohodnotení. A na rozdiel od vrodených, pevne daných vlastností, je emocionálna inteligencia (EQ) schopnosť, v ktorej sa pri určitej snahe môže zdokonaliť každý z nás. Ak chcete aj vy patriť medzi obľúbených, skúste sa zdokonaľovať v nasledujúcich spôsoboch správania.

 

1. Buďte lepším poslucháčom

Ak chcete byť dobrým poslucháčom, musíte skutočne počúvať, čo druhá osoba hovorí, namiesto toho, aby ste rozmýšľali nad skvelým príbehom, ktorý chcete povedať v momente, keď daná osoba dohovorí. Nájdite si spôsoby, ktorými dáte najavo, že naozaj počúvate. Napríklad udržujte zrakový kontakt a prikyvujte hlavou.

 

2. Nepretvarujte sa

Úprimnosť je dôležitá. Nikto nemá rád falošných ľudí. Ľudia prirodzene idú za ľuďmi, ktorým môžu dôverovať. A je ťažké mať rád niekoho, o kom ani poriadne neviete, aký je to človek a aké má v sebe v skutočnosti pocity. Sympatickí ľudia vedia, kto sú. Nemusia nič predstierať. Ak sa sústredíte na to, čo vás motivuje a čo vás robí šťastnými, budete pôsobiť zaujímavejšie, ako by ste sa správali tak, ako si myslíte, že je to pre ostatných zaujímavé.

 

3. Neodsudzujte iných

Ľudia si veľmi vážia aj nezaujatosť. Pokiaľ ste objektívni a vážite si aj názory iných, pôsobíte priateľsky. Nikto sa nechce baviť s človekom, ktorý už má dopredu pripravený názor a nie je vlastne ani ochotný počúvať. Táto vlastnosť je dôležitá hlavne v pracovnom prostredí. Vďaka tomuto sa skôr dostanete k novým myšlienkam a skúsenostiam. Aby sa človek dokázal zbaviť predsudkov, musí sa vedieť pozerať na svet aj očami iných ľudí. Stačí prestať vynášať súdy a snažiť sa pochopiť, prečo sú ľudia takí, akí sú.

 

4. Povzbudzujte iných

Niekedy ľudia vyhľadajú vašu prítomnosť len preto, lebo potrebujú povzbudiť. Ak vám niekto povie o niečom, čo dosiahol, úprimne mu zablahoželajte. Ak je niekto smutný, snažte sa ho povzbudiť. Ak vám niekto hovorí o úžasnom zážitku, nájdite aj vy v ňom určité vzrušenie. Prejavte empatiu, ak vám druhý človek povie o niečom zlom, čo sa mu prihodilo, určite ocení, ak mu poviete: „Je mi to ľúto“.

 

5. Zaujímajte sa úprimne o život iných

Ak vám niekto povie, že sa mu blíži skúška, opýtajte sa ho, ako to dopadlo. Ak viete, že niekto bol na dovolenke, opýtajte sa, ako na dovolenke bolo. Ak napríklad kolega  spomenul, že jeho dieťa je choré, opýtajte sa ho, či sa už cíti lepšie. Ľudia si všimnú, že keď vám poskytnú určité informácie a keď  vás potom po určitej dobe stretnú, či sa na niečo z toho opýtate. Mimoriadne ich poteší, keď zistia, že ste si danú informáciu zapamätali a že ste sa k nej aj po dlhšej dobe vyjadrili. Môžete tak získať značnú dávku sympatie.

 

6. Hľadajte spoločnú reč

Ľudia sa spájajú s inými, ktorí sú im podobní alebo majú podobné záujmy a názory, takže pri stretnutí s ľuďmi, ktorých dobre nepoznáte alebo sa stretávate prvýkrát, skúste nájsť spoločné záujmy, koníčky, podobné názory na názory na filmy, knihy, hudbu, módu alebo čokoľvek iné, čo by medzi vami mohlo vytvoriť určité spojivo.

 

7. Využívajte reč tela

Ponúknite pevné podanie ruky, udržujte zrakový kontakt, usmievajte sa, prikývnite, keď niekto hovorí, dávajte aj telom najavo, že počúvate. Reč tela máme tendenciu zaznamenávať viac nevedome ako vedome. Má to veľký vplyv na náš dojem z iných ľudí. Ak sa v priebehu rozhovoru človeka dotknete, v jeho mozgu sa uvoľní oxytocín, vďaka ktorému si vás spojí s dôverou a ešte s ďalšími pozitívnymi pocitmi. K uvoľneniu oxytocínu stačí položiť ruku na rameno, objatie alebo potrasenie rukou. Je však dôležité, aby ste sa dotkli správneho človeka správnym spôsob a v správny čas. Nežiaduce a nevhodné dotyky majú opačný efekt. Ľudia, prirodzene, podvedome napodobňujú reč tela človeka, s ktorým sa rozprávajú. Ak chcete, aby vás ľudia mali radi, usmievajte sa, keď sa s nimi rozprávate. Oni vám úsmev vrátia a okrem toho sa budú aj dobre cítiť.

 

8. Nemajte v ruke stále telefón

Pri rozhovore sa snažte mať telefón mimo dosahu a sústreďte sa na konkrétneho človeka. Ak ho máte na stole, tak ho napríklad otočte. Pôsobí veľmi nepríjemne, keď váš zrak pri rozhovore ubieha smerom k telefónu. Ľudia okolo vás to môžu vnímať tak, že sa im nevenujete dostatočne. Ak odložíte telefón, všetci si viac užijú rozhovor s vami.

 

9. Nechváľte sa a nesnažte sa byť neustále v centre pozornosti

Existujú ľudia, ktorí neustále rozprávajú len o sebe, o svojom živote, o svojej rodine, o svojich úspechoch a podobne. Aj keď vám to možno nikto nepovie do očí, tento spôsob vášho vystupovania na verejnosti pôsobí na okolie veľmi nesympaticky. Ľudia nebudú vyhľadávať vašu pozornosť, skôr sa vám budú vyhýbať. Sympatickí sú viac tí ľudia, ktorí dokážu iných pochváliť, sú vďační, skromní a ak zažijú úspech, dokážu všetkým zaň poďakovať.

 

10. Vyzdvihni kvality druhej osoby

Doprajte druhej osobe pocit uznania. Ako? Stačí, ak jej položíte otázku v oblasti, v ktorej je expertom. Vy sa dozviete niečo nové a druhá strana sa bude cítiť potrebná.

 

11. Komunikáciu ukončite  v pozitívnom duchu

Sú to práve naše posledné slová v konverzácii, ktoré môžu v osobe, s ktorou sme sa zoznámili, zanechať trvalý dojem. Rozlúčte sa preto s druhou stranou v pozitívnom duchu.

 

12. Oslovujte ľudí krstným menom

Snažte sa, aby ste si pamätali mená ľudí, s ktorými sa stretávate. Tým, že si pamätáte meno druhej osoby, vyjadrujete jej rešpekt. Veď určite viete, že je to skvelý pocit, ak vás niekto stretne po polroku a osloví vás menom.

Dôležité je tiež si uvedomiť, že ani ten najsympatickejší človek sa nemusí zapáčiť všetkým ľuďom. Prijmite to ako fakt a netrápte sa tým. Tešte sa v spoločnosti tých ľudí, ktorí vás majú radi a túžia sa s vami stretávať.

 


Zdroje:
10 ways become more likable
Dale Carnegie: Život je krátky. Žite tak, aby bol úžasný
Věra Capponi – Tomáš Novák: Sám sobě psychologem

Čítajte viac o téme: Šťastie, Efektívna komunikácia
Zdieľať na facebooku