Ako naučiť dieťa zábavnou formou počítať do 10?

Jednoduchú matematické úkony môžete precvičovať už sa štvorročnými a päťročnými deťmi. Postupne sa pre nich stane matematika rovnako samozrejmá a jednoduchá ako iné každodenné činnosti, ako je napríklad prestieranie stola alebo umývanie rúk.
Jednoduchú matematické úkony môžete precvičovať už sa štvorročnými a päťročnými deťmi. Postupne sa pre nich stane matematika rovnako samozrejmá a jednoduchá ako iné každodenné činnosti, ako je napríklad prestieranie stola alebo umývanie rúk. / Foto: Bigstock

Matematika tvorí základ  vzdelania, pretože tí, ktorí vedia matematiku, môžu mať v dnešnom svete veľmi dobré uplatnenie v rôznych pracovných odvetviach. Z tohto dôvodu je veľmi potrebné zasievať lásku k matematike už odmalička. A tak počítať môžete začať už s predškolákmi. Stačí, keď využijete rôzne zábavné aktivity.

 

Jednoduché matematické úkony môžete precvičovať už sa štvorročnými a päťročnými deťmi. Postupne sa pre nich stane matematika rovnako samozrejmá a jednoduchá ako iné každodenné činnosti, ako je napríklad prestieranie stola alebo umývanie rúk. Zabudnite ale na bifľovanie alebo neustále opakovanie, tým skôr dieťa unudíte. Na precvičovanie jednoduchých matematických  zručností využívajte prirodzené prostredie, v ktorom sa dieťa pohybuje. Tu je pár jednoduchých tipov.

 

Používajte predmety každodennej potreby

Využite všetko, čo máte v domácnosti na to, aby ste svoje dieťa mohli učiť matematiku. Gombíky, centy, knihy, ovocie, kocky, hračky, taniere, cestoviny, strukoviny a čokoľvek iné môžete na precvičovanie použiť. Dieťa môže predmety spočítať a odčítať. Počítanie jabĺk je skvelá lekcia matematiky, ale spoločné počítanie jabĺk, pomarančov a vodných melónov rozširuje myšlienkový postup. Dieťa spája počítanie s rôznymi predmetmi, namiesto toho, aby prešlo rutinnou hrou s číslami 1, 2, 3...

 

Pečte koláčiky a spočítajte ich 

Môžete spojiť niekoľko činností dokopy. Nič vám nebráni v tom, aby ste spolu s dieťaťom napríklad piekli jednoduchý koláč a postupne zrátali počet kusov. Keď postupne začnete koláče jesť, dieťa si môže precvičovať odčítanie.

 

Bežné činnosti počas dňa a matematika

Precvičujte matematiku napríklad aj počas bežných činností počas dňa. Pomôžte svojmu dieťaťu vyťažiť maximum počas bežných aktivít  jednoduchými otázkami a úlohami. Môžete použiť napríklad nasledujúce otázky:

  • Koľko modrých áut vidíš na parkovisku?
  • Koľko čokolád sa nachádza na poličke v obchode?
  • Koľko detí sa s tebou hrá na ihrisku?
  • Koľko tričiek ideme vložiť do práčky do práčky?
  • Koľko tanierov sme dali na stôl?
  • Koľko žltých kociek máš na poličke?
  • Koľko áut je zaparkovaných pred panelákom?
  • Koľko kabátov visí na vešiaku?

 

Dieťa môže tiež spočítať príbory a zároveň ich triediť. Pomiešajte malé lyžičky s veľkými lyžicami a ukladajte ich na samostatnú kôpku. Pri prestieraní príborov k obedu môže dieťa pripraviť presne toľko lyžíc, vidličiek a nožov, koľko je členov rodiny. Spojí si jednotlivé počty a uvedomí si nové súvislosti. Môžete použiť aj iné predmety, s ktorými sa deti rady hrajú. Napríklad štipce na bielizeň. Vtedy môžete pripojiť aktivitu s farbami, teda triediť štipce podľa farieb a zároveň ich spočítať. Tak dieťa zistí, ktorá farba prevažuje a ktorá je v menšine. Požiadajte svoje dieťa, aby spočítalo, koľko ľudí bude pri víkendovom obede sedieť pri stole. Potom ho nechajte samostatne vybrať a pripraviť zodpovedajúci počet príborov, tanierov a pohárov. Môžete tiež spoločne nakupovať. Prečítajte dieťaťu zoznam vecí, ktoré treba nakúpiť a nechajte ho rátať, napr. ovocie, pečivo a podobne. Dieťa sa bude cítiť dôležito, pochopí, že rodičia potrebujú jeho pomoc pri nákupe. Neskôr ho môžete podporiť v tom, aby si samo pamätalo zoznam vecí na nákup.

 

Ovocie, zelenina a matematika

Môžete dieťaťu povedať, aby napríklad nakrájalo banán na 5 častí. Môžete sa ho tiež spýtať, koľko mesiačikov má mandarínka alebo pomaranč. Alebo koľko bobúľ má strapec hrozna. Alebo môžete dieťaťu povedať, aby každému členovi rodiny dalo na tanier 10 bobúľ hrozna. Môžete spolu tiež robiť obložené chlebíčky. Dieťa môže najprv porátať počet chlebov. Potom si rozráta na každý chlieb rovnaký počet kúskov šunky, salámy, paradajok, papriky a podobne.

 

Kúpeľňa a matematika

Večerný kúpeľ môže spájať príjemné s užitočným. Nahádžte do vane niekoľko rôznofarebných plastových téglikov rôznych tvarov a veľkostí, nechajte dieťa sa s nimi hrať a porovnávajte, koľko vody sa do nich zmestí. S menšími deťmi takto jednoducho preskúmate a ukážete si, čo znamená „plný" a „prázdny". Staršie deti môžete vyzvať, aby zistili, do ktorého pohárika sa vojde najväčšie množstvo tekutiny a či sú niektoré z obalov rovnako veľké, prípadne do koľkých menších sa dá naliať voda z toho najväčšieho. Nahádžte do vane najrôznejšie predmety: tégliky, kefky, kúsok mydla, autíčko, žinku, uzavretú tubu zubnej pasty, vatovú tyčinku, fľaštičku šampónu, lyžicu a podobne. Zisťujte, ktoré veci plávajú a ktoré hneď klesajú ku dnu, potom ich rozdeľte do dvoch skupín a spoločne spočítajte, ktorá je väčšia.

 

Rodinné zábavné aktivity a matematika

Pri večernom čítaní rozprávky si prezrite knižku zo všetkých strán, vysvetľujte, aký má kniha tvar, počítajte stránky, z obrázkového leporela môžete vyrobiť trojuholník alebo štvorec. Môžete sa hrať s plyšovými hračkami tak, že budete počítať, koľko ich je v izbe, koľko majú dokopy rúk, nôh, očí, koľko ich je rovnakej farby  a podobne. Alebo si zahrajte spoločne Človeče, nehnevaj sa. Táto hra je spoľahlivým pomocníkom. Pri hádzaní kockou aj počas postupovaní figúrok nahlas s dieťaťom počítajte. 

Čítajte viac o téme: Matematika
Zdieľať na facebooku