Ste veľmi zaneprázdnení a chcete zostať v kontakte so svojím dieťaťom? Vyskúšajte tieto tipy

Foto: Bigstock
Foto: Bigstock / Dieťa najviac inklinuje k ľuďom, ktorí majú na neho v živote najväčší vplyv. Najviac obdivuje rodičov a sú to pre neho najväčšie vzory.

Mnohí rodičia v súčasnej dobe sú prácou zaneprázdnení viac než kedykoľvek predtým. Z tohto dôvodu je pre nich veľmi náročné  zostať v  spojení so svojimi deťmi a vytvárať si s nimi silné puto. Čo robiť, aby ste dokázali zostať v pevnom kontakte s dieťaťom aj v časoch maximálneho pracovného vyťaženia?

 

Dieťa najviac inklinuje k ľuďom, ktorí majú na neho v živote najväčší vplyv. Ak si rodičia nedokážu s deťmi vytvoriť silné spojenie, tie sa budú snažiť si ho vytvoriť s niekým iným. A toto predstavuje určité riziko. Nie vždy budú pri nich  ľudia, ktorí im dokážu odovzdať také hodnoty, s ktorými súhlasíte aj vy. Riziko vzniká hlavne v období vytvárania rovesníckych skupín alebo tiež vtedy, keď dieťa objaví internet a postupne sa začne stávať závislé na sociálnych sieťach. Vaše silné spojenie môže zabrániť v tom, že si vaše dieťa nájde nevhodných priateľov. Najlepšou obranou pred tlakom rovesníkov je sebadôvera. Vyzbrojte svoje dieťa zdravým sebavedomím tým, že mu budete pripomínať jeho silné stránky, budete sa mu venovať v ich rozvíjaní, vždy ho pochváľte, keď niečo hodnotné a prospešné urobí, tešte sa z jeho úspechov. Takto bude jasne vidieť, na čom vám záleží a čo má zmysel robiť. Naučí sa správne rozhodovať, bude vidieť rozdiely medzi dobrom a zlom. Rozprávajte sa s ním o hodnote života a tiež o hodnotách v živote. Buďte úprimní a priznajte, že ani vy ste vždy nezvládali všetko jednoducho a že každý človek musí občas zápasiť s rôznymi problémami a že je dôležité aj o smútkoch hovoriť. Povzbuďte deti v tom, že vy – rodičia ste tí, komu sa môžu kedykoľvek vyžalovať a zdôveriť. A na toto všetko by ste mali mať čas každý deň. Kde ho však nájsť, keď sa vo vašom živote vyskytujú aj také obdobia, že sa možno nemáte ani kedy poriadne vyspať alebo najesť? Dnes to nie je nič výnimočné a čoraz viac ľudí žije aj takýmto spôsobom života. Veľa rodičov v snahe všetko dobehnúť, začne vymýšľať drahé výlety, exkluzívne pobyty a podobne. Samozrejme, aj toto môže niečo zachrániť. Ale existujú aj jednoduchšie a lacnejšie cesty. Pozrime sa na niekoľko jednoduchých spôsobov, ako to urobiť.

 

Vypnite rádio v aute 

Ak veľa cestujete, takmer určite počúvate rádio alebo podcast. A môžete to robiť aj naďalej zo zvyku, ak veziete svoje dieťa na tréningy, krúžky alebo do školy. Ale tých pätnásť minút, ktoré strávite šoférovaním, môže byť cenný čas na spojenie sa s vaším dieťaťom. Všetko vypnite a venujte sústredenú pozornosť len svojmu dieťaťu. Snažte sa vždy s ním komunikovať, keď ste spolu v aute.

Pýtajte sa na všetko, čo súvisí s jeho svetom a pýtajte sa hlavne na to, čo ho najviac zaujíma a čo mu robí radosť. Pýtajte sa tiež, čo si myslí o tom, čo robí rado a čo až tak rado nerobí a podobne. Je potrebné si uvedomiť, že kvalitne prežitý čas s dieťaťom nesúvisí s tým, koľko minút denne s ním budete, ale ako sa dokážete na svoje dieťa sústrediť, ako s ním dokážete prežívať prítomný okamih a ako s ním dokážete úprimne komunikovať.

 

Jedzte spolu

Rodiny jedia spolu menej ako kedykoľvek predtým. Niekedy sa spolu stretnú pri jednom stole len cez víkend. V minulosti  sedenie pri stole bolo príležitosťou stretnúť sa a spoločne diskutovať o bežných veciach. Vedci zistili, že deti, ktoré jedia s rodičmi, sú zdravšie, majú lepšie známky a častejšie sa vyhýbajú problémom s drogami alebo alkoholom. Vyberte si niekoľko dní v týždni, kedy môžete očakávať, že sa všetkým členom rodiny bude dať zhromaždiť sa  pri večernom stole. Nikto by nemal mať pri stole telefón alebo tablet. Vychutnajte si spoločne jedlo a  spoločný rozhovor. Výskumy  tiež ukazujú, že spoločné stravovanie má nielen  pozitívne účinky na fyzickú a duševnú pohodu detí, ale  môže tiež posilniť komunikáciu a rodinné väzby. Ak sa nemôžete zhromaždiť na večeru ako rodina z dôvodu zaneprázdnenosti, skúste takto realizovať raňajky. Dôležité je, že sa stretnete a vychutnáte si jedlo bez vyrušovania. Ak máte cez víkendy trochu viac času, skúste s dieťaťom uvariť niečo, čo má rado. Varenie je užitočná zručnosť, ktorú by ste mali dieťa učiť. Užívajte si tieto spoločné chvíle, lebo neprecvičujete len zručnosť potrebnú pre život, ale predovšetkým spoločne trávite čas. Spoločné varenie ponúka aj dostatok priestoru na vzájomnú komunikáciu.

 

Darčeky kupujte premyslene

Vhodne zvolený darček darovaný vo veľmi správnom čase dokáže urobiť zázraky. Samozrejme, väčšinou sa darčeky kupujú na narodeniny, meniny a na Vianoce. Ale drobný darček darovaný v správnom čase má svoje veľké čaro. Takéto darčeky súvisia hlavne s podporou toho, čo dieťa rado robí, čomu sa venuje a čo by potrebovalo pri rozvoji svojej záľuby. Keď rodič dokáže z rozhovoru vycítiť takéto prianie dieťaťa a potom mu kúpi práve túto vysnívanú vec, dieťa si hlboko uvedomí, že rodič ho naozaj pozná, počúva jeho slová, chce mu urobiť radosť a že ho má veľmi rád. Takýto darček ukazuje dieťaťu, že vám na ňom skutočne záleží.

 

Prezraďte dieťaťu tajomstvá zo svojho života

Deti si často myslia, že rodičia sú vo všetkom perfektní a netušia, že aj oni museli vo svojom živote prekonať množstvo prekážok. Zdieľanie životných lekcií alebo rozprávanie o chybách urobených v minulosti, vám zaistí lepší vzťah s vaším dieťaťom a naučí ho, že je v poriadku nebyť stále dokonalý. Okrem toho si dieťa môže vziať vaše životné lekcie k srdcu a možno ich poznanie mu pomôže vyhnúť sa chybám, ktoré ste urobili vy. Keď hovoríte o chybách, rozprávajte o tých , ktoré ste urobili, keď ste boli vo veku vášho dieťaťa. Nemali by ste dieťa zaťažovať ťažkosťami, ktoré zažívate v dospelosti.

 

Dajte dieťaťu najavo, že nie ste kamaráti

Ideálne je, keď sa k svojmu dieťaťu správate  láskavo a s úctou, chápete, čo ho zaujíma a hráte sa s ním. Samozrejme, dôležité je aj to, aby dieťa videlo, že nie ste jeho kamarát, ale rodič a že vo vzťahu musia existovať aj určité hranice. Uviesť do rovnováhy túžbu zaobchádzať so svojím dieťaťom dobre a zároveň mu dať najavo, že vás musí počúvať, je jednou z najväčších výziev pri výchove dieťaťa. Správajte sa k svojmu dieťaťu láskavo, ale zároveň myslite na dôležitosť stanovovania limitov a nebojte sa ho usmerňovať a ak treba buďte aj prísni.

 


Zdroje:
Susan Stiffelman: Osvietený rodič
5 tips for staying connected with your children when youre busy
The importance of eating together

Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi, Rodina
Zdieľať na facebooku