Akákoľvek zmena vychádza z nášho myslenia. Ako získať odvahu urobiť zmenu?

Zmeniť vlastný život od základov môže byť náročné, no vzrušujúce zároveň. A taktiež potrebné, ak sa konečne chcete posunúť ďalej a rásť.
Zmeniť vlastný život od základov môže byť náročné, no vzrušujúce zároveň. A taktiež potrebné, ak sa konečne chcete posunúť ďalej a rásť. / Foto: Bigstock

Zmeniť vlastný život od základov môže byť náročné, no vzrušujúce zároveň. A taktiež potrebné, ak sa konečne chcete posunúť ďalej a rásť.

 

Niekto žije tak, že je so svojím životom spokojný a veľa vecí nemusí riešiť, skôr sa snaží v ich realizácii vytrvať. Niektorí však túžia zmeniť svoj život vo viacerých oblastiach, pretože im veľa vecí nevyhovuje. Existuje niekoľko signálov, ktoré jasne naznačujú, že musíte urobiť zmenu v živote. Sú to väčšinou tieto signály:

 

1.Strácate motiváciu

Každý by mal mať nejaký zdroj energie. Ak ho nemáte a ak neexistuje nič, na čo by ste sa tešili, je to jeden zo signálov, že by ste mali urobiť zmenu vo svojom živote.

 

2.Cítite sa nešťastne aspoň raz denne 

Zvykneme úplne ignorovať pocit nešťastia či zarmútenosti, pretože je pre vás bežné sa takto cítiť. Nikto predsa nedokáže byť neustále iba veselý. No pokiaľ sa takto cítite neustále, a to aj bez nejakého väčšieho dôvodu, potom by ste mali vo vašom živote urobiť nejakú zmenu.

 

3. Ľudia okolo vás sa menia

Ľudia sa menia. Stávajú sa z nich presne tie osoby, ktorými sa mali stať. A vy sa môžete nad úspechom ostatných rozčuľovať koľko len chcete, no nič sa nezmení. Pokiaľ neotvoríte zmene dvere aj vy, potom nikdy nepríde.

 

4. Nudíte sa

Nemusíte prežívať nekonečné dobrodružstvá každý deň. No rovnako nie je dobré, ak sa neustále nudíte a zabíjate svoj vlastný čas. Ak je nuda na vašom dennom poriadku, ak máte dni, ktoré nemajú žiadny cieľ, potom je to ďalší zo znakov, že je čas na zmenu. 

 

5. Ste vystresovaní

Stres je jedným z najčastejších dôvodov, prečo by ste mali vo svojom živote niečo zmeniť. Je pravda, že v čom väčšom strese ste, tým sa môžete cítiť úzkostlivejšie a je pre vás ťažšie vykonať akúkoľvek zmenu, ale je potrebné vedieť, že zmena je presne to, čo potrebujete.

 

6. Bojíte sa

Každý z nás sa niečoho občas bojí. Ale ak z niečoho pociťujete strach každý deň, práve nastal čas, aby ste urobili zmenu.

 

7. Chýba vám niečo, čo by vám robilo radosť

Možno už nemáte radosť z tých vecí ako pred rokom. V tom prípade si potrebujete nájsť niečo nové. Niečo, vďaka čomu budete znova cítiť vzrušenie a radosť. 

 

Ak chcete urobiť v živote nejaké zmeny, musíte si najprv vytvoriť predstavu o tom, v ktorej oblasti by ste chceli zmeny urobiť. Mali by ste mať predstavu o tom, ako by mal váš život vyzerať. Čím konkrétnejšiu a realistickejšiu predstavu si vytvoríte, tým väčšiu šancu máte sa k nej aj reálne priblížiť. A úplne ideálne je aj to, keď si čo najviac vecí z vašich predstáv aj zapíšete. Albert Einstein povedal, že predstava je prehliadka toho, čo život prinesie. Keď sa vám to, po čom túžite, dostane do sveta vašich myšlienok, budete môcť rýchlejšie svoj sen uskutočniť. B.Moestl vo svojej knihe Ako naplno využiť silu svojej mysli píše: „Čokoľvek chceme dosiahnuť alebo čokoľvek chceme zmeniť, musíme najprv zmeniť v našich myšlienkach a predstavách. Všetko ostatné postupne príde samo. Predstaviť  si zmenené podmienky je spočiatku veľmi ťažké. Ale neskôr je to stále jednoduchšie, až sa to stane úplnou samozrejmosťou.“ Urobiť zmenu v živote si vyžaduje čas a veľa ústupkov a tiež vystúpenie zo svojej zóny komfortu. Pri snahe urobiť zmenu, sa možno ocitnete v  situáciách, ktoré budete vnímať ako rizikové a budú vám spôsobovať strach.  Robiť zmeny nie je úplne ľahké, ale ak budete  veľmi chcieť, zvládnete to. Tí, ktorí to už zvládli, väčšinou dodržiavali niekoľko z nasledujúcich krokov.

 

Zbavte sa toho, čo vás najmenej zaujíma

Počas dňa vás neobmedzuje čas, ale vaša energia. Váš život je tak priamym odrazom toho, do čoho ju investujete. Pokiaľ chcete skutočné zmeny, tak okrem toho, čo vás zaujíma, musíte prísť i na to, čo vás zaujíma najmenej. A tejto záťaže sa zbavte. Svoju energiu vložte do niečoho, na čom vám skutočne záleží.

 

Zaznamenajte si víziu svojho života

Ak chcete svoj život zmeniť, tak si napíšte víziu vášho života. Zamerajte sa na to, čo chcete cítiť, čo chcete robiť každý jeden deň, s kým chcete byť a ako chcete tráviť svoj čas. Nájdite si čas a snažte sa vyriešiť to, čo je pre vás dôležité a prečo je to dôležité. Čo je to, čo chcete dosiahnuť vo svojom živote? Aké sú vaše sny? Čo vám robí radosť? Túto víziu si vytlačte a zaveste si ju na stenu, pri ktorej najčastejšie pracujete.

 

Nájdite zmysel v tom, čo chcete zmeniť

Kedykoľvek sa rozhodnete vykonať zmenu, je potrebné najprv pochopiť pohnútky k tomu. Mali by ste začať tým, že si definujete svoje základné hodnoty a určíte, čo je pre vás dôležité. Musíte byť schopní určiť, čo je váš cieľ. Myšlienka na dosiahnutie cieľa a predstava, aké to bude, by mali vo vás vyvolávať pozitívne pocity. Opýtajte sa sami seba: „Čo chcem touto zmenou dosiahnuť?" Majte naozaj v tomto jasno, lebo je to veľmi dôležité pre vašu spokojnosť, pretože to bude kľúčovým motivačným faktorom, ktorý bude riadiť všetko, čo urobíte a ako si nastavíte svoje krátkodobé a dlhodobé ciele.

 

Snažte sa pochopiť potenciálne prekážky a aktívne ich odstraňujte

Často trávite čas premýšľaním o minulosti? Tú už však nemôžete zmeniť, tak tieto myšlienky nechajte odísť. Jediné, nad čím máte kontrolu, je to, čo sa deje práve teraz a ako sa rozhodnete žiť svoj súčasný a budúci život. Je výhodou vytvoriť si plán na dosiahnutie zmien a prekonanie prekážok, pretože to, že ste ho ešte neurobili, môže byť dôvodom, že ste sa doteraz nedopracovali k zmene alebo ste sa o ňu neúspešne pokúsili v minulosti.

 

Nebojte sa zlyhania

Ľudia sa často za každú cenu pokúšajú vyhnúť zlyhaniu. Zvyčajne sa zapájajú do činností, v ktorých sa cítia byť dobrí a radšej nevychádzajú zo svojej komfortnej zóny kvôli strachu, aby nevyzerali hlúpo. V detstve to však tak nebolo. Keď sme sa niečo učili, opakovali sme to aj stokrát, hoci sme sa občas udreli. Najväčšie mozgy v histórii si udržali túto detskú zvedavosť po celý svoj život. Thomas Edison, pravdepodobne najväčší tvorivý vedec všetkých čias, zápasil ťažšie, než ktokoľvek iný, aby vynašiel žiarovku. Neuspel viac ako 10 000 krát. Keď sa ho pri jednom rozhovore opýtali, ako sa cítil počas svojich zlyhaní, bez zaváhania odpovedal: „Ešte som nezlyhal. Práve som vynašiel 10 000 spôsobov, ktoré nebudú fungovať." A preto nebuďte smutní, keď sa vám občas nedarí. To nevadí, dôležité je, že kráčate po ceste a hľadáte niečo nové. Najhoršie je zostať stáť na jednom mieste.

 

Snažte sa eliminovať strach

Ak chcete zmeniť svoj život a naučiť ovládať svoj strach, musíte si uvedomiť, že sú to len pochody vo vašej mysli, ktoré nie sú reálne. Ak si to neuvedomujete, tieto pochody si môžete tak sprítomniť, že ich začnete vnímať ako pravdivé. Začnú ovládať váš život, budete cítiť nespokojnosť a nenaplnenosť. Akonáhle im začnete čeliť, získate silu a energiu zmeniť svoj život.

 

Snažte sa obklopovať pozitívnymi vecami

To, samozrejme, tiež nie je také jednoduché, ako by sa mohlo zdať. Ak ste obklopení negativitou, je ťažko očakávať, že budete mať pozitívny a radostný život. Keď sa rozhodnete urobiť zmenu k pozitívnemu, môžete to zvládnuť vďaka týmto prístupom:

  • začnite byť viac vďační,
  • viac sa usmievajte,
  • začnite sa tešiť z maličkostí a z každého nového dňa,
  • začnite viac pomáhať druhým,
  • začnite preberať plnú zodpovednosť za svoje konanie,
  • pristupujte pozitívne k riešeniu problémov,
  • obklopujte sa ľuďmi, ktorí vás dokážu podporiť,
  • začnite viac odpúšťať,
  • začnite ľudí vnímať takých, akí sú a nesnažte sa ich neustále meniť podľa vlastných predstáv.

 

Buďte dôslední, trpezliví a vytrvalí

Uskutočňovanie zmien v živote vyžaduje veľké odhodlanie, veľa trpezlivosti, dôslednosti a vytrvalosti. Dôležité je postupne si uvedomovať, čo ste už dosiahli a nevzdávať sa. Keď si uvedomíte všetky malé kroky, ktoré ste už urobili k dosiahnutiu želaného stavu, dostavia sa zmeny, ktoré vás pozitívne naplnia a to, čo robíte bude mať pre vás zmysel. Dôležité je tiež radovať sa z týchto malých zmien. Zakaždým, keď sa niečo nové učíte, získavate viac poznatkov a viac vedomostí. Tešte sa z toho.

 

Prevezmite zodpovednosť

Existuje veľa ľudí, ktorí chcú zmeniť svoj život, ale nie sú ochotní prevziať za to zodpovednosť. Čakajú na nejaký zázrak, ktorý za noc zmení ich život. Takto to však nefunguje. Ak prevezmete zodpovednosť za život, ktorý vytvárate, začnete napredovať. Ak budete neustále niekoho obviňovať za vašu momentálnu situáciu, nepohnete sa z aktuálneho miesta.

 


Zdroje:
B.Moestl: Jak naplno využíť sílu své mysli
Ready to change your life
Change your life

Čítajte viac o téme: Šťastie, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku