Priateľov potrebujeme všetci. Prečo sú pre nás takí dôležití?

Silné priateľstvá významne ovplyvňujú náš život.
Silné priateľstvá významne ovplyvňujú náš život. / Foto: Shuttrstock

Nájsť si naozajstného priateľa, človeka, ktorý nás sprevádza skoro celým  životom, je niekedy dosť náročné. Takého, ktorý stojí pri nás v dobrom aj v zlom, povzbudí a nezávidí, dopraje a veľa nežiada. 

 

Od najstarších čias mnohí filozofi a iní myslitelia tvrdili, že jeden skutočný priateľ je hodnotnejší než vlastnenie všetkých bohatstiev na svete. Určite každý túži po skutočnom priateľstve. Je to tá najprirodzenejšia túžba človeka. Niekto má v živote jedného verného priateľa, niekto ich má viac. Existujú tiež priateľstvá, ktoré nevydržia po celý život. Často trvanie priateľstva ovplyvňuje práca, rodina, výchova detí, dlhodobý pobyt v zahraničí, meniace sa záujmy, meniace sa hodnoty a podobne. Ľudia prichádzajú do nášho života z nejakého dôvodu. Vždy existuje niečo, čo priateľov spája. Namiesto vytvárania priateľstiev s náhodnými ľuďmi, máme tendenciu budovať putá s ľuďmi, s ktorými máme spoločné záujmy, zdieľame spoločné hodnoty, prešli sme rovnakými ťažkosťami a navzájom sa dokážeme podporovať. Keď spoznávame ľudí, existujú štyri dôvody, pre ktoré vyhľadávame priateľov. 

 

1. Potrebujeme spriaznenú dušu

Každý z nás potrebuje niekoho, kto ho nebude súdiť, neustále kritizovať, kto ho nesklame. Potrebujeme niekoho, komu môžeme povedať svoje tajnosti, kto nás pochopí. Potrebujeme mať nablízku človeka, ktorý chápe naše myšlienky a slabosti. Potrebujeme človeka, pri ktorom sa môžeme cítiť pohodlne a uvoľnení. Je to niekto, pri kom sme spokojní s tým, kým sme a nemusíme sa na nikoho hrať a pretvarovať sa. Naučiť sa rešpektovať jedinečnosť každého človeka, je naozaj veľká vec. A ešte vzácnejšie je, keď dokážeme našich priateľov podporovať, keď vieme chápať ich sny či túžby a obdivovať ich jedinečné schopnosti. Ignorovať druhého je jednoduchšie, ako ho podporovať. Pomoc a podpora totiž vyžadujú energiu navyše. A možno pomôže len to, že spolu mlčíme. 

 

2. Nikdy sa nezabavíme tak dobre sami

Dni sú väčšinou stresujúce a my sme naučení byť vážni v práci i v živote. V takomto napätí sa nedá žiť neustále. Potrebuje radosť, smiech a zábavu. A na toto potrebujeme tiež priateľov. Potrebujeme niekoho, s kým môžeme zdieľať svoju radosť a nadšenie z určitých vecí. Ak sa nám darí, skutočný priateľ sa teší s nami. Nezávidí. Sila priateľstva sa overuje aj v takýchto situáciách. Keď sme šťastní, náš priateľ je šťastný s nami. 

 

3. Každý občas potrebuje pomoc

Nikto nie je dokonalý a každý potrebuje občas s niečím pomôcť. Napríklad sme veľmi často frustrovaní v práci a nie sme si celkom istí, prečo to tak je. Alebo sa môžeme cítiť nespokojní vo vzťahu či v rodine. Keď sa o svojich problémoch môžeme dôverne porozprávať s priateľmi, keď sa s nimi podelíme o svoj zmätok v duši, často na riešenie prídeme aj sami. Vďaka dôvernému rozhovoru sa naša myseľ stáva jasnejšia a sama prichádza s novými riešeniami. Priateľ, ktorý nám dáva konštruktívne rady a kladie nám skúmajúce otázky, nás môže inšpirovať k vyriešeniu problémov a k lepšiemu poznaniu seba samého. Keď sa človek dostane do ťažkostí, často nepotrebuje toho veľa. Potrebuje hlavne podporu, inšpiráciu a niekoho, kto ho chápe a povzbudí. To, že niekto nám v ťažkej chvíli verí a cítime, že sa máme o koho oprieť, môže pre nás znamenať veľmi veľa. 

 

4. Naše ciele sa stávajú dosiahnuteľnejšie

V živote nadväzujeme kontakty a hľadáme aj takých priateľov, ktorí nám pomáhajú dosiahnuť naše ciele. Všetci máme svoje sny a ciele, ale ako jednotlivci sme často slabí na to, aby sme si splnili všetko, čo sme si naplánovali. Samozrejme, okrem výnimiek. Sú aj veľmi silní jedinci, ktorí to dokážu. Niektorí ľudia však na to, aby rozbehli určité činnosti a procesy, potrebujú priateľov, ktorí ich dokážu podporiť, povzbudiť a tiež poradiť. Motivátor a kouč Jim Rohn svojim klientom hovorieval: „Ste priemerom  piatich ľudí, s ktorými trávite najviac času, vrátane seba samého.“ Naše postoje, názory, myšlienky a príjem sú priemerom týchto piatich ľudí. Keď sa budeme obklopovať ľuďmi, ktorí majú ciele a sny, ľahko sa inšpirujeme a raz sa takými staneme aj my. Ale funguje to aj naopak. Podobné sa priťahuje. Stávame sa podobný ľuďom, s ktorými trávime najviac času. Ľudia okolo nás majú na nás veľký vplyv, vplývajú na našu osobnosť, názory, ciele a na všetko, čo chceme dosiahnuť. Správne typy ľudí nám pomôžu dosiahnuť úspech skôr než tí, ktorí nás budú v osobnostnom rozvoji brzdiť. 

 

Je naozaj krásne, keď môžeme byť spojení s priateľmi, s ktorými sa dá otvorene a úprimne komunikovať, ktorí nás podporujú, rozumejú nám a pomáhajú nám stávať sa lepším a šťastnejším človekom. Na skutočnom priateľstvo je nádherné, že funguje na akúkoľvek vzdialenosť. Fyzická diaľka totiž môže zabrániť fyzickému objatiu, ale nie prejavom pochopenia, povzbudenia, podpory. Preto sa tiež vzdialenosť ľudí vo vzťahu nemeria na metre, ale na blízkosť ich sŕdc. Skutočný priateľ je nám najbližší aj vtedy, keď je niekoľko kilometrov od vás. Falošný priateľ môže byť blízko nás, a predsa sa v najťažších chvíľach správa ako cudzinec.

Čítajte viac o téme: Priateľstvo
Zdieľať na facebooku