Zen&Tangle, kresba, ktorá pomáha meditovať

Cieľom Zen&Tangle je podporiť pokoj a meditáciu prostredníctvom sledovania štruktúrovaných vzorov, ktoré tvoria  obrazy. Táto  technika ponúka relaxáciu, meditáciu a zábavu.
Cieľom Zen&Tangle je podporiť pokoj a meditáciu prostredníctvom sledovania štruktúrovaných vzorov, ktoré tvoria obrazy. Táto technika ponúka relaxáciu, meditáciu a zábavu. / Foto: Pexels

Zen&Tangle je metóda kreslenia, ktorá opakovane používa všetky geometrické a krivočiare tvary. Cieľom je podporiť pokoj a meditáciu prostredníctvom sledovania štruktúrovaných vzorov, ktoré tvoria obrazy. Táto  technika ponúka relaxáciu, meditáciu a zábavu.

 

Tvorcovia techniky, Maria Thomas a Rick Roberts, hovoria, že takmer každý človek môže vytvoriť zaujímavé obrazy. Hlavným cieľom tejto metódy kreslenia je zvýšiť koncentráciu a tvorivosť, ako aj poskytnúť pocity pokoja a spokojnosti prostredníctvom umeleckej činnosti. Vychádza z predpokladu, že vo všeobecnosti zanedbávame základnú časť nášho bytia spojenú s kultivovaním prostredníctvom umenia. Maria Thomas a Rick Roberts ponúkajú túto metódu ako pomôcku, ktorá môže ľuďom pomôcť rozvíjať sa v tomto smere.

 

V čom spočíva podstata metódy?

Autori sú presvedčení, že metóda je jednoduchá na pochopenie a ľahko sa dá použiť aj keď sú ľudia niekedy presvedčení, že nie sú vôbec schopní pracovať s ceruzkou a farbami.  Maria Thomas a Rick Roberts hovoria: „Každá realizovaná línia je vytvorená vedomým a premysleným spôsobom, akoby tvary predstavovali myšlienky, slová alebo fakty. To znamená, že metóda pomáha odhaľovať to, čo je v našich životoch relevantné. Nezáleží na tom, ako obrázok vyzerá, ide o prepojenie našej mysle s rukou a papierom. To umožňuje novým myšlienkam prúdiť a zároveň sa môžeme sústrediť na prítomný okamih. Guma nie je povolená, pretože nie je dovolené vymazávanie myšlienok. Každá je dôležitá.“ Skutočnosť, že neexistuje žiadne vopred stanovené riešenie, ako to býva často určené pri iných činnostiach, môže najskôr zneisťovať, ale neskôr si každý vychutnáva slobodu v tvorbe. Pri tvorbe metódou Zen&Tangle tiež objavujete nové zručnosti a schopnosti pri vytváraní svojich krásnych a neočakávaných výsledkov. Metóda funguje, pretože:

  • Je to zábava.
  • Ľahko sa dá naučiť.
  • Každý ťah sa dá ľahko nakresliť.
  • Neexistujú žiadne chyby.
  • Neexistujú žiadne vopred naplánované výsledky.
  • Vždy viete, čo máte robiť ďalej.
  • Výsledok je nečakaný a krásny. 

 

Čo ponúka Zen&Tangle metóda?

Prostredníctvom Zen&Tangle metódy kreslenia sa môžete:

  • uvoľniť,
  • rozvíjať svoju fantáziu,
  • dôverovať svojej kreativite,
  • skúmať svoje vlastné ja,
  • vážiť si sám seba,
  • liečiť sa,
  • zbaviť sa nespavosti, ak kreslíte pred spaním,
  • cítiť vďačnosť za tento krásny svet a za všetko, čo môžete urobiť,
  • zabávať sa.

 

Ako postupovať?

Existuje množstvo videí, pomocou ktorých sa s touto metódou môžete podrobne zoznámiť. Jednoduché vzory sa kreslia väčšinou čiernym perom na malé kartičky 9x9 cm. Najlepšie sa osvedčil klasický školský výkres, ktorý kúpite v papiernictvách. Predávajú sa aj originál Zen&Tangle kartičky, ktoré majú rozmery 8, 9x8, 9 cm, ale postačí aj výkres narezaný na rozmer 10x10cm. Veľkosť papiera je menší, aby ste sa pri kresbe zrelaxovali a nebol tak časovo veľmi náročný. Ceruzka slúži na načrtnutie kompozície na papieri a potom na jemné tieňovanie. Najčastejšie sa používa ceruzka s tvrdosťou 2B. Môžete použiť aj linery, teda tenké fixy, ale pokojne vám poslúži aj pero. Najlepšie sú čierne linery, napríklad SAKURA, Centropen, Edding... Na internete nájdete veľa motívov, nápadov a obrázkov. 

Kreslenie vypne hlavu a zostanete len vy a vaša kresba. Väčšinou sa začína kresbou  akoby vlákna a opakovane sa do neho zapletá nejaký vzor, ​​ktorý  si podľa vlastnej fantázie vytvárate. Obrázok sa dá väčšinou dokončiť do 15 minút. Kreslenie Zen&Tangle je čisto kreslenie pre radosť. Na nič nemyslíte a existujete len v prítomnom okamihu. Zrazu dokážete vytvoriť rôzne kombinácie čiar, guličiek a vlnoviek, ktoré sa postupne objavia na papieri. 

Dôležité je, že pri tejto metóde si môžete poriadne oddýchnuť a aspoň chvíľu nemusíte na nič myslieť, len prežívate radosť z tvorenia.

Čítajte viac o téme: Meditácia
Zdieľať na facebooku