Dôvody na vďačnosť existujú aj v dobe, keď prežívame utrpenie

Nielen príjemné obdobie, ale aj to, ktoré je spojené s trápením a problémami, človeka niečo naučí a veľa vecí mu vysvetlí. A za toto poznanie je dôležité ďakovať.
Nielen príjemné obdobie, ale aj to, ktoré je spojené s trápením a problémami, človeka niečo naučí a veľa vecí mu vysvetlí. A za toto poznanie je dôležité ďakovať. / Foto: Bigstock

Utrpenie je často spojené so smútkom. Je to úplne prirodzené a pochopiteľné. No po určitej dobe si človek často uvedomuje, že nielen príjemné obdobie, ale aj to, ktoré je spojené s trápením a problémami, ho predsa len niečo naučilo, veľa vecí vysvetlilo, ba dokonca ponúklo nové a oveľa lepšie riešenia a možnosti.  

 

Mnoho filozofov už v minulosti upozorňovalo na to, že život nám nedáva len to, čo chceme, ale hlavne to, čo potrebujeme. Keď napríklad vo vzťahu robíte maximum a stále nedostávate to, čo si myslíte, že si to zaslúžite, nemusí to znamenať, že si to nezaslúžite, ale že si zaslúžite oveľa viac. Často práve čas, odstup a určitý nadhľad nám pomáhajú pochopiť náročné situácie, ktoré sa občas v našich životoch objavujú. To, čo sa v určitom čase javí ako negatívne, mnohí ľudia po určitej dobe vyhodnocujú ako pozitívny stimul, ktorý ich posunul lepším smerom. Keď si spätne premietnete niektoré udalosti zo života, možno zistíte, že práve tie problémové, náročné a nepríjemné vás najviac posunuli pozitívnym smerom. Možno práve teraz sa nachádzate v nepríjemnej situácii a túžite sa z nej dostať. Možno vám na na tejto ceste pomôže uvedomenie si skutočností, ktoré vás práve v tejto chvíli učia novému vnímaniu realitu a za ktoré možno o pár dní budete ďakovať. V ťažkých chvíľach môžeme ďakovať napríklad za toto:

 

1. Poďakovanie za pravdu

Mnoho ľudí uprednostňuje milosrdnú lož pred pravdou. Mnohí žijú aj niekoľko rokov v klamstve, trpia alebo sa boja situáciu riešiť. Mnoho negatívnych vecí sa takto naťahuje aj niekoľko rokov, hromadí sa úzkosť, stres, nepohodlie, zlá nálada. Ale nič sa nemôže naťahovať donekonečna. Pravda po určitej dobe vždy vypláva na povrch. A čím dlhšie sa problém nerieši, tým bolestnejšie je precitnutie. Keď však už idete do finále a pravda sa v určitom okamihu objaví na hladine, treba za ňu poďakovať. Spoznanie pravdy vás totiž privedie k riešeniu toho, čo sa dlhé roky neriešilo. Nastáva zvrat, riešenie, upokojenie a následné hľadanie nových možností. Prichádza pocit úľavy, ktorý postupne naštartuje nové sily vo vašom živote. Za to, že k tomu došlo, poďakujte pravde. Tá vás oslobodila. Tieto situácie nás učia otvárať oči. Vďaka tomuto poznaniu dokážeme odlíšiť skutočnosť od domnienok a už si veľmi dobre uvedomujeme, že slová môžu klamať, ale činy sú vždy pravdivé.

 

2. Poďakovanie za nové možnosti

Ideme nejakým smerom. Myslíme si, že je správny. Vtom nastane problém. A musíme urobiť zmenu. V prvom momente si myslíme, že sme prehrali. Často je to však len klam. Keď momentálne nedostávame to, čo očakávame, neznamená to ešte, že sa v živote neposúvame. Možno len ideme po nesprávnej ceste a čaká na nás lepšia možnosť. V takejto chvíli je potrebné dôverovať životu, pretože má pravdepodobne s nami lepšie plány. Každé uzavretie kapitoly v živote nám ponúka možnosť otvoriť novú kapitolu a často dokonca úplne novú knihu. Niekedy najväčšie skúsenosti nemožeme získať ináč ako vlastným negatívnym zážitkom, šokom alebo sklamaním.

 

3. Poďakovanie za ľudí

Každý človek, ktorý sa stane súčasťou nášho života, nás určitým spôsobom ovplyvňuje. Buď pozitívne, alebo negatívne. Ten, kto nás zradil, nám ukázal, čomu sa máme v budúcnosti vyhnúť. Niekedy jediný spôsob, ako spoznať, komu sa nedá dôverovať, je dať mu príležitosť, aby nás zradil. Ten, kto nám pomohol, nám umožnil byť viac sám sebou, dodal nám silu, odvahu, naučil nás prekonávať prekážky alebo sme sa vďaka nemu stali lepším človekom. A tak každý človek sa pre nás stáva darom, pretože každý nás posúva určitým smerom. Dôležité je, že nezostávame stáť na jednom mieste. A na mieste nezostávame preto, že zostať stáť, je to najťažšie. Keď totiž prechádzame peklom, dobre vieme, že najdôležitejšie je neprestať kráčať.

 

4. Poďakovanie za nové nápady a novú cestu

Keď sa niečo rúca, buď môžeme zostať smutní z toho, alebo môžeme začať rozmýšľať nad novými možnosťami. Život nám prináša neúspechy nie preto, aby sme rezignovali, ale aby sme nastúpili na inú cestu. Možno práve neúspech má za úlohu rozdúchať v nás novú túžbu. Ideálne je vnímať neúspechy ako dôvod ešte viac zaťať zuby, poučiť sa a skúsiť to znovu a lepšie. Chyby nám len hovoria, kde máme hľadať svoje rezervy.

 

5. Poďakovanie za to, čo nám ešte zostalo

Keď niečo stratíme, v prvej chvíli prežívame ľútosť a riešime, o čo sme prišli. Toto je tiež dôležité poznanie, lebo nám hovorí to, čo je pre nás naozaj cenné a hodnotné a na čo si musíme dávať pozor. Neskôr k týmto emóciám však musíme pridať rozum. Ten nám napovie, že minulosť sa nedá zmeniť. A tak v tejto chvíli je potrebné si uvedomiť, že aj keď prežívame niečo nepríjemné, stále zostáva niečo pozitívne, na čom môžeme stavať. Len to musíme nájsť. Je potrebné myslieť hlavne na ľudí, ktorí pri nás stáli a na zručnosti, schopnosti a vedomosti, ktoré nám zostali. Práve na týchto skutočnostiach môžeme postaviť novú perspektívu.

 


Zdroje:
Templar Richard: 100 zlatých pravidel pro spokojený život
Kolektív autorov: Poznaj svoju osobnosť
Brendon Burchard: Životný náboj
Čítajte viac o téme: Vďačnosť
Zdieľať na facebooku