Stratili ste chuť pracovať? Vyskúšajte tipy, ktoré vám pomôžu sa opäť naštartovať

Keď zrazu máte pocit, že sa vaše počiatočné ideály a nadšenie z práce začali vytrácať, tak nečakajte a ihneď začnite konať. Niekedy stačí niekoľko jednoduchých krokov a vašu radosť z práce opäť začnete pociťovať a  nadšenie sa k vám opäť vráti.
Keď zrazu máte pocit, že sa vaše počiatočné ideály a nadšenie z práce začali vytrácať, tak nečakajte a ihneď začnite konať. Niekedy stačí niekoľko jednoduchých krokov a vašu radosť z práce opäť začnete pociťovať a nadšenie sa k vám opäť vráti. / Foto: Bigstock

Človek nie je stroj a nedokáže s rovnakým nadšením a nasadením pracovať niekoľko rokov. Určite sa už každý z vás stretol s tým, že do práce sa neteší tak veľmi, ako keď s ňou začínal. Alebo večer nejdete spať s pocitom, že sa tešíte ráno do práce. Ako zmeniť tieto pocity a vrátiť sa k  prvotnému nadšeniu?

 

Keď zrazu máte pocit, že sa vaše počiatočné ideály a nadšenie z práce začali vytrácať, tak nečakajte a ihneď začnite konať. Niekedy stačí niekoľko jednoduchých krokov a vašu radosť z práce opäť začnete pociťovať a  nadšenie sa k vám opäť vráti. Čo teda môžete urobiť?

 

1. Nerobte všetko sami

Niekedy sa človek v práci unaví len preto, že všetko sa snaží robiť sám. K takémuto spôsobu práce sa často dopracuje dobrovoľne, a to len preto, lebo nedôveruje iným, myslí si, že len on to dokáže urobiť dobre alebo sa nechce na nikoho spoliehať. Ak ste teda vo vedúcej pozícii a môžete prácu delegovať aj na iných, urobte to. Zamyslite sa nad tým, ktorý zamestanec sa na čo najlepšie hodí, čo najlepšie zvládne a požiadajte ho o pomoc. Niekedy sa ľudia uzatvárajú do seba a riešia problémy len vo svojej hlave. Často však viac hláv vyrieši problém skôr a možno aj lepšie. Preto je dobré vrátiť sa ku komunikácii a spoločnému riešeniu úloh na pracovisku.

 

2. Myslite na efektivitu

Vystúpte zo zabehnutého stereotypu takým spôsobom, že sa hlboko zamyslíte nad tým, čo už niekoľko mesiacov robíte rovnakým spôsobom a neprináša vám to želaný efekt. Tam, kde sa nedarí, kde sú prekážky, musíte niečo začať robiť iným spôsobom. Neda sa donekonečna robiť veci rovnako a čakať iný výsledok. Musíte teda myslieť aj na to, či vaša práca má zmysel a tiež na to, či energia, ktorú venujete práci, je adekvátne zhodnotená. Ak to tak nie je, hľadajte nové možnosti, nové cesty alebo nových spolupracovníkov.

 

3. Stretávajte sa s ľuďmi

I keď je to niekedy zložité, snažte sa obklopovať inšpiratívnymi ľuďmi. Tieto stretnutia dokážu dodať obrovské množstvo energie a tiež zaujímavých myšlienok. Otvárajú kreativitu a novú nádej.

 

4.Spomeňte si na to, prečo ste túžili vykonávať prácu, ktorú práve robíte

Znovu, stále a každý deň sa nadchnúť môže byť ťažké, a preto je dôležité pripomínať si, prečo ste sa vlastne rozhodli robiť to, čo robíte. Túžili ste túto prácu robiť už v detstve? Snívali ste o nej? Spomeňte si, akí ste boli šťastní, keď ste sa dostali na vysnívanú školu, ktorá vám mala otvoriť dvere k terajšej práci. Aká bola na začiatku vaša vízia? Prečo ste boli takí nadšení svojím nápadom? Čo ste chceli svetu priniesť? Ak opäť objavíte odpovede na podobné otázky, pomôže vám to získať motiváciu.

 

5. Urobte si nástenku snov a cieľov

Môžete si vytvoriť  napríklad takú nástenku, ktorá vizuálne obohatí vaše plány a sny. Čo chcete dosiahnuť v nasledujúcich týždňoch, mesiacoch a rokoch? Preneste svoje ciele na nástenku a majte ju každý deň na očiach. Vďaka nej si každý deň pripomínate  svoje smerovanie.  

 

Motivačná koučka Patti Dobrowolski tvrdí, že svoje životné ciele je dôležité si NAKRESLIŤ. Radí, že ak si ich nakreslíme, máme až o 80 percent vyššiu šancu ich dosiahnuť. Obrazy podľa nej privádzajú ľudí k činom. Odporúča nakresliť dve polia. Naľavo je potrebné nakresliť  súčasnú situáciu a napravo predstavy o budúcnosti. Tá, o ktorej snívate, má byť čo najviac farebná a detailná. Taktiež hovorí, že musíte svoje sny vidieť, veriť v ne a konať.

 

6. Uvedomte si svoje hodnoty a konajte podľa nich

V priebehu mesiacov a rokov je človek zavalený množstvom úloh, povinností, stretnutí a termínov. Kvôli veľkému množstvu povinností možno nemáte čas premýšľať nad tým, čo je pre vás najdôležitejšie a prečo vlastne určitú prácu robíte už niekoľko rokov. Urobte si preto čas a porozmýšľajte nad tým, aké sú vaše základné hodnoty. Napíšte si ich zoznam, aby ste si ich ešte lepšie uvedomili. Na základe tohto zoznamu budete vedieť, v prípade potreby, vykonať potrebné úpravy.

 

7. Neporovnávajte sa s inými

Každý človek má  sklon porovnávať sa s druhými. Niekedy s tými, ktorí majú menej a častejšie možno s tými, ktorí sú silnejší, bohatší alebo nadanejší. Účinok je v každom prípade negatívny. Mylne sa domnievame, že hodnota človeka závisí od toho, čo má alebo čo všetko dokáže. Môže sa v nás tiež vyvinúť závisť či duch súperenia. Je potrebné si uvedomiť, že práve kvôli porovnávaniu sa často cítime smutní, nenaplnení, neúspešní a nešťastní. Odchádza z nás životná sila, sme bez energie. Keď sa porovnávame s ostatnými, zriedkavo porovnávame podobné veci. Často si neuvedomujeme, že každý človek kráča po inej ceste. Každý je jedinečný a každý sa musí naučiť prekonávať sám seba a nie iných. Zamerajte sa na to, akú jedinečnú hodnotu chcete priniesť ľuďom svojou prácou.

 

8. Úprimne sa tešte z úspechov

Niekedy je človek už v takom stave, že nemá chuť alebo čas tešiť sa z toho, čo dokázal, kde sa posunul, čo sa v jeho v živote zmenilo k lepšiemu. Takáto situácia nastáva hlavne kvôli tomu, že sa nemá čas zastaviť.A tak, oslavujte svoje úspechy. Môžete občas urobiť malú oslavu, doprajte si nejaký zážitok za odmenu alebo si píšte denník úspechov. Každý deň si poznačte výzvy, ktoré ste prekonali a tiež úspechy, ktoré ste dosiahli. Pokiaľ sa neskôr ocitnete v momente, v ktorom o sebe alebo o svojej práci zapochybujete, keď sa nebudete cítiť dobre, prečítajte si o svojom úspechu v denníku. Dá vám to obrovské množstvo novej energie. Denník vám pripomenie, že ste veľmi schopný a múdry človek.

 

9.Nezabúdajte na vďačnosť

Výborným zvykom je zapisovať si  tiež svoju vďaku do denníka. Najlepšie každý večer. Možno budete  niekedy smutní, niekto alebo niečo vás sklame a práve vtedy si môžete o všetkom krásnom a dobrom vo vašom denníku prečítať. Okrem toho vždy, keď pridáte niečo do denníka, budete sa cítiť oveľa lepšie a spokojnejšie. Časom sa u vás rozvinie skromnosť a budete si vážiť aj maličkosti. Zoznam najlepších vecí, za ktoré ďakujete, si nemusíte písať len do denníka, ale môžete si ho dávať aj na nástenku, na stenu, do mobilu alebo do počítača. Najlepšie však je, keď ho máte stále pred očami. Zoznam vecí, za ktoré ste vďační je naozaj nekonečný. Vďačnosť je cesta, ako priniesť do svojho života viac dobrého a svoj život výrazne obohatiť. Je to najjednoduchší návyk, ktorý pomáha k úspechu. Na konci každého dňa si napíšte aspoň tri veci, za ktoré ste boli vďační v uplynulých 24 hodinách. Môžu to byť aj malé veci. Dokonca môžete byť vďační aj za veci, ktoré ste pokazili, teda za skúsenosti, ktoré vás naučili, či za to, že vám zabránili urobiť ešte väčšiu chybu. Vďačnosť vám pomôže na chvíľu zastaviť a uvedomiť si, čo sa vám podarilo získať.

 


Zdroje:
Jan Křivohlavý: Jak neztratit nadšení
Carol S. Dweck: Nastavenie mysle
Brendon Burchard: Životný náboj
Čítajte viac o téme: Motivácia
Zdieľať na facebooku