5 stratégií, ktoré podporujú lepšie správanie malých detí

V súčasnosti existuje veľké množstvo rôznych štýlov výchovy k disciplíne. Dobré je čo najviac spôsobov výchovy poznať a potom si vybrať ten, ktorý temperamentu a  vlastnostiam dieťaťa najviac vyhovuje.
V súčasnosti existuje veľké množstvo rôznych štýlov výchovy k disciplíne. Dobré je čo najviac spôsobov výchovy poznať a potom si vybrať ten, ktorý temperamentu a vlastnostiam dieťaťa najviac vyhovuje. / Foto: Bigstock

Výchova a usmerňovanie dieťaťa je prejavom lásky k nemu. V súčasnosti existuje veľké množstvo rôznych štýlov výchovy k disciplíne. Dobré je čo najviac spôsobov výchovy poznať a potom si vybrať ten, ktorý temperamentu a  vlastnostiam dieťaťa najviac vyhovuje.

 

Univerzálny návod na to, ako sa stať dobrou mamou alebo dobrým otcom neexistuje. Každý pristupuje k výchove vlastného dieťatka po svojom. Niektorí využívajú hlavne  zákazy a príkazy, iní svojmu dieťaťu dovolia čokoľvek, pokiaľ je tak spokojné a má radosť. Nikto však nedokáže posúdiť, ktorý prístup je ten najsprávnejší. Dobré je čo najviac spôsobov výchovy poznať a potom vybrať ten, ktorý temperamentu a  vlastnostiam dieťaťa najviac vyhovuje. Výchovných štýlov je obrovské množstvo. V dnešnom článku sa pozrieme na niekoľko jednoduchých výchovných stratégií, ktoré rodičom pomáhajú podporovať svoje batoľa v lepšom správaní.

 

1. Rozptýľte dieťa a zaujmite ho inou činnosťou

Možno niekedy bojujte s nutkaním kričať na svoje dieťa, keď sa nespráva tak, ako si to predstavujete. Psychologička Deborah Roth Ledley v takejto situácii odporúča zaujať dieťa inou činnosťou. „Napríklad, ak začína skákať na sedačke, jemne ho posuňte, sadnite si k nemu a začnite spolu čítať knihu alebo sa hrať s hračkou,“ odporúča psychologička. Presmerovanie jeho pozornosti nielenže rýchlo ukončí nežiaduce správanie, ale tiež ho tým učíte, že niektoré veci, napríklad lezenie po určitom nábytku, sú zakázané. Ak je to nutné a musíte niečo dieťaťu zakázať, ponúknite mu už spomínanú alternatívu. Napríklad nemôže kresliť na stenu, ale môže kresliť na papier nalepený na stene. Dobrá je taká alternatíva, ktorá zahladí sklamanie spôsobené po zákaze.

 

2. Buďte dôslední

Nemeňte často pravidlá. Deti musia vedieť, čo majú očakávať a podľa čoho sa majú riadiť. Toto im pomáha v tom, že sa cítia menej zmätené. Psychologička upozorňuje na to, že mnohí rodičia majú problém práve s dôslednosťou a pravidlá menia každú chvíľu. „Ak sa vaše pravidlá menia zo dňa na deň nepredvídateľným spôsobom alebo ak ich presadzujete len občasne, nevhodné správanie dieťaťa sa môže vyskytovať veľmi často,“ tvrdí. Pravidlá  môžu fungovať naozaj len v prípade, že sa dôsledne dodržiavajú. Reč je o rešpektujúcich, nie nezmyselných pravidlách, ktoré by rodič používal ako prostriedok vlastnej dominancie nad dieťaťom. Dôslednosť je následný nevyhnutný krok k pozitívnej zmene. V prípade dieťaťa a rodiča, je dôslednosť výhradne na rodičovi. Nemusí to byť príjemné, najmä zo začiatku. Preto treba vymyslieť také pravidlá, o ktorých rodič vie, že ich bude schopný dodržať.

 

3. Používajte aj iné slová namiesto slova NIE

Vždy, keď nastane situácia a vy musíte použiť slovo NIE, tak sa ho snažte nahradiť nejakou inou možnosťou. Mozog slovo NIE totiž nevníma. Najťažšie chvíle nastanú vtedy, keď vaše dieťa premôžu emócie a začne vyvádzať, keď mu nechcete niečo dovoliť. Vtedy je len veľmi ťažké utíšiť ho a docieliť, aby sa hneď upokojilo. Reakcia rodičov je väčšinou taká, že sa začnú svojim potomkom prihovárať, neustále im niečo rozprávajú, ale tým v skutočnosti len prehlbujú ich citové vypätie. Namiesto toho stačí, ak sa ich dotknú, pohladia ich, pozrú sa im do očí a povedia im jednoducho, že chápu, že to majú veľmi ťažké, ale vaše NIE naozaj platí. Vďaka tomu bude dieťa vedieť, že ho úplne chápete a rozumiete  tomu, v akej situácii sa ocitlo. To ho upokojí viac ako tisíc slov. Namiesto slova NIE môžete tiež povedať:

 

Ja by som to urobila takto.

Spomaľ!

Počkaj!

Opatrne!

Je to nebezpečné!

 

Deborah Roth Ledley ale upozorňuje, že existujú situácie, keď môžete dôrazne, nahlas a prísne povedať NIE. Sú to situácie, keď ide o bezpečnosť dieťaťa. Napríklad nechcete, aby sa dotklo ohňa alebo horúcej vody. Ak je to teda nutné a vy už poviete NIE, tak by malo naozaj platiť. A mala by to rešpektovať aj celá rodina. Hlavne otec a mama musia držať spolu. Najhoršie je vydržať NIE, keď sa dieťa hádže o zem, plače, kričí... Ale keď jeho správanie nie je nebezpečné, lepšie je príkaz povedať inými slovami a radšej sa vyhnúť slovu NIE.

 

4. Ukážte dieťaťu, ako má niečo urobiť

Batoľatá lepšie rozumejú tomu, čo robíte. Menej rozumejú slovám, ktoré hovoríte. Aby dieťa vedelo, čo je a čo nie je správne, dostatočne mu všetko objasnite. V ideálnom prípade mu takéto správanie znázornite alebo vysvetlite na príklade. Napríklad ak je vaše dieťa pri hraní príliš drsné k iným deťom, ukážte mu, ako by sa malo správať k deťom. Napríklad mu povedzte: „Poďme dievčatko jemne objať.“ Potom vezmite dieťa za ruky a nasmerujte ho do jemného objatia. Alebo ak sa vám ťažko darí umývať si zuby pred spaním, robte to spolu, vy aj dieťa. Takto bude vidieť, že umývanie zubov je súčasťou večerných rituálov.

 

5. Pochváľte dieťa za dobré správanie

Batoľatá niekedy robia určité veci len preto, lebo nemajú dostatočné komunikačné schopnosti, a tak často práve nevhodnými činnosťami chcú upútať vašu pozornosť. Preto by ste mali svojmu dieťaťu vždy dať najavo, že vás veľmi teší, keď urobí niečo, čo sa vám páči. Takto sa učí dodržiavať určité pravidlá. Napríklad, keď dieťa pochválite za to, že si zavesilo vetrovku na vešiak, v budúcnosti bude mať tendenciu činnosť opakovať a postupne sa tak veľa vecí naučí. Keď je už dieťa staršie, je dobré, keď  ho pochválite za konkrétny prejav a pomenujete presne, za čo ho vlastne chválite. Napríklad za poriadkumilovnosť, starostlivosť, vytrvalosť, priateľské správanie. Takto bude presne vedieť, čo je správne a dobré. Aj v prípade, že zase bude mať zlý deň, spomienka na konkrétnu pochvalu mu dodá silu vrátiť sa na cestu dobra. Keď sa spomienka viaže na príjemný pocit, dáva dieťaťu silu na opätovné snaženie. Nezabúdajte na to, že najlepšie, ako zabrániť tomu, aby dieťa vyžadovalo vašu pozornosť spôsobom, ktorý vám prekáža, je venovať mu pozornosť. To neznamená, že mu musíte vo všetkom vyhovieť, ale buďte s ním a naplno prítomní každý deň, užívajte si jeho spoločnosť aspoň chvíľu. Vďaka tomuto prístupu deti menej vyžadujú pozornosť nevhodným správaním.

 

Ďalsie jednoduché nápady

Ak chcete dieťa odreagovať od nevhodného správania, môžete použiť aj niektorú z nasledujúcich možností:

 

Spievajte vtipné piesne

Niektorým deťom zlú náladu dokážu zmeniť piesne, ktoré zrazu začne rodič spievať.

 

Hra na zmrznutie

Niektorí psychológovia odporúčajú túto hru, ktorá spočíva v tom, že rodič pantomimicky hrá, že zamrzol a prestane reagovať. Dieťa zostane prekvapené a jeho nálada sa väčšinou zmení. Rodič mu potom môže povedať, že sa rozmrazil len vďaka tomu, že dieťa sa prestalo nevhodne správať.

 

Dieťaťu povedzte, aby urobilo opak toho, čo chcete

Keď vaša trojročná dcéra odmietne večerať, môžete mať pocit, že ste na konci so svojimi silami. Ak prestanete trvať na tom, aby jedla, môže sa to zmeniť. Napríklad:

„Janka, zjedz večeru!“

„Nebudem to jesť!“

„Máš predsa rada špagety.

„Nie, nemám!“

"Dobre, dobre. Idem skontrolovať tvojho brata a hneď som späť, takže sa jedla nedotýkaj, lebo keď sa vrátim, všetko zjem.“

 

Dieťa väčšinou za pár minút všetko zje. Svoju scénku môže rodič hrať ešte ďalej.

„ Ty si to zjedla? Veď ja som to chel zjesť!“

 

Táto stratégia sa dá však použiť raz, najviac dvakrát. Odborníci však hovoria, že niekedy je lepšie vymyslieť nejakú hru alebo niečo prekvapivé, ako sa hádať a kričať. Samozrejme, každé dieťa je iné a na každé dieťa zaberá niečo iné.

 

Pri zavádzaní disciplíny je potrebné zvážiť vek dieťaťa. Podľa veku budete vedieť určiť, či sa dieťa naozaj správa zle alebo sú jeho skutky neúmyselné. Ak napríklad dvojročné batoľa rozleje pohár s vodou, s veľkou pravdepodobnosťou ide iba o jeho hravosť, ktorá je súčasťou prirodzeného vývoja.

Čítajte viac o téme: Disciplína detí
Zdieľať na facebooku