Chcete spolu začať žiť? Spoznajte pravidlá, vďaka ktorým váš vzťah vydrží

Život v páre je o dohode a kompromisoch. Dobré je o mnohých veciach vedieť vopred, lebo sa tak môžete vyhnúť zbytočným problémom a smutným rozchodom.
Život v páre je o dohode a kompromisoch. Dobré je o mnohých veciach vedieť vopred, lebo sa tak môžete vyhnúť zbytočným problémom a smutným rozchodom. / Foto: Pexels

V súčasnosti mnohé páry sa po niekoľkých mesiacoch spoločného spoznávania rozhodnú, že začnú žiť v spoločnej domácnosti. Nie vždy všetko dopadne šťastne. Mnohé z týchto párov sa rozchádzajú a každý ide svojou cestou. Niektorým ľuďom sa tento scenár opakuje aj viackrát v živote. Prečo sa to deje?

 

V posledných desaťročiach sa rozšírilo praktizovanie tzv. vzťahu na skúšku. Za uplynulých 20 rokov sa počet žien medzi 19 a 44 rokom života, ktoré si predmanželské spolužitie zvolili, zvýšil o 82 percent. Život v jednej domácnosti predstavuje pre oboch partnerov určitú zmenu oproti dobe, keď spolu iba chodili. Život v jednom byte býva považovaný za výrazný posun vo vzťahu. Je potrebné si však uvedomiť, že toto rozhodnutie neprináša so sebou len radosti, ale aj určité problémy. Kým ste spolu nebývali, ste sa len pripravovali na rande, chodili na romantické večere a spoločné výlety. Ak vám to spolu klape pri randení niekde vonku, v bare, v kine, pri potulkách v tmavých uličkách mesta alebo na lesnej čistinke, neznamená to, že vám to musí vyhovovať aj pri spoločnom bývaní. Lebo toto je už úplne iný level. Až pri spoločnom bývaní skutočne spoznáte, s kým vlastne žijete. Skôr, než urobíte radikálne rozhodnutie, mali by ste si uvedomiť určité skutočnosti ešte skôr, ako tento krok urobíte. Možno aj vďaka tomuto uvedomeniu sa v budúcnosti vyhnete sklamaniu a problémom.

 

1. Majte realistické očakávania

Podľa klinickej psychologičky Janny Koretz sú hlavnými príčinami problémov a následných rozchodov  hlavne nedostatok komunikácie a nereálne očakávania. Tie, keď sa potom neplnia, spôsobujú sklamanie a zlosť. Psychologička tvrdí, že najlepšou prevenciou budúcich vzťahových problémov je diskutovať o potencionálnych problémoch ešte skôr, než prídu. Takáto uvedomelá komunikácia pomáha riešiť prichádzajúce napätie, motivuje k tomu, aby páry vnímali okolnosti s pokojnou hlavou, postupom času sa s nimi vyrovnali a naučili sa s nimi žiť bez toho, že by došlo k narušeniu spokojnosti vo vzťahu. Mnoho párov sa ale takto nespráva a práve preto sa stáva, že sa len ​​pár mesiacov po tom, čo sa s veľkou radosťou rozhodli pre spoločné bývanie, sťahujú naspäť tam, odkiaľ prišli.

 

2. Uvedomte si, že sa budete musieť prispôsobovať

Neustála prítomnosť druhého človeka môže niekedy pôsobiť aj deprimujúco. Už vopred, ako začnete spolu bývať, si predstavte, že už nebudete mať svoj program pod kontrolou. Veľa vecí budete musieť zmeniť a prispôsobiť životu vo dvojici. Kým ste spolu len chodili, s partnerom/partnerkou ste sa videli, keď ste chceli a vo voľnom čase ste sa mohli venovať vlastnému programu. Mohli ste byť sami so sebou. V pokoji, bez stresu, s pocitom maximálnej slobody. Ak začnete spolu bývať, partnera/partnerku budete stretávať v byte na každom kroku. Položte si vopred otázku, či ste na toto pripravení a či to zvládnete v pokoji. Je dobré si povedať pravdivú odpoveď na túto otázku. „Je mi s človekom, s ktorým budem žiť lepšie ako samému so sebou/samej so sebou?“ Musíte si teda uvedomiť, či dokážete aj pri spoločnom bývaní rešpektovať súkromie toho druhého. Ide najmä o to, či budete schopní a ochotní rešpektovať navzájom individuálne potreby a individuálny priestor. Určite sa o tomto porozprávajte ešte pred tým, kým začnete bývať pod jednou strechou. Tak napríklad si zistite, či je vaša priateľka pripravená na to, že z času na čas k vám prídu vaši kamaráti  pozrieť  si nejaký film alebo ligu majstrov a pritom vypijete nejaké to pivo. A na  na druhej strane si musíte tiež uvedomiť, že sa u vás sem-tam objaví partnerkina rodina. Alebo si vyjasnite to, či ste schopní akceptovať slobodu toho druhého v tom zmysle, že má svoje záľuby, ktorých sa nechce vzdať. Toto by malo byť úplne vyjasnené a dohodnuté ešte predtým, než budete mať kľúče od spoločného bývania.

 

3. Uvedomte si, že partnera/partnerku uvidíte aj v iných situáciách ako doteraz

Okrem faktu, že na partnera/partnerku natrafíte na každom rohu, čo pre niekoho môže byť po určitej dobe skľučujúce, navyše ho/ju uvidíte aj v nezvyklých situáciách, v ktorých ste ho/ju nevideli. A možno zrazu uvidíte také vlastnosti či zvyky, ktoré vám začnú prekážať. Zrazu zistíte, že takto ste vlastne partnera/partnerku nepoznali a ani nikdy vidieť nechceli. Mnoho párov práve túto fázu nedokáže prekonať, lebo nebola na ňu vôbec pripravená. Z tohto dôvodu je potrebné už vopred si uvedomiť tieto zákonitosti a človek neskôr nie je až tak veľmi prekvapený.

 

4. Premyslite si dôvod spoločného bývania

Robíte to pod tlakom toho druhého? Alebo chcete ušetriť na nájomnom? Alebo je za tým niečo iné? Na spoločné bývanie by ste mali mať dobrý dôvod. A ten najlepší je vaša láska a potreba byť jeden s druhým čo najviac. Vôľa ešte lepšie sa spoznávať, nebáť sa spoločne riešiť vzniknuté problémy, pomáhať si a veľa sa rozprávať. A tiež sa navzájom počúvať. Ste na to pripravení? Zamyslite sa nad tým a ak je odpoveď áno, tak potom je všetko v poriadku. Dôležité je tiež to, aby ste to v tomto zmysle vnímali rovnako obaja.

 

5. Vopred sa porozprávajte o financiách

Žijeme v dobe, keď peniaze rozhodujú o mnohých veciach a tiež o kvalite života. Je neskoro, keď až pri platení nájomného zistíte, že vlastne nemáte dostatok peňazí. Možno až v tejto chvíli zistíte, že vaša partnerka minula značnú časť peňazí na drahú kozmetiku a oblečenie. Alebo ona zistí, že vy ste veľa peňazí minuli s kamarátmi v bare. Čo sa týka financií, je potrebné mať jasné pravidlá, odkryť karty a dodržiavať to, na čom ste sa dohodli. A nie je to len o platení nájmu, internetu či televízie. S bývaním súvisí aj mnoho ďalších nákladov. Energie, čistiace prostriedky, hygienické potreby, potreby do domácnosti a podobne. Dôležitou súčasťou spoločného rozpočtu je strava. Tá zhltne veľkú časť peňazí. Práve potraviny sú čoraz drahšie, a tak si na túto položku dávajte pozor. Odborníci radia vytvoriť na stravu spoločný jeden účet, na ktorý každý mesiac rovnako prispejete a vaše nákupy budete vykonávať spolu práve z tohto účtu. Vyhnete sa tak mnohým nepríjemnostiam a dohadom, kto čo kúpil a kto koľko minul. Nezhody môžu vyvolať aj rozdielne stravovacie návyky. Ak je jeden z vás vegetarián, vegan alebo drží nejakú diétu zo zdravotných dôvodov, budete sa musieť dohodnúť na strave, ktorú budete konzumovať spoločne. Vegetariáni a vegáni bývajú napríklad hákliví na prítomnosť živočíšnych produktov hoci len v chladničke. Taktiež na používanie riadu na varenie mäsa.

 

6. Problémom môže byť aj hygiena a neporiadok v byte

Vyčleňte si napríklad jeden deň v týždni, keď obaja poupratujete celý byt. Veľa zbytočných hádok pramení z toho, že žena sa v spoločnej domácnosti cíti ako slúžka. A tomu predsa môžete zabrániť práve spoločným upratovaním. Samozrejme, ak jeden z partnerov býva kratšiu dobu v práci, môžete sa dohodnúť, že práve ten bude viac vecí robiť v domácnosti. Nie je dobré si však na toto zvyknúť. Ten druhý by mal pomôcť vždy, keď má na to čas. Medzi najčastejšie problémy patrí  napríklad zdvihnutá záchodová doska, chlpy v umývadle a mužské šaty rozvešané po všetkých stoličkách v domácnosti. Chlapov trápi najviac, keď musia na rannú hygienu čakať dlhé minúty pred kúpeľňou alebo si musia trikrát ráno prezliekať tričko, lebo sa partnerke ani jedno nepáči.

 

7. Musíte si zladiť denný režim

Ste ranné vtáča a váš partner si rád pospí? Mali by ste sa dohodnúť na nejakom kompromise, aby ste sa vzájomne nerušili. Ak totiž jeden z vás musí skoro ráno vstávať do práce či školy a druhý napríklad pracuje v noci, nebude ľahké sa navzájom nebudiť. To isté platí o ponocovaní. Ak nemáte v byte oddelenú spálňu, môže sa záľuba v nočnom sledovaní televízie stať predmetom nepríjemných hádok.

 

Spolužitie dvoch ľudí je väčšinou veľmi zložité. Do spoločného bývania si každý prinášate svoje zvyky, ktoré sa v čase zamilovanosti zdajú malicherné, ale vzťah môžu časom úplne zničiť. Spoločný život predstavuje dva rôzne pohľady na svet, rôzne hodnoty a rôzne záľuby. Život v páre je o dohode a kompromisoch. Dobré je o mnohých veciach vedieť vopred, lebo sa tak môžete vyhnúť zbytočným problémom a smutným rozchodom.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Komunikácia
Zdieľať na facebooku