Túžite po krásnom vzťahu? Povzbudzujte svojho partnera v tom, čo naozaj chce

Partnerstvo má zmysel hlavne vtedy, keď obaja sa posúvajú ďalej, keď sa stávajú zo dňa na deň lepšími ľuďmi. Čím viac slobody vo vzťahu cítite, tým si viete blízkosť lepšie vychutnať.
Partnerstvo má zmysel hlavne vtedy, keď obaja sa posúvajú ďalej, keď sa stávajú zo dňa na deň lepšími ľuďmi. Čím viac slobody vo vzťahu cítite, tým si viete blízkosť lepšie vychutnať. / Foto: Bigstock

Každý túži prežívať nádherné medziľudské vzťahy. A asi najviac každému záleží na partnerských vzťahoch. Niekedy je naozaj ťažké si ich vybudovať a prežívať ich celý život. Čo je k tomu najviac potrebné?

 

Existuje niekoľko pilierov šťastného vzťahu. Je dobré ich poznať, zamyslieť sa nad nimi a predovšetkým sa ich snažiť prenášať do bežného života. Po čase zistíte, že sa to naozaj oplatilo. Byť vlastníctvom nejakej osoby spôsobuje pocit neslobody. Život v takomto vzťahu už neprúdi. Preto je vo vzťahu veľmi potrebná aj sloboda. Niekto si možno povie, že ako môže sloboda súvisieť s partnerstvom. Práve kvôli strate slobody sa niektorí ľudia boja vstúpiť do vzťahu. Samozrejme, človek sa môže dostať do pasce, ale to len vtedy, keď nerozumie pocitu slobody v partnerstve. Hrozí to tomu, kto si pripustí, že vzťah znamená odriekanie a prispôsobovanie sa tomu druhému. Ak to takto vnímate, po čase príde pocit stiesnenosti. Začnete sa sťahovať do seba, lebo vedľajším efektom stiesnenosti je nedostatok záujmu akokoľvek vzťah podporovať. Nechcete si predsa nechať dobrovoľne  uťahovať pomyselnú uzdu okolo krku, ktorá vám nedovolí voľne dýchať. Takže, ak človek necíti vo vzťahu slobodu, necíti sa sám sebou, necíti sa šťastný, a tak skôr či neskôr túži zo vzťahu odísť. Preto je veľmi dôležité naučiť sa správne vnímať slobodu vo vzťahu. Len tým, že partnerovi alebo partnerke dávate slobodu v tom, čo robí rád/rada, mu dávate  najavo svoju lásku.  Takáto úprimná láska znamená milovať bez obmedzenia. Dôležité je neustále sa učiť milovať a súčasne dávať druhému pocit slobody. Z tohto dôvodu je tak veľmi potrebné nechať partnera/partnerku rozvíjať svoje záujmy, sny, nechať ho/ju  pracovať tam, kde jej/mu to vyhovuje,  dvoliť občas ísť tam, kde ho/ju to tak veľmi baví a podobne. Je nádherné nechať svojho partnera/partnerku žiť a voľne dýchať s vedomím, že svoje krídla má roztiahnuté v plnej sile. Práve tento pocit slobody dáva chuť zotrvať v partnerstve, vracať sa tam, kde sme chápaní, podporovaní, milovaní bez podmienok. Ľudia väčšinou vždy túžia zostať vo vzťahu, v ktorom cítia, že sú pochopení a reálne vnímaní takí, akí sú. Keď žijú v takomto vzťahu, neboja sa  kedykoľvek vzdialiť bez strachu. Vzďaľujú sa s vedomím, že láska je puto, ktoré ich volá späť. Ideálom mnohých ľudí je slobodne žiť a súčasne vnímať pocit, že patria niekomu v partnerstve. Väčšinou zo vzťahu odchádzajú tí, ktorým ten druhý strihá krídla v presvedčení, že práve takto si ich natrvalo privlastní.

 

Ako podporovať partnera/partnerku?

Ako možno teda navodiť slobodu vo vzťahu, partnera podporovať, aby v každej situácii robil to, čo naozaj robiť chce a nežiadať od neho, aby robil to, čo chcete vy? Môžete začať jednoducho. Môžete napríklad povedať: „Chceš so mnou ísť do kina alebo by si radšej išla niekam s kamarátkami?" Alebo môžete vyskúšať túto otázku: „Máš chuť ísť so mnou plávať alebo by si chcel robiť niečo iné?" Podporujte svojich partnerov v tom, nech sú úprimní a povedia, čo chcú, po čom túžia. Možno sa vám občas nebude páčiť, čo sa dozviete, ale nezabúdajte v každej chvíli na to, že určitá sloboda je naozaj potrebná. Je to ťažké najmä vtedy, keď ide o vážnejšie záležitosti. Je však určite dobré svojmu partnerovi povedať, čomu dávate prednosť vy a vypočuť si,  čomu  dáva prednosť on/ona. Ak budete svojho partnera podporovať v tom, aby išiel tam, kde ho vedie jeho srdce, dávate tým veľký dar nielen jemu, ale aj sami sebe v tom, že partnera spoznáte v hlbšej rovine, pretože vidíte, čo si v danej situácii vyberie. A navyše, keď sa podporujete v partnerstve tým spôsobom, aby si každý vybral to, čo skutočne chce, vytvárate si zároveň ideálne podmienky na to, ako predísť situácii, kde jeden druhému vyčíta, že sa mu musí neustále prispôsobovať. Tento cyklus výčitiek vo vzťahu vždy vedie k frustrácii, zatrpknutosti a pocitu nenaplnenia. Niekedy je pravdou i to, že čím intenzívnejšie partnera nútite, aby s vami zostal, tým skôr odíde. Čím intenzívnejšie pri sebe partnera držíte, tým silnejšie sa bude chcieť oslobodiť.

 

Uznávajte úspechy toho druhého

V ťažkých časoch je dôležité svojich partnerov podporovať. Napríklad vtedy, keď stratí prácu alebo keď má zdravotné problémy. Partnera by ste však mali podporiť aj vtedy, keď dosiahne nejaký cieľ, keď prijme novú výzvu alebo dosiahne niečo, čo je pre neho dôležité. Dávajte však pozor na to, aby vaše snaženie neprerástlo do neprimeranej chvály alebo snahy ovplyvňovať či ovládať konanie toho druhého. Ak je takéto povzbudzovanie myslené úprimne, pomáha vytvárať atmosféru slobody i pomoci. Keď ste úprimní, je cítiť vaše prirodzené nadšenie a každý hneď vie, že to nie je len pretvárka.

 

Ďakujte

Prínos a prospešnosť vďačnosti je už dokázaná, lebo početné štúdie ukazujú, že pravidelne vyslovovaná vďačnosť môže zlepšovať nielen fyzické a psychické zdravie, partnerské vzťahy, ale aj vyhliadky do budúcnosti, ba dokonca vám to môže pomôcť aj  lepšie spať. Keď si v partnerstve vyjadrujete vďačnosť, vytvárate si tak základ pre zdravý a šťastný vzťah. K vytváraniu atmosféry slobody tiež prispieva, keď otvorene uznávate to, čo bolo urobené vo veľkorysom duchu. Často nás najviac pretvárajú maličkosti. Preto je potrebné poďakovať i za to, že niekto vyniesol odpadky alebo vyzdvihol kabáty z čistiarne.

 

Láska sa nedá vynútiť

Čo z toho máme, keď partner či partnerka s nami zostane len preto, že ho/ju k tomu nútime alebo ho/ju  utvrdzujeme v presvedčení, že by bez nás nedokázal/a prežiť alebo my bez neho/nej? Týmto spôsobom človek nikdy neprežije skutočnú silu lásky, lebo vždy dostane len to, čo vlastne nikdy nechcel, a to odpor a boj. Partner vo vzťahu zostáva len vtedy, keď mu je dobre, keď je rád vo vašej blízkosti, pretože mu dávate uznanie, silu a vďačnosť. Lebo vie, že pre vás veľa znamená, cíti sa chránený a v bezpečí. A tiež vtedy, keď vedľa vás rozkvitá, posúva sa ďalej a stáva s nej/z neho lepší človek. Partnerstvo má zmysel hlavne vtedy, keď obaja sa posúvajú ďalej, keď sa stávajú zo dňa na deň lepšími ľuďmi. Čím viac slobody vo vzťahu cítite, tým si viete blízkosť lepšie vychutnať. Nie každý dokáže v partnerstve poskytnúť tomu druhému takúto slobodu. Dokážu to urobiť len tí, ktorí sa necítia menejcenní a zároveň vedia, že lásku si zaslúžia. Nátlak robia len tí, ktorí neveria, že by s nimi  len tak mohol niekto zostať a neveria, že si lásku zaslúžia.

 


Zdroje:
R. Miguel, A. Heather: Sedm tajemství pro zdravé a šťastné vztahy
P. Franckh: Pravidla pro šťastnou lásku
Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy
Zdieľať na facebooku