Robert Kiyosaki: Výroky, ktoré motivujú k úspechom v práci

Výroky slávnych a múdrych ľudí sú odjakživa niečím, čo nám v ťažkých chvíľach napomáha vybrať sa správnou cestou.
Výroky slávnych a múdrych ľudí sú odjakživa niečím, čo nám v ťažkých chvíľach napomáha vybrať sa správnou cestou. / Foto: RK

Výroky slávnych a múdrych ľudí sú odjakživa niečím, čo nám v ťažkých chvíľach napomáha vybrať sa správnou cestou. Dnes sme pre vás vybrali niekoľko výrokov, ktorých autorom je Robert Kiyosaki.

 

Robert Kiyosaki je svetoznámy podnikateľ v oblasti vzdelávania, tvorca stolovej hry Cashflow, zakladateľ spoločnosti Rich Dad a v neposlednom rade aj autor mnohých bestsellerov. Preslávil sa hlavne knihou Bohatý otec, chudobný otec. Robert T. Kiyosaki sa narodil 8. apríla 1947 na Havajských ostrovoch. Jeho otec bol učiteľ. Robertov príbeh sa začína v námornej akadémii v New Yorku, odkiaľ po skončení školy odišiel ako vojenský pilot do vojny vo Vietname. Bojoval so vzdušnými silami a neskôr za svoje zásluhy dokonca dostal medailu. Po návrate z vojny musel začať pracovať. Mladý Kiyosaki sa bez akýchkoľvek skúseností zamestnal ako obchodník vo firme Xerox. Spočiatku sa mu vôbec nedarilo. Nevedel predávať, pretože ho to nikdy nikto nenaučil. Zle znášal neúspechy a odmietnutie. Povedal si však, že vydrží a obchodovanie zobral ako výzvu. V momente, keď sa mu začalo dariť, z firmy odišiel a založil svoj prvý biznis. Hlavnou činnosťou mladej spoločnosti bola výroba nylonových peňaženiek pre surferov. Firma sa rozbehla a dosiahla za krátku dobu prudký nárast. Keďže si však vtedajší spoločníci nedali výrobný princíp patentovať, čoskoro sa objavila konkurencia a Kiyosaki aj s kolegami museli podstúpiť svoj prvý krach.

 

Druhým biznisom bola licencia na výrobu a predaj tričiek s motívmi metalových a rockových skupín. Firme sa opäť darilo, no po čase dosiahla svoj strop a Robert sa rozhodol podnikanie ukončiť. Naučil sa zlaté pravidlo, a to vedieť, kedy odísť. Potom už prichádza známa éra Rich Dad Company. Prvé peniaze mladý Kiyosaki investoval do realít. Rozhodol sa tiež, že o svojich podnikateľských skúsenostiach napíše knihu. Opísal to, čo sa počas života naučil, odpozoroval a pridal vlastné omyly a pády. Na vlastnom príklade ukázal, kde sú podnikateľské úskalia a na čo si dať pri podnikaní pozor. Jedným z veľkých úspechov firmy Rich Dad Company je aj hra Cashflow kvadrant, ktorá učí ľudí zaobchádzať s financiami. Okoly hry vznikli početné kluby aj za hranicami USA a spolu so svojím tímom ľudí v tomto smere vzdeláva aj na špeciálnych seminároch. Robert Kiyosaki je tiež známy aj ako autor mnohých výrokov, ktoré pomáhajú ľuďom meniť svoj názor na svet práce a finanancií. Pozrime sa na niektoré z nich.

 

„Ak chcete byť bohatí, jednoducho slúžte viac ľuďom.”

 

„Byť bez peňazí je dočasné, chudoba je večná. Aj keď si na mizine, môžeš snívať o tom, že zbohatneš. Mnohí chudobní ľudia sú chudobní, pretože sa vzdali svojich snov.”

 

„Ľudia, ktorí premýšľajú v malom, nedostanú veľké šance. Pokiaľ chcete zbohatnúť, začnite najprv uvažovať vo veľkom.“

 

„Pravidlo číslo jeden. Musíte poznať rozdiel medzi aktívami a pasívami a kupovať aktíva. Ľudia z nižších a stredných tried získavajú pasíva, ale považujú ich za aktíva. Aktívum je niečo, čo do môjho vrecka vkladá peniaze. Pasívum je niečo, čo peniaze z môjho vrecka vyťahuje.”

 

„Ľudia sa musia prebudiť a uvedomiť si, že život na nich nebude čakať. Ak niečo chcete, vstaňte a choďte za tým.”

 

„Zistite, kde ste, kam idete a vytvorte si plán, ako sa tam dostať.”

 

„Filozofia bohatých a chudobných je takáto. Bohatí investujú svoje peniaze a minú to, čo im zostane. Chudobní minú svoje peniaze a investujú to, čo im zostane.”

 

„Množstvo ľudí sa finančne trápi, pretože dali na rady predajcov a nie na rady bohatých ľudí.”

 

„Čím viac sa človek usiluje o istoty a bezpečie, tým viac sa vzdáva kontroly nad svojím životom.”

 

„Najbohatší ľudia sveta hľadajú a budujú siete. Všetci ostatní hľadajú prácu.”

 

„V reálnom svete sú najchytrejší ľudia tí, ktorí robia chyby a učia sa. V škole sú najchytrejší tí, ktorí chyby nerobia.”

 

„Bohatí ľudia si doprajú luxus ako poslední, zatiaľ čo chudobní ľudia a stredná vrstva ho majú tendenciu kupovať ako prví.”

 

„Láska k peniazom nie je koreňom všetkého zla. Nedostatok peňazí je koreňom všetkého zla.”

 

„Schopnosť predať je v podnikaní zručnosťou číslo jeden. Ak nedokážete predávať, neobťažujte sa stať vlastníkom firmy.”

 

„Problémom škôl je, že vám najprv dajú odpoveď a potom otázku. O tom ale život nie je.”

 

„Porazení sa vzdajú, keď zlyhajú. Víťazi zlyhávajú dovtedy, kým neuspejú.”

 

„Jediný rozdiel medzi bohatou a chudobnou osobou je v tom, ako využívajú svoj čas.”

 

„Dobrý prospech v škole nikomu nezaručuje úspech v skutočnom živote.”

 

„V dnešnom rýchlo sa meniacom svete sú tí ľudia, ktorí neriskujú, najviac vystavení riziku.”

 

„Je ľahké zostať rovnaký, avšak nie je ľahké zmeniť sa. Väčšina ľudí sa rozhodla zostať rovnaká po celý život.”

 

„Jedným z hlavných dôvodov, prečo ľudia nie sú bohatí, je ten, že majú viac výhovoriek ako peňazí.”

 

„Najmocnejším aktívom, ktoré všetci máme, je naša myseľ. Ak je dobre vytrénovaná, dokáže vytvoriť obrovské bohatstvo.”

 

„Niekedy vyhráš, inokedy sa poučíš.”

 

„Zodpovednosť za svoje financie vezmite do vlastných rúk. Buď budete pánmi peňazí, alebo ich otrokmi.”

 

„Ak sa chcete niekam dostať, najlepšie je nájsť niekoho, kto tam už bol.”

 

„Chudobní, neúspešní, nešťastní a nezdraví sú tí, ktorí najviac používajú slovo zajtra.”

 

„Nikdy nehovor, že si niečo nemôžeš dovoliť. To je postoj chudobného človeka. Namiesto toho sa spýtaj, čo mám spraviť pre to, aby som si to mohol dovoliť.”

 

„Deti sa učia oveľa rýchlejšie ako dospelí, pretože sa ešte nenaučili báť.”

 

„Jeden z hlavných dôvodov, prečo ľudia nie sú bohatí, je ten, že sa zbytočne zaoberajú vecami, ktoré sa pravdepodobne nikdy nestanú.”

 

„Chyba je signálom, že je čas naučiť sa niečo nové, niečo, čo sme doteraz nevedeli.”

Čítajte viac o téme: Citáty
Zdieľať na facebooku