Chcete byť obľúbení? Uplatňujte v živote tieto stratégie

Takmer každý človek túži po tom, aby ho iní ľudia mali radi. Existuje niekoľko stratégií, vďaka ktorým to môže dosiahnuť každý.
Takmer každý človek túži po tom, aby ho iní ľudia mali radi. Existuje niekoľko stratégií, vďaka ktorým to môže dosiahnuť každý. / Foto: Bigstock

Všetci máme radi spoločnosť príjemných ľudí, ktorí sú autentickí, dobre naladení a majú príjemné vyžarovanie. Vieme sa pri nich ľahšie uvoľniť, cítime sa s nimi šťastne, čas s nimi plynie rýchlo. Ako sa stať takýmto človekom?

 

1. Vyhnite sa manipulácii

Určite aj vy poznáte ľudí, ktorí radi manipulujú, podvádzajú, ohovárajú, robia zákernosti. Títo ľudia nie sú obľúbení a často nemajú veľa priateľov. Manipulácia je využívanie nevedomosti, neistoty, dobromyseľnosti, naivity, strachu, slušnosti a ďalších viac pozitívnych než negatívnych citov a vlastností iných osôb s cieľom realizovať svoje vlastné, väčšinou utajené a skryté zámery, ciele a plány. Manipulátor môže mať viacero podôb, môže pôsobiť ako dobrý altruista, tvrdý diktátor alebo obeť potrebujúca vašu pomoc. Zaliečaním, chválami, prípadne vzbudzovaním pocitu viny sa vás snaží získať, hrá sa na kamaráta, na ktorého sa možno vždy spoľahnúť alebo úbožiatko, o ktoré sa treba starať. K správaniu ho motivuje zvnútornený obranný mechanizmus, ktorý využíva ako prostriedok na prežitie. Keďže spočiatku vystupuje presvedčivo, takmer každý mu bez odporu podľahne. No neskôr, keď ľudia jeho techniky odhalia, väčšinou s ním nechcú mať nič spoločné. A preto, ak chcete byť medzi ľuďmi obľúbení, nesnažte sa pôsobiť manipulatívne. Skôr či neskôr by vás aj tak odhalili.

 

2. Buďte človekom, ktorému iní môžu dôverovať

Dôvera je základom každého jedného vzťahu, a to partnerského, priateľského alebo pracovného. Bez dôvery by tieto vzťahy ani existovať nemohli. Avšak čoraz častejšie sa ľudia stretávajú vo svojich vzťahoch s problémom, že druhej osobe nedôverujú alebo daná osoba nedôveruje im. Chýbajúca dôvera stojí zároveň často za rozpadmi vzťahov. Ak dokážete v ľuďoch vytvoriť pocit dôvery, budú vás mať veľmi radi a budú sa s vami cítiť príjemne. Dôveru vypestujete hlavne vďaka tomu, že budete úprimní, empatickí, čestní, trpezliví, budete dodržiavať slovo, budete úprimne komunikovať, občas si priznáte aj svoje chyby a budete si vážiť ľudí. Ľudia, ktorí nedisponujú týmito vlastnosťami, väčšinou k dôvere majú veľmi ďaleko. Vzťah naplnený dôverou vytvára nielen ten, kto dôveruje, ale aj ten, kto dôveru nesklame.

 

3. Neklamte

Ľudia, ktorí nie sú obľúbení, premyslene používajú klamstvo na to, aby zamaskovali nepeknú pravdu o sebe samých. Pre niekoho sa stali klamstvá akýmsi životným štýlom či cieľom, ktorý sa mu však postupom času môže vypomstiť. Každý dokáže klamať, len málokto však dokáže rozoznať pravdu od lži a držať si od tela človeka, ktorý je patologickým klamárom. Odborníci však tvrdia, že za určitých okolností je možné odhaliť každého klamára. Stačí sa len pozorne dívať. A ak budete neustále klamať, určite po čase odhalia aj vás. A s klamármi sa nikto nechce priateliť.

 

4. Buďte zodpovední

Nezodpovední ľudia  na svojej ceste životom za sebou vždy nechávajú hotovú spúšť. Vôbec ich nezaujíma, aké problémy  spôsobili druhým, a samozrejme, odmietajú prevziať za ne zodpovednosť. Problémy, ktoré spôsobili, jednoducho hodia za hlavu a ďalej pokračujú vo svojej ničivej ceste za niečím, o čom sú presvedčení, že si to zaslúžia. Naopak, keď sa ľudia správajú zodpovedne, väčšinou sú veľmi obľúbení a ľudia sa  s nimi aj často radia.

 

5. Keď je to potrebné, ospravedlňte sa

Ľudí, ktorí nie sú v spoločnosti veľmi obľúbení, väčšinou nezaujíma, že svojím správaním  môžu niekomu spôsobiť veľké problémy či dokonca niekomu ublížiť. Títo ľudia si o sebe myslia, že majú vždy pravdu, a preto nevidia dôvod,  prečo by sa mali niekomu ospravedlňovať. Títo ľudia  v sebe nikdy nenájdu dostatok pokory na to, aby sa niekomu ospravedlnili. Ak sa ospravedlniť dokážete, vaša obľúbenosť medzi ľuďmi sa vďaka tomu zvyšuje.

 

6. Prejavujte pochopenie

Je to úžasný postoj, keď dokážete neopustiť človeka v najhorších časoch a stojíte po jeho boku. Tento človek si to navždy zapamätá, bude si to vážiť celý život a váš vzťah nadobudne ešte krajšie rozmery. To, že budete stáť pri ňom, mu dá silu kráčať ďalej, bude hľadať lepšie možnosti. Najhoršie totiž je to, keď v čase problémov zostávame stáť na jednom mieste. Keď sa už človek rozhodne pre zmenu, je dobré, keď má pri sebe ľudí, ktorí mu pomáhajú svoj sen zmeniť na plán a plán na skutočnosť. Možno sa rozhodne presťahovať, zmeniť prácu, ukončiť nefunkčný vzťah. V takomto prípade už nepotrebuje len priateľa, ktorý ho vypočuje, potrebuje už oporu, ktorá bude pri ňom stáť bez ohľadu na priebeh a výsledok. Urobiť rozhodnutie vyžaduje odvahu a stáť pri blízkom človeku v takejto situácii znamená  mať dostatok trpezlivosti a tiež nadhľad. Možno sa vám bude zdať, že rozhodnutie blízkej osoby je nesprávne, ale pre toho druhého je to možno v danej chvíli to najlepšie, najkrajšie a najzmysluplnejšie rozhodnutie. Ak budete v tejto chvíli stáť pri ňom, získate si jeho srdce na celý život.

 

7. Ak viete, poraďte

Ak vás niekto požiada o radu, skúste mu pomôcť. Snažte sa vykúzliť niečo pozitívne, ak sa to len trochu dá. Je to dôležité preto, aby ste tomu druhému ukázali, že  aj z tej najhoršej situácie vedie pozitívna cesta. Ale človek musí o radu stáť. Nie je dobré niekomu radiť nasilu. Väčšinou si vás aj tak len vypočuje a urobí si po svojom. Ale ak niekto o radu prosí, urobte maximum pre tohto človeka. Možno, že vaša rada nebude fungovať, lebo každý človek je iný, ale aspoň budete mať dobrý pocit, že ste pre toho druhého urobili maximum. Niekedy stačí, že vďaka vašej rade začne dotyčný človek rozmýšľať iným spôsobom a hľadať iné, svoje vlastné riešenie.

 

8. Aktívne počúvajte iných

V dnešnej dobe niektorí ľudia trpia epidémiou nepočúvania. Niet divu, že nedokážeme efektívne počúvať. Po prvé, väčšinu z nás nikto nenaučil, ako správne počúvať. Učíme sa ako čítať a písať, ale nie ako počúvať. Po druhé, mnohí z nás musia robiť také nespočetné množstvo aktivít v práci a v domácnosti, že sa moc nezaoberajú počúvaním. Hovorenie je to, čo má prioritu. Napriek tomu osvojenie si schopnosti načúvania je veľmi dôležité. Buďte k dispozícii, keď vám chce niekto niečo dôležité povedať. Niekomu pomáha hlavne to, že sa môže vyrozprávať a vďaka tomu sa dokáže zbaviť stresu, ktorý v sebe nosí. Základom aktívneho a efektívneho počúvania je sústredená pozornosť. Dajte najavo druhému, že sa o to, čo ho trápi, zaujímate, že stojíte na jeho strane a nesúdite ho za nič. Zveriť sa nie je ľahké a prináša to obrovskú úľavu. Ak sa vám chce niekto zveriť s problémom, berte to ako poctu, že si vybral práve vás. Vyjadruje vám tak svoju dôveru a odvahu, že tajomstvo neprezradíte. Pre ľudí je naozaj ťažké zdôveriť sa so svojou bolesťou, slabosťou alebo obrovskou ťažkosťou.

 

9. Buďte autentický človek

Autenticita znamená vernosť sebe samému, a to v každom momente a situácii. Autentický človek je taký, ktorý pozná sám seba, akceptuje svoje silné a slabé stránky. Na základe tohto poznania sa následne v živote rozhoduje. Vďaka tomu si autentický človek dokáže vybrať správnu cestu na životných križovatkách - či už ide o osobnú pohodu, profesný rozvoj alebo osobný život. Poznanie seba samého je dôležitým predpokladom k žitiu autentického života. Autentickí ľudia robia, čo hovoria a hovoria, čo si myslia. Nemajú tendenciu preháňať, plnia si svoje záväzky, neanalyzujú zbytočne svoje slová a neprikrášľujú pravdu. Ak potrebujete niečo počuť, oni vám to povedia. Aj keď to bude ťažké povedať aj počuť. Neberú sa príliš vážne, takže sa neurazia, keď im druhí niečo povedia. Oni veľmi dobre vedia, že každý človek duchovne rastie svojím vlastným tempom. Ak má niekto iný názor ako oni, vedia to pochopiť a ak ich niekto uráža, nerobí im problém odpúšťať, lebo vedia, že odpustením pomáhajú hlavne sami sebe. Nepotrebujú neustále posilňovať svoje ego. Majú dostatok sebadôvery a sebauvedomenia. Nie sú to tí, ktorí za každú cenu musia mať nejakú funkciu, najvyšší plat, najnovší model auta či najexotickejšiu dovolenku. Spokojnosť u nich prevláda nad nespokojnosťou. Svoje JA  a vlastný status si nemusia dokazovať prostredníctvom vonkajších symbolov súčasnej doby. Týchto ľudí má väčšinou každý úprimne rád.

 

10. Vážte si ľudí a oceňujte ich

Všímajte si, čo sa vám na druhých páči a povedzte im to. Oceňovanie toho, akí úžasní sú ľudia okolo vás, vytvára príjemnú atmosféru, ktorá je produktívna, napĺňajúca a pokojná. Takže buďte radi za tých, ktorí robia pokroky. Fandite ich víťazstvám.  Čo z vás vychádza, to sa vám vráti a skôr alebo neskôr ľudia, ktorých povzbudzujete, začnú povzbudzovať vás. Starajte sa o ľudí, pretože láska a priateľská služba plodí to isté. Veďte ich, ak poznáte lepší spôsob, ako riešiť nejakú životnú situáciu, ale len pokiaľ vám to dovolia. Nič nevnucujte svojmu okoliu nasilu. Čím viac druhým pomôžete, tým skôr sa dostane pomoci aj vám, keď ju budete najviac potrebovať. Láskavosťou sa totiž dá dokázať to, čo sa nedá dokázať silou. Jednou z najväčších výziev pre ľudí, je aj naučiť sa akceptovať veci také, aké sú. Niekedy je lepšie prijať veci, situácie aj ľudí takých, akí sú a nepokúšať sa za každú cenu podriadiť všetko a každého svojmu ideálu. Vďaka tomuto prístupu prežijete pokojnejší a krajší život.

 


Zdroje: Brendon Burchard: Životný náboj Pavel Říčan: Psychologie osobnosti Elliot Aronson: Sociálna psychológia Thomas Wihelm-Andreas Edmuller: Veľká kniha manipulatívních technik

Čítajte viac o téme: Šťastie, Komunikácia
Zdieľať na facebooku