Tieto magické vety môžete použiť pri večerných rozhovoroch s deťmi

Deti, ktorých jazykom lásky sú slová uistenia, s nadšením  od rodičov počúvajú slová a vety, ktoré hovoria o tom, aké sú výnimočné, ako ich ľúbia a ako sa im darí.
Deti, ktorých jazykom lásky sú slová uistenia, s nadšením od rodičov počúvajú slová a vety, ktoré hovoria o tom, aké sú výnimočné, ako ich ľúbia a ako sa im darí. / Foto: Bigstock

Každé dieťa preferuje svoj vlastný spôsob, vďaka ktorému najlepšie vníma to, že ho rodičia ľúbia. Láska je základom jeho pocitu bezpečia, ktorý vytvára priestor, aby sa z dieťaťa vyvíjal milujúci a dávajúci človek. Nestačí, ak svoje dieťa milujeme, musíme mu vedieť dávať lásku aj dostatočne najavo. Dnes sa pozrieme na niekoľko spôsobov, ako vyjadriť lásku slovami a vetami.

 

Gary Chapman a Ross Campbell vo svojej knihe Päť jazykov lásky pre deti píšu, že deti môžu lásku vnímať na základe 5 základných spôsobov. Každé dieťa vyjadruje a prijíma lásku rôznymi komunikačnými štýlmi. Jazyk lásky rodiča môže byť úplne iný ako jazyk lásky dieťaťa, a preto je potrebné ho skúmať. Akými jazykmi lásky teda môžeme hovoriť so svojimi deťmi?

  • fyzickým dotykom,
  • slovami uistenia,
  • pozornosťou,
  • darmi,
  • skutkami služby.

 

Ak hovoríme jazykom lásky nášho dieťaťa, naplní  sa jeho emocionálna potreba lásky. Ak má dieťa menej ako 5 rokov, nečakajme, že sa nám  podarí stopercentne odhaliť jeho jazyk lásky. Je potrebné naučiť sa pristupovať k dieťaťu vo všetkých týchto smeroch, aj keď dieťa možno túži po jednej zo spomínaných oblastí viac. Odborníci odporúčajú, že kým odhalíte jeho skutočnú potrebu, je potrebné využívať všetkých päť oblastí.

 

Čo robiť, ak dieťa túži po slovách uistenia?

Deti, ktorých jazykom lásky sú slová uistenia, s nadšením od rodičov počúvajú slová a vety, ktoré hovoria o tom, aké sú výnimočné, ako ich ľúbia a ako sa im darí. Autori už spomínanej knihy rodičom odporúčajú robiť napríklad toto:

  • Každý večer pred spaním povedzte dieťaťu, že ho ľúbite.
  • Vymyslite mu nežnú prezývku špeciálne len pre neho.
  • Jeho detské výtvory ukladajte doma na  výnimočné a viditeľné miesto.
  • Ak je dieťa smutné, povedzte mu 5 dôvodov, prečo ste na neho hrdí.
  • Napríklad v desiatovom boxe, na zrkadle, na chladničke alebo pod vankúšom mu nechávajte odkazy, v ktorých je napísané, že ho veľmi ľúbite.

 

V prúde dní sa nemôžeme vždy v každej minúte venovať všetkým svojim deťom tak, ako by sme možno chceli. Ale keď príde večer a čas prípravy na spanie, práve túto časť dňa môžeme využívať okrem čítania rozprávok aj na pokojné rozhovory, súčasťou ktorých môžu byť aj vyslovené slová uistenia. Deti neustále vnímajú lásku. Dieťaťu môžete napríklad povedať, že keby ste si boli mohli vyberať, vybrali by ste si zo všetkých detí na svete práve jeho. Veľmi sa z toho dokážu tešiť. Pre deti je veľmi dôležité vedieť, že sú zvláštne, že sú potrebné a dôležité práve také, aké sú. Počas dňa môžete vysloviť aj túto vetu: „Už som ti dnes povedala, ako veľmi ťa mám rada?"

 

Slovo ako liek pre dušu

Existuje množstvo viet, ktoré dokážu meniť vnímanie sveta a sú liečivé pre dušu. Mnoho rodičov už zistilo, že keď hovoria svojim deťom tieto slová, dokážu vďaka nim vyriešiť aj mnoho problémových situácií. Ideálne je, hovoriť tieto slová a vety večer pred spaním, pretože v tomto čase sú deti i rodičia pokojní, majú viac času, a preto sa aj zvyšuje účinok vysloveného. Tieto vety sa nedajú povedať len tak, z ničoho nič, človek sa  musí na ne naladiť a práve večer má na toto naladenie viac priestoru. Je dôležité vložiť do nich svoje srdce, a to sa nedá urobiť v rýchlosti. K tomu najdôžitejšiemu dochádza v našom vnútri. Nočný rozhovor obohatený o tieto vety by nemal  byť dlhý. Mohol by trvať tak 3-5 minút. Sú to však veľmi silno emocionálne nabité minúty. Dôležité je robiť to pravidelne, po maličkých krôčikoch. Nestačí sa tomu venovať raz za týždeň Samozrejme, tieto vety môžete vysloviť aj počas dňa, keď sa na to vytvorí vhodná atmosféra. A objímte dieťa, keď ide okolo vás. Dajte mu pusu, keď sedí vedľa vás. To sú chvíľky, ktoré si deti pamätajú celý život, ktoré ich napĺňajú v dobrom i v zlom.

 

Ktoré vety pôsobia dobre na detskú psychiku?

 

Si presne taký syn (dcéra), akého (akú) sme si vždy priali.

Táto veta pomáha dieťaťu cítiť sa cenným a dobrým. Mali by ju svojim deťom hovoriť hlavne tí rodičia, ktorí majú sklon ustavične svoje dieťa porovnávať s inými, a to nie v jeho prospech.

 

Si pre mňa ten najlepší (najstarší, najmladší) syn (dcéra).

Touto vetou dáva rodič najavo, že každé dieťa je pre neho výnimočné, dôležité, skvelé a je jedno, v akom poradí je narodené.

 

Som tak šťastná, že ťa máme!

Táto veta pomáha uisťovať dieťa, že je pre vás vždy potešením zdieľať s ním svoj život.

 

Som rada, že si chlapček.

Tieto vety hovorte dieťaťu hlavne vtedy, keď ste si veľmi priali dcérku a dieťa o tom vie.

 

Verím ti!

Dieťa podporujte týmito slovami, ak sa niečoho obáva. Podeľte sa s ním o svoje strachy z detstva a príklady, že všetko dobre dopadlo.

 

Som na teba hrdá!

Túto vetu hovorte deťom vtedy, keď sa vám páčilo ich pozitívne správanie. Povzbudíte ich správať sa tak opakovane. Napríklad oceňte, keď dieťa pomohlo kamarátovi, povedalo mu milé slová, alebo vďaka svojej trpezlivosti namaľovalo krásny obrázok.

 

Nevadí, nabudúce sa ti to podarí lepšie.

Túto vetu povedzte dieťaťu, ak sa snažilo podať dobrý výkon, napríklad pri športe alebo v škole, no zostalo sklamané a nevyšlo mu to podľa predstáv.

 

Máme ťa s oteckom obaja veľmi radi.

V tomto prípade je tu dôležité slovo OBAJA. Dieťa si takto uvedomuje, že má dvoch rodičov, ktorí ho milujú rovnako.

 

Tvoj otecko je ten najlepší otecko pre teba. / Tvoja mamička je tá najlepšia mamička pre teba.

Túto vetu je vhodné použiť v prípadoch, keď máte s otcom/matkou dieťaťa konflikt, keď ho nevychováva alebo ste rozhádaní. Ale vety sú užitočné aj pre tých rodičov, ktorí sú spolu a v súlade. 

 

Prepáč, je mi to veľmi ľúto.

Táto veta je veľmi vhodná, keď ste sa počas dňa pohádali, nerozumeli ste si, nemohli ste sa zhodnúť alebo ste dieťa nechtiac trestali. Aj rodič sa môže ospravedlniť a povedať, že je mu niečo veľmi ľúto.

 

Ľúbim ťa.

Dve obyčajné a zároveň zázračné slová, ktoré urobia každému vždy a všade radosť.

 

Tieto vety nemusíte hovoriť len tým deťom, ktoré potrebujú od vás počuť slová uistenia. Pri ich vyslovení budú pociťovať šťastie aj deti, ktoré preferujú aj iné prejavy, ktoré sme spomínali pri 5 jazykoch lásky.

 


Zdroje a odporúčaná literatúra:
Gary Chapman a Ross Campbell: Päť jazykov lásky pre deti
Pavel Kopřiva, Jana Nováčková : Respektovat a být respektován
Nicky a Sila Lee: Kniha o rodičovstve
Valrij Sineľnikov: Tajomná sila slova
Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi
Zdieľať na facebooku