Moderné upratovanie domácnosti je aj o uprataní života a priorít v ňom. Inšpirujte sa týmito 7 tipmi Japonky Marie Kondo

Na mimoriadne upratovanie si treba nájsť dostatok času, je to výnimočná udalosť, ktorá prináša jedinečnú šancu ponoriť  sa do svojho vnútra.
Na mimoriadne upratovanie si treba nájsť dostatok času, je to výnimočná udalosť, ktorá prináša jedinečnú šancu ponoriť sa do svojho vnútra. / Foto:Bigstock

Marie Kondo je Japonka, ktorá už v detstve objavila svoju záľubu v upratovaní vecí. Aj keď spočiatku, ako sama priznáva, bola jej pozornosť zameraná hlavne na veci, ktoré bolo potrebné vyhodiť, neskôr pochopila, že skutočným zmyslom upratovania je objavovanie vecí, ktoré nám prinášajú radosť. Máme tu novú jar a vy  možno premýšľate o veľkom  upratovaní. Snáď vás pri tom inšpiruje aj  tento článok.

 

Marie Kondo premenila svoju celoživotnú vášeň na zamestnanie upratovacej konzultantky a neskôr napísala  úspešnú knihu Kúzelné upratovanie. Úspech tejto knihy nevychádza len z toho, že ľudia nezvládajú svoj boj s neporiadkom, ale predovšetkým z toho, že  Marie Kondo ponúka jednoduchú a účinnú metódu, ktorá ľuďom pomáha neporiadok rýchlo a jednoducho zvládnuť. V knihe tiež píše, že upratovanie vníma ako obrad prechodu do nového života. Upratovanie spája so skúmaním nášho vnútorného ja. Je to ako meditácia a zároveň dialóg, ktorý vedieme sami so sebou, upratujeme, dávame dom do poriadku a zároveň nachádzame životnú harmóniu a duševnú pohodu. Pod pojmom upratovanie Marie Kondo nemyslí denné umývanie riadu či to, že si večer uložíte oblečenie naspäť do skrine. Tieto každodenné úkony Marie nezaujímajú. V centre jej pozornosti stojí „mimoriadne upratovanie“. Také, ktoré z vás urobí nového človeka. Na mimoriadne upratovanie si treba nájsť dostatok času. Je to výnimočná udalosť, ktorá prináša jedinečnú šancu ponoriť sa do svojho vnútra a nadviazať rozhovor so svojím ja.

 

V čom spočíva metóda KonMari?

Marie Kondo vyvinula metódu známu ako KonMari, ktorá pomáha nielen pri triedení šatníka, ale aj pri každodenných záležitostiach. Táto metóda je podľa jej slov čiastočne založená na japonskej ľudovej viere Shinto, ktorá si dáva záležať na tom, aby všetky objekty v domácnosti existovali v symbióze. Vo svojej knižke píše: „Poriadok je osobná hodnota, ukazovateľ toho, ako chceme žiť. Dramatická reorganizácia domova spôsobuje zodpovedajúce dramatické zmeny životného štýlu a perspektív.“ Upratovanie v ponímaní Marie Kondo pretvára život. Mnoho jej klientov, pre ktorých robí kurzy, vďaka upratovaniu od základov zmenili svoj život. Urobili si poriadok vo vzťahoch, dali výpoveď v práci, začali podnikať alebo začali robiť konečne to, po čom túžili od detstva.

Chcete si aj vy začať organizovať šatník a udržiavať si poriadok v dome podľa rád Marie Kondo? Skúste pri tom využívať nasledujúce kroky:

 

1. Vytvorte si kategórie

Pokiaľ ste doteraz upratovali podľa miestností, je na čase tento postup opustiť. Marie Kondo odporúča upratovať podľa kategórií a nie podľa miestností. Neupratujte teda zvlášť obývačku a zvlášť spálňu, ale osobitnú pozornosť venujte oblečeniu, knihám, kozmetike, dokumentom a spomienkovým predmetom. Začať s upratovaním odevov je podľa autorky najlepším spôsobom, ako vniesť do domácnosti systém. Autorka odporúča všetko šatstvo, ktoré sa nachádza v byte, vyložiť zo skríň na podlahu a rozdeliť podľa kategórií ako vrchné oblečenie, spodné časti, bielizeň a topánky. Je dôležité, aby ste naozaj zhromaždili všetko oblečenie, ktoré vlastníte. Aj to, ktoré sa nachádza v zabudnutých škatuliach či v skriniach na chodbe. Nevynechajte ani oblečenie na šport alebo sezónne kabáty. Každý kus oblečenia by ste mali vziať do ruky, zhodnotiť jeho kvalitu a najmä to, akú ma pre vás hodnotu. Vždy sa pýtajte niekoľko otázok: „Pristane mi tento kus odevu? Nosím ho? Je pre mňa dôležitý? Spôsobuje mi radosť?“ Ponechať by ste si mali len to oblečenie, ktoré naozaj chcete nosiť a nosíte. Všetko ostatné treba nemilosrdne vyhodiť, darovať alebo určiť na recykláciu.

 

2. Vešajte čo najmenej vecí, skladajte a ukladajte vedľa seba

Marie Kondo upozorňuje, že dvadsať až štyridsať kusov poskladaného oblečenia zaberie rovnaký priestor, ako si vyžaduje desať zavesených kusov. Samozrejme, bez závesnej tyče sa nezaobídete ani vtedy, keď väčšinu oblečenia poskladáte a uložíte. Systém Marie Kondo odporúča vešať jemné šaty, košele, saká a kabáty. Pri ich vešaní by mala vládnuť hierarchia, ktorá hrubým a ťažkým odevom určuje ľavú stranu skrine a vzdušným a svetlým pravú. Hoci je úspora miesta neodškriepiteľným faktom, pre väčšinu ľudí spočíva výhoda zaveseného oblečenia v tom, že sa nekrčí. Ku krčeniu však nedochádza pri samotnom skladaní, ale pri vertikálnom ukladaní. Ukladaním na seba vzniká silný tlak a váha vrchného oblečenia zákonite pokrčí tie, ktoré sú v spodnej časti. Marie Kondo teda radí oblečenie skladať a ukladať ho vedľa seba. Ideálny stav dosiahnete vtedy, ak sa vám jednotlivé kusy podarí poskladať do úhľadných obdĺžnikov, ktoré dokážete postaviť.

 

 

 

3. Zbavte sa nostalgie

Typická chyba, ktorú robíme asi všetci. Nechávame si v šatníku také kúsky, ktoré buď už po rokoch nosenia stratili svoju formu, alebo nám jednoducho nesedia. Stále však zaberajú miesto v skrini, a to kvôli spomienkam. Tieto kúsky by podľa Marie Kondo ako prvé mali putovať von.

 

4. Triedenie

Najprv vyhadzujte a až potom upratujte! Vytrieďte všetky veci, ktoré ste nikdy nemali na sebe, či už kvôli nesprávnej veľkosti alebo iným dôvodom. Určite medzi nimi nájdete množstvo takých, ktoré majú na sebe visačky. Odložte ich mimo a podarujte kamarátkam, sestre, mame, alebo ich len tak niekomu venujte. Dnes už máme veľa možností aj na internete.

 

5. Naučte sa milovať svoj šatník

Uprataný, zorganizovaný šatník by vám mal robiť radosť. Pohľad do úhľadne usporiadanej skrine by vám mal  nielen uľahčovať výber, ale by mal vo vás vzbudzovať i  estetický zážitok.

 

6. Preskúmajte svoj štýl

Po tejto hĺbkovej organizácii prídete na to, čo vám chýba a čoho máte priveľa. Možno budete mať nedostatok šiat alebo príliš veľa nohavíc. Prehľad je základom nielen kvôli tomu, aby ste vedeli, čo máte a čo nie, kvôli  psychickej pohode, ale hlavne kvôli analýze vlastného štýlu a spoznávaniu samej seba.

 

7. Čo urobiť s darčekmi?

Môžete však vyhodiť niečo, čím vám blízky človek chcel vyjadriť náklonnosť? Marie Kondo hovorí: „Darčeky nie sú veci, ale prostriedok, ako vám prejaviť city.“ Tým, že ste darček dostali, niekto ukázal, že vás má rád. Stačí sa teda darčeku poďakovať za radosť, ktorou vás zahrnul v momente, keď ste ho prijali. Splnil tak svoje poslanie. Autor darčeka by určite nechcel, aby ste ho schovávali v najhlbších útrobách skrine alebo používali iba zo slušnosti či z povinnosti. Takže, keď ho vyradíte, robíte tak vlastne aj v záujme darcu.

 

V dnešnej dobe nadbytku je pre mnohých ľudí ťažké predstaviť si, koľko čoho potrebujú, aby sa im pohodlne žilo. Vďaka tomuto spôsobu upratovania  máte šancu dospieť do bodu, keď si  môžete uvedomiť, koľko vecí je pre vás tak akurát. „Najlepší spôsob, ako zistiť, čo skutočne potrebujete, je zbaviť sa toho, čo nepotrebujeme. Domnievam sa, že najprirodzenejšie je vlastniť len to, čo máme radi a čo potrebujeme, “ píše vo svojej knihe Marie Kondo.

Čítajte viac o téme: Minimalizmus, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku