Corey Simon: Prečo som šťastnejší bez sociálnych sietí?

Nie  všetci mladí ľudia  fungujú na sociálnych sieťach. Začína vznikať aj skupina tých, ktorí pridávanie „selfíčiek“ a komentovanie postov na Instagrame považujú za stratu času a za svoj život bez sociálnych sietí sa vôbec nehanbia.
Nie všetci mladí ľudia fungujú na sociálnych sieťach. Začína vznikať aj skupina tých, ktorí pridávanie „selfíčiek“ a komentovanie postov na Instagrame považujú za stratu času a za svoj život bez sociálnych sietí sa vôbec nehanbia. / Foto: Bigstock

Každý deň milióny ľudí hľadajú na sociálnych sieťach nových priateľov alebo komunikujú so starými  kamarátmi. Zdieľajú intímne aj menej intímne udalosti zo svojho života. Sociálne siete sa stali stabilnou súčasťou ich bežného života. Takto už niekoľko rokov žije veľké množstvo ľudí, ale nájdu sa aj takí, ktorí už dokážu svet sociálnych sietí ignorovať. Prečo to robia a čo im to dáva?

 

Mnohí mladí ľudia v súčasnosti už bez mobilu a internetu nedokážu žiť. Svet technológií sa stal stabilnou súčasťou ich života a často je pre nich virtuálny svet dôležitejší ako ten reálny. No nie všetci fungujú takýmto spôsobom. Začína vznikať aj skupina tých, ktorí pridávanie „selfíčiek“ a komentovanie postov na Instagrame považujú za stratu času a za svoj život bez sociálnych sietí sa vôbec nehanbia. Jedným z nich je aj Corey Simon, ktorý bol do svojich sedemnástich rokov ako všetci ostatní a na internete trávil každú voľnú chvíľu. No po určitej dobe sa takýto život rozhodol zmeniť. On sám hovorí, že ho mnohí mladí ľudia ignorujú, a to len preto, lebo už ďalej nerobí to, čo je považované v dnešnej dobe „za správne“. On však z tohto nie je smutný, ba naopak, ľutuje všetky tie hodiny, ktoré v minulosti prežil na sociálnych sieťach. Hovorí: „Mobil som dostal v trinástich. Teraz mám sedemnásť a pol. Pokojne môžem povedať, že na sociálnych sieťach som za tú dobu strávil tri hodiny denne. Takže 17,5 - 13 = 4,5 x 365 = 1642 x 3 ... To je 4927 premrhaných hodín."  Mladý muž však nechce plakať nad strateným časom, ale odhodlal sa k činu. Všetky svoje sociálne siete bez milosti vymazal. A potom napísal sedem dôvodov, prečo je lepšie fungovať bez sociálnych sietí.

 

1. Začnete žiť vlastný život

Ak si ešte niekedy spomeniete na to nadšenie a nedbalosť o názory ostatných, ktoré ste ako deti cítili, Corey to všetko vďaka svojmu rozhodnutiu vraj zažíva opäť. A práve tento pocit mu veľmi chýbal. „Keď som sociálne siete pravidelne používal, vždy som sa staral o to, čo si o mne ľudia budú myslieť iní. Snažil som sa zapadnúť a byť ako ostatní. Teraz ma to už netrápi.“ Odkedy Corey Simon nepoužíva sociálne siete, žije si svoj vlastný život, môže byť sám sebou a všetko robí podľa vlastných predstáv.

 

2. Budete mať dostatok času

Mnohí ľudia sa neustále vyhovárajú na nedostatok času a žijú v strese. Corey však odhalil vinníka, ktorý nás oberá o čas. „Môj mobil ma večne vyrušoval a oberal ma o čas. Chodil som často neskoro do práce a nemal čas ani na posilňovňu. Teraz som ale neuveriteľne produktívny a vždy všetko zvládnem," pochvaľuje si.

 

3. Nebudete mať depresiu z porovnávania

Už dávno je dokázané, že sociálne siete môžu viesť k depresiám alebo minimálne k pocitom menejcennosti. Človek má tendenciu sa stále porovnávať s dokonalým obrázkom, ktorý tam druhí prezentujú. Na Facebooku vidíte fotografiu vašich vysmiatych priateľov, potom tam vidíte kamarátku, ktorá si kúpila novú sukňu, niekto ďalší nazbieral za košík hríbov a o chvíľku cítite, že vaša dobrá nálada, ktorú ste ešte pred chvíľkou mali, je zrazu preč. A je to len preto, že ste sa porovnávali s ľuďmi a vám sa zdá, že sa máte horšie ako oni. Corey o tom vie tiež svoje: „Pamätám, ako som si prezeral statusy na  Facebooku a myslel si, že by  som to chcel tiež!  Alebo som závidel a hovoril si, že iní sa majú perfektne a ja nie.“ Corey Simon chcel byť často v koži niekoho iného. Odkedy nechodí na sociálne siete, nič mu nerobí väčšiu radosť ako to, že konečne môže byť sám sebou.

 

4. Budete zažívať väčšie šťastie

Keď Corey ešte používal sociálne médiá, bol vraj často lenivý a a mával depresiu. Od tej doby, čo digitálny svet opustil, chodí každý deň do posilňovne a podarilo sa mu zhodiť pätinu telesnej váhy. Dobre sa cíti aj na duchu. „Činnosť a kreatívne tvorenie ma robia šťastným, takže od tej doby, čo sa tomu viac venujem, sa samozrejme cítim oveľa lepšie," poznamenáva.

 

5. Získate skutočných priateľov

Potom, čo si zmazal sociálne siete, stratil Corey 80 percent kamarátov. Vraj už podľa nich nie je „in". Nič si z toho ale nerobí. „Chcem sa priateliť len s tými, od ktorých sa môžem veľa učiť a ktorí sú pre mňa reálnou motiváciou v tom, čo ma naozaj zaujíma. A do tej kategórie nikto z mojich bývalých priateľov nezapadal.“

 

6. Budete mať radosť z maličkostí

Corey Simon  zistil, že odkedy nepoužíva sociálne siete, je schopný sa pozerať na veci z odlišných perspektív. Dokáže si tiež viac vážiť to, čo pre neho ostatní ľudia robia. Uvedomuje si, že má azda tú najlepšiu mamu na svete a nikdy predtým ju nedokázal oceniť tak, ako si to naozaj zaslúžila. Teší sa zo všetkých maličkostí. Z teplej postele, z pitnej vody, zo strechy nad hlavou.

 

7. Budete v kontakte s realitou

Corey si tiež uvedomil, že kvôli digitálnemu svetu bol odrezaný od toho reálneho. V súvislosti s týmto upozorňuje: „Nielenže som tam trávil väčšinu voľného času, ale ani v reálnych sociálnych interakciách som nebol plne prítomný  v realite. Skôr som sa zaujímal o skrolovanie na Facebooku. Keď som s niekým v reálnom živote komunikoval, myslel som len na to, čo sa deje vo virtuálnom svete. Vymazanie sociálnych sietí bolo najlepším rozhodnutím, aké som kedy urobil.“ Corey tiež skonštatoval, že sa viac priblížil k svojej rodine, je disciplinovanejší v štúdiu, jedáva zdravšie, viac sa venuje práci, má veľa voľného času na čítanie kníh a cíti, že jeho  život je skvelý. A na záver ešte dodáva: „Raz, keď budete starí, nebudete myslieť na to, koľko statusov ste vložili na Fecebook alebo koľko laikov ste získali za svoju fotku. Budete spomínať len na chvíle, ktoré ste prežili s rodinou a s priateľmi.“

 

Corey si sociálne siete zmazal v roku 2017 a článok napísal tri mesiace po tomto čine. 

Čítajte viac o téme: Technológie
Zdieľať na facebooku