Michael Benko: Úspešní ľudia mali jedno spoločné. Mentora už od detského veku

Mentoring pre stredoškolákov môže mladých ľudí výrazane posunúť.
Mentoring pre stredoškolákov môže mladých ľudí výrazane posunúť. / Foto: Unsplash

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo stojí za úspešnými ľuďmi? Odpoveď hľadal aj Michael Benko, až prišiel s nápadom personalizovaného prístupu pre stredoškolákov.

 

​​​​​​​Američan Michael Benko je spoluzakladateľom programu The Student Success Agency. Zameriava sa na podporu ďalšej generácie študentov cez personalizované vzdelávanie s kreatívnym obsahom, s cieľom, aby žiaci osobnostne rástli.  Ide o digitálnu podporu, kde sú mentori a ich mentee kedykoľvek v kontakte cez mobily a nemusia sa pritom nikdy stretnúť a byť dokonca ani z jedného štátu a napriek tomu môže byť takýto vzťah prospešný. Program začal v roku 2011 so školami v troch krajinách a študentmi na piatich univerzitách. Michaelovou víziou bolo maximalizovať potenciál a zvýšiť šance na úspech pre každého mladého človeka, ktorý príde do kontaktu s jeho akadémiou. Michael o začiatkoch tohto programu rozprával aj na TEDxOU v Oklahome v Januári 2013.

 

Čo stojí za úspechom najväčších lídrov?

Na začiatku programu stála relatívna jednoduchá otázka. Čo dovolilo najväčším lídrom a influencerom stať sa tým, kým boli? Martin Luther King mal svojho mentora, ktorý ho ovplyvnil v oblasti sociálnej zmeny. Oprah Winfrey tvrdí, že jej učiteľka v štvrtej triede na základnej škole jej zmenila život. Bill Gates mal prístup k softvéru už vo veku 13. Michael Jackson nevymyslel moonwalk sám, ukázal mu ho jeho choreograf. Dokonca aj Harry Potter mal vo svojom živote mentora - Dumbledora. Boli by všetci títo ľudia takí úspešní aj bez nich? Všetky tieto príklady majú spoločné nielen to, že všetci mali mentora, ktorý osobne investoval svoj čas a skúsenosti do ich života, ale aj to, že všetci ho stretli v mladom veku.

 

Stojí za úspechom ľudí vzdelávanie?

Na základe prvotnej analýzy sa v The Student Success Academy pozreli na všetky úspešné príbehy cez vzdelávanie. V Amerika pripadá len jeden študentský poradca na 500 študentov, čo sa rovná iba 38 minútam času. 38 minút času, počas ktorých má študent príležitosť o jednom najdôležitejších životných rozhodnutí. Za taký dlhý čas si nevyberieme životného partnera, ale ani letnú dovolenku.

Michael a jeho tím si mysleli, že tento problém je ekonomický, a pozreli sa na čísla. Zistili, že v skupine tých najbohatších detí až 30 % detí s podpriemernými výsledkami z testov dokončí bakalársky stupeň vzdelania. S klesajúcou sociálnou triedou však klesá aj počet detí, ktoré bakalársky stupeň dokončia, či sa už jedná o deti s nadpriemernými výsledkami, alebo podpriemernými výsledkami.

 

Problém je vo vzdelávaní

Okrem iného sa rozhodli navštíviť aj školy, ktorých cieľom bolo znížiť počet študentov, ktorí zo školy odídu. Riaditeľ im však povedal, že z posledných deviatich rizikových študentov to iba jeden zvládol cez prvý semester bakalárskeho štúdia. Tak sa Michael vrátil v spomienkach na začiatok jeho vysokej školy a uvedomil si, že keď bolo niečo zle, alebo potreboval poradiť, kedykoľvek mohol komukoľvek zavolať. Avšak keď bol mladší, a mal 12-13 rokov, všetko, čo mu rodičia povedali, išlo jedným uchom dnu a druhým von. To nie je ekonomický problém, ale problém generačného rozdielu.

 

Ako pomôcť deťom?

Michael sa teda zaoberal otázkou, ako pomôcť študentským konzultantom a študentom. V roku 2011 sa rozhodli dať stredoškolákom mentorov. Edwina spojili so študentom Univerzity v Oklahome. Vďaka nemu išiel Edwin zadarmo na konferenciu ako dobrovoľník, pretože inak by o týchto príležitostiach nevedel. Študenti univerzít sú ako mentori perfektní. Sú mladí, ambiciózni a vedia sa so študentom spojiť na osobnej úrovni, zároveň sú však dostatočne dospelí na to, aby ho vedeli aj viesť. Ich motiváciou je to, že oni sú tá prvá generácia a majú možnosť ovplyvniť niekoho život. Môžu byť niekoho hrdinom a to nie je príležitosť, ktorú by si väčšina z nás nechala ujsť.

Vďaka programu si študenti stredných škôl začnú vytvárať vlastnú víziu svojej budúcnosti. Cieľom však je, aby každý stredoškolák mal svojho mentora a mapu k tomu, aby viedol naplnený život.

 

Existuje niečo podobné aj na Slovensku?

Mentoringové programy sa od vzniku The Student Success Academy rozrástli nielen v zahraničí, ale aj na Slovensku. Medzi tie najznámejšie, ktoré podporujú rozvoj stredoškolákov, patrí program Talent Guide vedený organizáciou LEAF, program Lead Up od organizácie Future Generation Europe, alebo Leadership Program od organizácie Pre Stredoškolákov.

Čítajte viac o téme: Mentoring
Zdieľať na facebooku