Ako prestať prokrastinovať? Tieto 4 kroky vám pomôžu

Stop prokrastinácii môže dať každý.
Stop prokrastinácii môže dať každý. / Foto: Pexels

Odkladanie vecí na neskôr je problémom mnohých ľudí, avšak ak s tým chcete zamávať, najdôležitejšie je začať. Ostatné už príde samo.

 

Patríte medzi ľudí, ktorí radi odkladajú svoje povinnosti? Aj keď viete, že niečo musíte urobiť teraz, nedokážete sa prinútiť, aby ste s tým začali? Napriek tomu však viete, že nezačnete teraz, neurobíte to vôbec, alebo to nebude spravené dostatočne dobre. Ak ste sa v tých riadkoch našli, nezúfajte. Mnoho ľudí má rovnaký problém. Keď máme úlohu, ktorú treba urobiť, tak sa cítime pod tlakom, nervózne, či dokonca až úzkostlivo, a keďže chceme získať okamžité odmeny, radšej to odložíme na neskôr, aby sme sa v danom momente cítili lepšie. Avšak zajtrajšok nie je správna doba na to, aby ste urobili niečo, čo malo byť urobené dnes. Nedokážeme predpovedať, ako sa budeme cítiť zajtra, a či sa nám bude chcieť danú úlohu vykonať. Ako teda prestať odkladať povinnosti na neskôr?

 

Musíte začať

Možno si poviete, že táto rada vlastne vôbec radou nie je. Avšak začať s niečím nie je to isté, ako reálne niečo urobiť. Už len premýšľanie o tom, že niečo začnete, môže byť skvelou stratégiou, pokiaľ ju viete správne používať. Keď s niečím začneme, naše vnímanie danej úlohy sa zmení, a úlohu vnímame ako menej stresujúcu, menej náročnú, a menej nepríjemnú, než sme ju vnímali na začiatku. Hovorí sa, že najťažšie je s niečím začať, a potom to už ide ľahšie. V tomto prípade je to definitívne pravda. Pretože už len keď s niečím začnete, spravíte určitý pokrok, a ostatné kroky potom nepôsobia tak hrozivo. Prvý krok vám pomôže získať dôveru, kontrolu nad danou úlohou, a pomôže vám zmeniť, ako danú úlohu vnímate.

 

Ako teda iba začať s úlohou?

Zamyslite sa nad nejakou úlohou, ktorú chcete začať, a majte ju na mysli, keď budete čítať nasledovné kroky. Keď tieto kroky dodržíte, mali by ste byť schopní rozlúčiť sa s prokrastináciou a plniť si všetky vaše úlohy načas.

 

Krok 1: Zmeňte to, ako o sebe premýšľate

Je ľahké premýšľať o sebe ako o človeku, ktorý rád odkladá veci na neskôr, najmä v momente, kedy sa rozhodujete, či danú úlohu spravíte teraz, alebo neskôr. Avšak ak budete tak o sebe premýšľať, je pravdepodobnejšie, že danú úlohu odložíte a neurobíte ju teraz. Namiesto toho skúste zmeniť spôsob, akým o sebe premýšľate, a premýšľajte o sebe ako o človeku, ktorý veci začne a dokončí načas.
ľahšie zmeníte premýšľanie o sebe samom, ak si spomeniete na príklady z minulosti, kedy ste veci na neskôr neodkladali. Pripomeňte si, aké je to skvelé byť produktívny. Tiež vám môže pomôcť, ak si nahlas poviete, že dokážete veci urobiť načas a nechcete čakať na to, aby sa veci vo vašom živote spravili samy.

 

Krok 2: Spravte z veľkej úlohy malú úlohu

Máte pred sebou nejakú veľkú úlohu a máte pocit, že to nezvládnete? Povedzte si, že urobíte iba malú časť z danej úlohy. Tá malá časť by mala byť tak malá a triviálna, až bude pôsobiť smiešne. Môžete si napríklad povedať že nejdete behať, ale iba si oblečiete svoje veci na behanie. Takýmto krokom dokážete obalamutiť svoju myseľ natoľko, aby ste spravili malé kroky, ktoré vám pomôžu dosiahnuť celkový cieľ. Ešte predtým, než si to uvedomíte, spravíte úlohu, ktorej ste sa toľko vyhýbali a obávali.

Môžete si napísať, čo je vašou veľkou úlohou, ktorú neurobíte teraz. Potom si napíšte jeden malý krok, ktorý vám pomôže začať. Dajte si čas predtým, že začnete s veľkou úlohou, pretože nateraz stačí, ak splníte tú malú úlohu, ktorú ste si zadali.

 

Krok 3: Odmeňujte sa

Je dôležité, aby ste si uvedomili, že všetci, aj vy, majú svoje potreby a želania, ktoré si dokážete naplniť tým, že veci odkladáte na neskôr. Možno potrebujete viac zábavy, relaxu, či voľného času. Žiadna z týchto potrieb nie je zanedbateľná. Ak dokážete identifikovať, ktoré potreby si napĺňate tým, že prokrastinujete, dokážete nájsť aj alternatívne spôsoby k ich neskoršiemu naplneniu. Vďaka tomu budete schopní určiť si, čo je v danom momente dôležité, ktorá úloha musí byť splnená skôr. Využite vaše potreby na to, aby ste sa vedeli po úspešnom ukončení úlohy správne odmeniť. A odmenu po práci využite ako motiváciu na to, aby ste danú úlohu začali a dokončili. Ak danú úlohu spravíte dnes, zajtra môžete využiť voľný čas na pozeranie filmu.

 

Krok 4: Verejne sa zaviažte k svojej úlohe

Jednou z efektívnych spôsobov, ako sa postarať o to, aby ste danú úlohu splnili, je verejne sa k nej zaviazať. Predsa nechcete, aby vaše okolie videlo, ako zlyháte, a nesplníte svoju zadanú úlohu načas. Vďaka verejnému záväzku a možnému pocitu hanby budete mať dostatok motivácie na to, aby ste danú úlohu splnili. Aj výskum potvrdil, že keď sa k danej úlohe verejne zaviažete, je pravdepodobnejšie, že ju dokončíte.

Verejný záväzok nemusí byť nič veľké, stačí keď zopár svojim priateľom poviete, na čom pracujete, a poviete im, aby vás v určitú dobu skontrolovali, ako vám to ide. Alebo to môžete zavesiť verejne na Facebook či na Instagram.

Čítajte viac o téme: Prokrastinácia
Zdieľať na facebooku