Chcete mať dobrý všeobecný prehľad? Vyskúšajte týchto 7 možností

Existuje veľa možností, ako sa dopracovať k určitým základným informáciám, ktoré vám zaručia, že budete vedieť diskutovať, reagovať na mnohé otázky v škole či v inej skupine ľudí.
Existuje veľa možností, ako sa dopracovať k určitým základným informáciám, ktoré vám zaručia, že budete vedieť diskutovať, reagovať na mnohé otázky v škole či v inej skupine ľudí. / Foto: Bigstock

V škole sa študenti naučia veľa, ale len poznatky a zručnosti zo školy často nestačia. V súčasnosti  však máme obrovské množstvo možností učiť sa celý život. Neustále potrebujeme prijímať nové informácie a formovať si určitý všeobecný prehľad. Kde sa vyskytuje najviac týchto možností?

 

Mnoho ľudí sa neustále zaoberá otázkou, ako uspieť a presadiť sa v živote. Sú na to potrebné určité zručnosti, vzdelanie, ale aj určitý všeobecný prehľad. V dnešnej dobe sa informácie neustále menia, pribúdajú, a tak mnohým chýba všeobecný prehľad o ekonomike, politike, etike, umení a o iných smeroch. Je to spôsobené hlavne tým, že pod vplyvom veľkého množstva informácií svoju pozornosť zameriavame na nepodstatné veci, a tie podstatné nemáme čas vnímať. Existujú však možnosti, ako sa dopracovať k určitým základným informáciám, ktoré vám zaručia, že budete vedieť diskutovať, reagovať na mnohé otázky v škole či v inej skupine ľudí. Všímajte si hlavne tieto zdroje:

 

1. Čítajte knihy

Ak radi čítate, máte vyhraté, pretože sa budete ešte viac venovať svojej záľube. Čítanie kníh je tou najbežnejšou cestou k všeobecnému prehľadu. Nemáme na mysli čítanie poučiek v učebniciach, beletrie, ale čítanie motivačnej literatúry, životopisov a biografií, kníh o rôznych vedných odboroch. Zamerajte sa na knihy v tej oblasti, ktorá vás zaujíma. Bude sa vám potom čítať ľahko a s radosťou. Čítaním odborných kníh získate oveľa viac informácií, ako len čítaním článkov na internete. Preniknete do hlbšej podstaty a budete vedieť reagovať aj na také veci, o ktorých vaši rovesníci možno ani netušia. V súčasnosti existuje obrovské množstvo kníh z viacerých oblastí života. Dobré je začať čítať aj motivačné knihy. Práve motivačné knihy vás dokážu úžasne inšpirovať aj k čítaniu ďalších odborných kníh z oblasti, v ktorej by ste sa chceli v budúcnosti presadiť.

 

2. Internet využívajte efektívne

Väčšina ľudí nevie naplno využiť silu internetu. Chodia na vybraný počet webových stránok a z toho značnú časť tvoria sociálne siete. Preto by ste mali svoju pozornosť upriamiť na rôzne portály, diskusné fóra, ktoré sa zaoberajú ekonomikou, politikou, umením, históriou, geografiou a podobne. Využívajte aj zahraničné zdroje. Okrem iného aj takto si zdokonaľujete znalosť cudzieho jazyka. Pri internete si však treba uvedomiť výskyt rôznych portálov, ktoré zámerne šíria nepravdivé informácie. Ideálnym riešením je zamerať sa na overené a známe stránky. Výhodné je tiež využívať stránky, ktoré sú zamerané na vzdelávanie. Existuje už veľké množstvo takých. Niektoré sú síce platené, ale investovať sa v tomto smere naozaj oplatí.

 

3. Choďte na workshopy, kurzy, semináre

Veľa hodín v rámci voľného času strácame tam, kde vôbec nechcem byť a s tými, s ktorými sa tiež necítime najlepšie. Ako to zmeniť? Určite viete, čo vás najviac zaujíma, a tak si skúste zistiť, čo sa v tejto oblasti vo vašom okolí deje. Zistite si, či sa niekde nekoná zaujímavá prednáška, seminár, výstava, predstavenie, spoločenská udalosť a podobne. Keď sa začnete zúčastňovať na týchto spoločenských aktivitách, spoznáte nových ľudí s rovnakými alebo podobnými záujmami. Dnes viac ako inokedy máte možnosť navštevovať rôzne vzdelávacie kurzy a školenia, prípadne konferencie. Niektoré sú úplne zdarma. Určite neseďte doma a vzdelávajte sa v oblastiach, ktoré sú vám aspoň trochu blízke. Táto investícia vás určite posunie ďalej. Veľa sa naučíte, stretnete nových ľudí a možno si nájdete aj ďalších priateľov. Dôležité je získavať prehľad a kontakty. Nikdy neviete, kde stretnete niekoho, kto vám ponúkne napríklad vašu budúcu prácu. Ale nemusí to byť len práca. Vďaka týmto kurzom či seminárom budete postupne získavať výborný všeobecný prehľad. Ak vám chýba motivácia, inšpirácia, určité nakopnutie alebo ste psychicky vyčerpaní, prihláste sa na motivačný kurz. Na Slovensku máme mnoho kvalitných motivačných speakerov, koučov, ktorí  občas dokážu ľudí krásne motivovať a tí pod ich vplyvom menia svoj život od základov.

 

4. Navštevujte prednášky v škole, na ktorej chcete v budúcnosti študovať

Ak bývate v meste, v ktorom sú vysoké školy, navštevujte vo voľnom čase prednášky, ktoré bývajú niekedy určené aj verejnosti. Robte to  len tak – zo záujmu. Urobíte si prehľad o vyučujúcich, o spôsobe ich prednášania, o témach, ktoré sú podstatné. Všímajte si aj nástenky v škole. Nájdete tam množstvo ponúk na brigádu, kurzy a podobne. Takto získate určitý prehľad, donútite mozog pracovať a nadýchate sa  akademickej atmosféry, ktorá vás možno bude obklopovať ďalšie roky vášho života.

 

5. Nájdite si brigádu 

Ak máte popri škole ešte stále dosť voľného času, nemusíte sa nudiť alebo robiť zbytočné veci. Nájdite si brigádu. Ideálna je brigáda v odbore, ktorý vás zaujíma. Aj tu môžete stretnúť ľudí, ktorí výrazne prispejú k vášmu všeobecnému prehľadu. Získate tiež cenné kontakty, ktoré sú niekedy za nezaplatenie. A čas, ktorý vám zostane na učenie, budete tráviť efektívnejšie.

 

6. Cestujte

Určite aj vy máte vo svojom okolí osobu, ktorá si jednoducho zbalila veci a odišla do sveta. Cieľom týchto ľudí nie je len tak odísť čo najďalej od domova, ich cieľom je spoznávať kultúru, náboženstvá, ľudí, spôsob života v iných krajinách. Títo ľudia si domov neprinášajú len úžasné zážitky, ale sa tiež zdokonaľujú v jazykoch a získavajú tiež množstvo informácií o krajinách na základe vlastných skúseností. Ak nemáte chuť na dlhodobejšie cestovanie, skúste počas prázdnin a víkendov viac cestovať aspoň na výlety po Slovensku. Navštevujte múzeá, galérie, divadlá, koncerty. Aj vďaka cestovaniu a výletom získate množstvo informácií a všeobecný prehľad.

 

7. Vyhľadávajte spoločnosť ľudí, ktorí vás inšpirujú

Človek je spoločenský tvor, preto by mal neustále prehlbovať svoje vzťahy s ľuďmi. Okolo nás je množstvo ľudí, ktorí sú úspešní, zaujímaví, inšpiratívni a sami sa poctivo v určitom odbore vypracovali. Pokúste sa nejakým spôsobom zblížiť práve s týmito ľuďmi, počúvajte, čo hovoria a ak máte možnosť, pýtajte sa ich na to, čo vás veľmi zaujíma. Aj týmto spôsobom sa dopracujete k zaujímavým informáciám, ktoré vám môžu v živote pomôcť.

 


Zdroj: Stephen R. Covey: 7 návykov skutočne efektívnych ľudí
Čítajte viac o téme: Efektívna komunikácia
Zdieľať na facebooku