Ako končia naše nefunkčné priateľstvá?

  Foto: Pexels

Niektoré priateľstvá prežijú roky, iné také trvanlivé nie sú. Je to pochopiteľné. Ľudia sa menia. Niektorí na sebe pracuje viac, iní menej. Niekedy priateľstvo príde do bodu, keď si už s určitými ľuďmi nemáte čo povedať. Ako vtedy končíme najčastejšie naše priateľstvá?

 

Každý z nás kladie na svojich priateľov určité požiadavky a rovnako naši priatelia niečo očakávajú od nás. Zvyčajne máme podobné záujmy, spája nás štúdium, záľuby, povahové vlastnosti či širší okruh priateľov.

Máloktoré priateľstvá vydržia od čias materskej školy až po dospelosť. Ak máte pri sebe takého človeka, môžete si blahoželať. No najčastejšie je to tak, že máte desiatky až stovky známych, no tých, ktorí patria k skutočným priateľom, je naozaj len pár. Priteľov strácate preto, lebo si už nemáte čo povedať a hlavne  postupom rokov sa vám postupne zmenili priority. Alebo ste kamarátovi prestali dôverovať. A možno práve teraz premýšľate nad tým, že vás niektorý z priateľov ranil a už naozaj nemáte chuť sa s ním stretávať. Ako končíme priateľstvá, v ktorých už nevidíme zmysel?

 

Prirodzená cesta

Niektoré priateľstvá končia akousi prirodzenou cestou. Najčastejšie rozdeľuje kamarátov ukončenie štúdia, zmena zamestnania, sťahovanie alebo založenie rodiny. Priatelia sú od seba vzdialení, ale keď sa aj po rokoch stretnú, cítia sa ako vrátení naspäť do doby, kedy ich kamarátstvo bolo v najväčšom rozkvete.

 

Postupné ukončenie

Pri tomto spôsobe ukončovania priateľstva postupne obmedzujeme kontakt s druhou stranou na minimum. Prestaneme ihneď odpovedať na správy a dúfame, že takmer bývalý priateľ či priateľka pochopí, čo sa deje. Tento spôsob je vhodný najmä pre tých, ktorým je nepríjemná  priama konfrontácia.

 

Pauza

Ak vás priateľka neustále provokuje, no nechcete jej ublížiť, skúste jej navrhnúť pauzu. Presne ten druh pauzy, ktorý je v partnerských vzťahoch neraz predzvesťou rozchodu. Vo vašom prípade to nemusí byť konečné. Len si dajte čas a uvidíte, či si budete navzájom chýbať. Ak áno, tak potom má jednoznačne zmysel v priateľstve pokračovať.

 

Rozhovor

Pripravte sa na to, že tento druh rozhovoru nebude príjemný. Ale ak máte pocit, že niekomu potrebujete vysvetliť, prečo s ním ďalej nechcete udržiavať vzťah, premyslite si, čo poviete a stretnite sa pri rozhovore. Môžete  povedať, čo sa vám nepáči, ale snažte sa to povedať citlivo a premyslene. Vždy je potrebné riešiť situáciu tak, aby ste nikoho veľmi nezranili. Najsprávnejšie  je povedať si z očí do očí, čo sa medzi vami deje a vyjasniť si situáciu. Ak zistíte, že takto to už ďalej nejde a isté veci nedokážete odpustiť, je lepšie ukončiť kamarátstvo aj s najlepším kamarátom.

 

Okamžité ukončenie vzťahu

Niekedy naozaj nemáte inú možnosť, než nekompromisne a okamžite vzťah ukončiť. Najmä vtedy, ak sa kamarátite s toxickým človekom, ktorý vám skutočne začína ubližovať. Môžete prerušiť kontakt, bývalú priateľku si vymazať zo sociálnych sietí, nedvíhať jej telefón a hrať sa na mŕtveho chrobáka. Môžete jej poslať jednoznačnú správu či odkázať jej to po spoločných známych. Máte svoju hodnotu a nemá zmysel pomáhať tým, ktorých cieľom je stiahnuť vás na absolútne dno. Treba však mať na pamäti, že k takýmto spôsobom je vhodné sa uchyľovať len v najkrajnejších prípadoch. Ak nejde o toxického človeka, nerobte to takýmto neprimeraným spôsobom a veľmi rázne. Vyhnete zbytočným scénam, ohováraniu či výčitkám.

Čítajte viac o téme: Priateľstvo
Zdieľať na facebooku