Metóda, ktorá vám pomôže lepšie sa koncentrovať

Keď sa dokážete upokojiť, trochu spomalíte a venujete každej záležitosti určitú pozornosť, začnete pociťovať väčšie  uspokojenie z  práce, zo života i celý svet ako celok budete vnímať pozitívnejšie.
Keď sa dokážete upokojiť, trochu spomalíte a venujete každej záležitosti určitú pozornosť, začnete pociťovať väčšie uspokojenie z práce, zo života i celý svet ako celok budete vnímať pozitívnejšie. / Foto: Bigstock

Pre mnoho ľudí je veľmi náročné sústrediť sa len na jednu vec a pre niektorých je to niečo úplne nemožné. Existujú však metódy, ktoré nám  pomáhajú trénovať si svoju koncentráciu a sústredenosť.

 

Žijeme v modernom svete, v ktorom na nás denne vplýva obrovské množstvo informácií a možností vyberať si z viacerých vecí. K tomu sa pridáva množstvo povinností a starostí a človek sa tak veľmi ľahko dostáva nielen do stresu, ale je pre neho čoraz ťažšie sa koncentrovať. Niektorí ľudia sú si vedomí problému straty koncentrácie a chodia na rôzne semináre a kurzy, kde si trénujú svoju sústredenosť. Ak však momentálne nemáte čas sa dlhodobejšie venovať tejto problematike, môžete vyskúšať aj metódu, ktorá sa medzi ľuďmi v poslednej dobe veľmi rýchlo rozšírila vďaka svojej jednoduchosti a účinnosti. Je to metóda známa ako ichigyo-zammai. Je to japonský termín označujúci absolútnu sústredenosť na jednu činnosť. S touto metódou ako prvý prišiel  japonský majster, guru zenového budhizmu Šunrjú Suzuki a opísal ju vo svojej knihe Zenová myseľ, myseľ začiatočníka: všedný hovory o zenu. Okrem iného píše aj o tom,  že keď sme plne zapojení do jednej činnosti, vyjadrujeme svoju pravú povahu a podstatu.

 

Málokedy robíme len jednu vec

V súčasnosti  väčšina z nás ustavične preskakuje od jednej činnosti k druhej a zase späť. Odbiehame od umývania riadu, aby sme deťom pripravili večeru, pri obede  kontrolujeme e - maily, popri žehlení ešte vešiame bielizeň. Týmto spôsobom prežíva väčšina ľudí svoj život a  je to často únavné. Spozornieť by ste mali hlavne vtedy, keď:

  • Keď popri práci surfujete na stránkach alebo sociálnych sieťach na internete.
  • Kontrolujete neustále telefón.
  • Keď ste nervózni pri pomyslení na ďalšiu prácu, ktorú máte urobiť a nemáte ešte urobenú prácu, ktorú práve vykonávate.
  • Premýšľať o iných veciach, keď sa s vami niekto rozpráva.
  • Všetko čo robíte, považujete  za samozrejmé a zdá sa vám to nudné alebo bežné.

 

Tréneri osobného rozvoja donekonečna opakujú, že najúčinnejší spôsob, ako môžete zvýšiť svoj pracovný výkon a zároveň aj pohodu v živote, je naučiť sa sústrediť zakaždým len na jednu vec. Ako to však urobiť čo najjednoduchšie?
 

Šesť krokov k zlepšeniu koncentrácie pomocou ichigyo-zammai

  1. Svoj deň začnite zostavením zoznamu povinností. Zaraďte do neho jednak svoje obvyklé povinnosti a tiež  všetky ďalšie veci, ktoré musíte počas dňa stihnúť.
     
  2. Úlohy roztrieďte podľa ich dôležitosti. Predstavujte si, ktoré z nich by vás priviedli k pocitu, že dnešný deň bol úspešný, ak by ste ich zvládli ešte dnes dokončiť. Zakaždým, keď si poznačíte splnenú  úlohu zo zoznamu, okamžite sa upokojíte a pocítite nával dopamínu.
     
  3. Stanovte si, koľko času potrebujete na splnenie každej z úloh zo zoznamu. Nezabudnite, že ľudia všeobecne majú sklon preháňať v odhadoch, koľko toho zvládnu urobiť za deň a tiež podceňujú množstvo práce, ktorú dokážu urobiť počas jednej hodiny. Keď sústredíte svoju pozornosť na to, koľko práce dokážete zvládnuť za jeden pevne stanovený časový úsek, budete naozaj veľmi prekvapení, keď zistíte, čo všetko dokážete urobiť za jediný deň. Je to však len vtedy, keď sa nenecháte rozptyľovať rôznymi maličkosťami.
     
  4. Odstráňte všetko, čo by vás rušilo a zbavte sa všetkých možných rozptyľujúcich faktorov. Potom sa pustite do úlohy, ktorú ste si na na príslušný deň stanovili ako prioritnú a robte ju dovtedy, kým čas pre ňu určený, nevyprší. Zo začiatku to bude pre vás asi ťažké, pretože vás so všetkou pravdepodobnosťou budú neustále rozptyľovať správy a informácie, ktoré dostávate napríklad na telefón. Ak je to potrebné, mobil vypnite. Poskytnete  tak sami sebe možnosť dorobiť to, čo je potrebné.
     
  5. Udržujte svoju koncentráciu zameraním pozornosti na vlastné myšlienky. Akonáhle postrehnete, že sa vám myšlienky začínajú rozbiehať, vráťte ich do správneho riečišťa a tvrdo si pripomeňte, že tento pocit nepohodlia potrvá len pár chvíľ.
     
  6. Ak sa to len trochu dá, venujte pozornosť tomu, čím sa zaoberáte. Neustále si pripomínajte, aké je nádherné žiť tu a teraz. Nezaoberajte sa napríklad premýšľaním o tom, koľko peňazí dostanete za dokončený projekt alebo nad tým, že ho musíte stihnúť dokončiť včas. Myslite radšej na to, aké šťastie ste mali, že sa vám naskytla možnosť pracovať práve na tomto projekte. V každej práci sa dá nájsť niečo zaujímavé.
     

Vďaka ichigyo-zammai budete produktívnejší a pokojnejší

Keď sa dokážete upokojiť, trochu spomalíte a venujete každej záležitosti určitú pozornosť, začnete pociťovať väčšie  uspokojenie z  práce, zo života i celý svet ako celok budete vnímať pozitívnejšie. Vložte vždy celú pozornosť do činnosti, ktorej sa práve venujete a čoskoro zistíte, že ste oveľa pokojnejší a vaša výkonnosť tiež stúpla. A v ďalších dňoch s netrpezlivosťou budete očakávať každú ďalšiu príležitosť, kedy budete môcť znovu vnímať pocit plnej koncentrácie na jednu jedinú vec. Šunrjú Suzuki tiež upozorňuje: „Keď sa naučíte každodenným činnostiam venovať plnú pozornosť, postupne začnete aj  oceňovať každého človeka, každú vec a  všetko okolo vás ako niečo, čo si zaslúži rešpekt, lásku a vďačnosť.Začnete život vnímať ako obrovskú príležitosť.“

 


Odporúčaná literatúra: 
Š. Suzuki: Zenová mysl, mysl začátečníka: všední hovory o zenu
Čítajte viac o téme: Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku