Dôvody, kvôli ktorým pijeme alkohol

Aj keď nemáte problém s nadmernou konzumáciou alkoholu, je dobré vedieť, prečo pijete.
Aj keď nemáte problém s nadmernou konzumáciou alkoholu, je dobré vedieť, prečo pijete. / Foto: Unsplash

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo vlastne pijete alkohol? Podľa vedcov existujú štyri hlavné dôvody, prečo siahame po alkohole.

 

Austrálski psychológovia Emmanuel Kunstche a Sarah Callinanová zostavili profily štyroch typov  ľudí, ktorí pijú alkohol. Toto rozdelenie pomáha ľuďom hlavne v tom, že si môžu uvedomiť, prečo vlastne pijú a podľa toho sa rozhodnúť, či je potrebné navštíviť odborníka, ktorý by im pomohol alebo problém ešte nemusia riešiť. Aj keď nemáte problém s nadmernou konzumáciou alkoholu, je dobré vedieť, prečo pijete. Môžete sa totiž dostať do situácie, kedy bude potrebné alkohol výrazne obmedziť. Dôvody, prečo siahate po poháriku, navyše ovplyvňujú vaše psychické a fyzické zdravie, a preto môžu viesť aj k prípadnej závislosti. Uvedomenie si toho, prečo pijete, zvyšuje šancu, že s pitím nezájdete do extrému, prípadne budete schopní svoje problémy s alkoholom lepšie riešiť. Pozrime sa teda na štyri dôvody pitia alkoholu.

 

Pitie alkoholu zo sociálnych dôvodov

Naprieč všetkými krajinami a kultúrami je tento dôvod úplne najčastejší. Ak je pre vás pitie sociálnou záležitosťou, ide vám predovšetkým o to, aby ste  strávili príjemné chvíľky so svojimi priateľmi. Ľudia, ktorí spadajú do tohto typu, často začínajú s alkoholom už v puberte, sú skúsení a väčšinou poznajú svoju mieru. V tomto modeli sa o pití hovorí ako o spôsobe nadväzovania nových kontaktov alebo aj ako o možnosti, ako zvýšiť prúd zábavy na stretnutí.

 

Pitie z dôvodu prispôsobenia sa

Tento typ ľudí  pije alkohol len pri spoločenských príležitostiach. Sú to ľudia, ktorí pijú menej než ostatní a hlavne z dôvodu, aby zapadli. Ich opis je v tomto prípade približne taký, že počas večera ich možete stretnúť s jedným pohárikom šampanského či vína, ktorý majú v ruke len preto, aby sa vyhli pocitu, že sú od ostatných nejako rozdielni a tento jeden pohárik popíjajú prakticky celý večer.

 

Pitie ako zdroj odvahy alebo vzrušenia

Motiváciou k pitiu môže byť aj túžba po uvoľnení a príjemných pocitoch, ktoré sa v určitej chvíli dostavia. Niekomu alkohol napríklad pomáha s vystupovaním na verejnosti. V skutočnosti je však efekt často opačný a vedie až k agresívnemu či prehnane extrovertnému správaniu. Tento typ pijanov si objednáva drink aj preto, pretože chcú viac vzrušenia a zábavy než v stave triezvosti. Väčšinou sa jedná o extrovertov, ktorí sú impulzívni a majú sklony k agresivite. Oveľa častejšie sa opijú ako ostatné typy a v kombinácii s ich osobnosťou môže byť ich opitosť pomerne riziková.

 

Pitie ako pomoc pri riešení problémov

Na druhej strane ale existujú aj neagresívni jedinci, ktorí  alkohol konzumujú, aby zapili svoje problémy rôznorodého charakteru. Toto je podľa odborníkov najčastejší problém žien, pretože práve tie sa v dôsledku osobných problémov, nezhôd v práci či v súkromnom živote utiekajú  k alkoholu častejšie než muži. Tento druh pitia je zároveň ale aj najnebezpečnejším, pretože vedie k zhoršovaniu problémov jednotlivcov, ktoré alkohol aj tak nevyrieši a tento druh pitia navyše vedie k alkoholizmu. Títo ľudia niekedy pitím zaháňajú aj úzkosť alebo depresiu. Ak si dávate panáky po ťažkom dni, uvedomte si, že problémy, ktoré zapíjate, len tak samy nezmiznú. Uvedomenie si toho, prečo pijete, zvyšuje šancu, že s pitím nezájdete do extrému, prípadne budete schopní svoje problémy s alkoholom lepšie riešiť.

 

Poznáme tieto fázy alkoholizmu

Myslím, že je veľmi dobré poznať aj nasledujúce fázy alkoholizmu a uvedomovať si ich počas života, aby ste dokázali predísť zbytočným problémom.

1. Počiatočné štádium

Popíjanie prevažne v spoločnosti, pomaly stúpajú dávky alkoholu aj frekvencia pitia. Zároveň stúpa aj tolerancia skonzumovaného množstva. Dotyčná osoba oceňuje pozitívny dopad alkoholu na psychiku a zatiaľ normálne funguje. V tejto fáze prestať je pomerne jednoduché.

 

2.  Varovné štádium

Začínajú sa dostavovať pocity viny z pitia. Dotyčná osoba začína piť tajne a objavujú sa prvé výpadky pamäti. Do tejto fázy patrí pitie alkoholu na posmelenie, vyhýbanie sa debát o alkohole a pravidelné pitie. V tomto štádiu ešte stačí pevná vôľa a človek dokáže prestať piť aj sám. Aby sa z nej dostal, minimálne rok sa nesmie alkoholu dotknúť.

 

3. Kritické (prelomové) štádium

V tejto fáze sa prejavuje postupná strata kontroly nad pitím, ospravedlňovanie sa pred sebou, kritika okolia, zmeny nálad, výčitky svedomia, žiarlivosť, zabezpečovanie si zásob alkoholu, nespoľahlivosť, zanedbávanie výzoru a výživy, problémy v práci a v manželstve, prvá hospitalizácia pre alkoholické choroby, strata záujmu o koníčky. V tejto fáze je už nutné vyhľadať odbornú pomoc.

 

4. Chronické štádium

Opitosť je takmer stále súčasťou života,a to  bez vytriezvenia. Človek úplne stratí etické zábrany, má poškodené myslenie, pije s osobami v prostredí hlboko pod spoločenskú úroveň. Často sa u neho vyskytuje trasenie hlavy, rúk, spustnutý výzor, psychózy, zmätenosť. Takýto človek je schopný piť čokoľvek, aj okenu či alpu.

Čítajte viac o téme: Zdravie
Zdieľať na facebooku